Glutenvrij uit eten, tweede helft 2019

Vorig jaar begon ik bij te houden waar wij uit eten gaan. Omdat er een tijd was dat ik nauwelijks uit eten durfde. Omdat ik nu stiekem toch best vaak buiten de deur eet. Omdat ik anderen ook wil inspireren om zich niet tegen te laten houden!

Deze tweede helft van het jaar gingen wij 25 keer uit eten. En werden geen enkele keer ziek!

LET OP: Dat ik ergens glutenvrij heb gegeten zonder ziek te worden, betekent niet dat het altijd goed gaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen glutenvrije dieet. Vraag na, kom voor jezelf op, stel open vragen en vertrouw je onderbuikgevoel.

23 juli: Caféhaus Schuler in Daun (Duitsland

De eerste van onze vakantie waren we in de Eifel, samen met een vriendin en haar zoontje. Dit had als grote voordeel, dat we als 2 volwassenen even weg konden. Met haar ben ik gaan winkelen in Daun, en daar hoorde natuurlijk ook een ijscoupe bij!
Onze ijscoupe was niets in vergelijking met de coupes van de tafeltjes naast ons, maar hij was wel lekker en ze hadden verstand van glutenvrij.

25 juli: Mee eten op de camping

In het hoogseizoen kan je op onze camping elke dag mee eten. Elke week is er een andere cateraar. De cateraar in de week dat wij er waren wist goed wat glutenvrij in houdt en maakte speciaal voor ons een volledig glutenvrije maaltijd!

26 juli: Restaurant Florilympha De Lutte

De tweede week van onze vakantie gingen we naar Twente. Naast de camping zit restaurant Florilympha. Ze hebben een aparte glutenvrij kaart en veel verstand van glutenvrij, fantastisch!

Omdat het zo warm was, nam ik alleen een geitenkaassalade

29 juli: IJssalon La Venezia in De Lutte

Op mijn lijst IJsje met een glutenvrij ijshoorntje stond ook een ijssalon in De Lutte. Die moesten wij natuurlijk uitproberen!

1 augustus: IJssalon La Bomba in Denekamp

De meisjes waren met een vriendinnetje van de camping naar ijssalon La Bomba in Denekamp geweest. Volgens hen was het heel lekker en hadden ze verstand van allergieën. Wij gingen er weer heen. Ze hadden speciaal glutenvrij ijs in bakjes achter staan. Maar slechts 2 smaken (en niet mijn favorieten) en geen hoorntjes…

4 augustus: Paviljoen Lutterzand in De Lutte

Ook dicht bij de camping is Paviljoen Lutterzand. Hier aten wij op de laatste dag van onze vakantie.

Omdat het nog steeds warm was, en ik niet veel honger had, bestelde ik 2 voorgerechten als hoofdgerecht.

7 augustus (en nog veel vaker): IJs van Vitelli in Amersfoort

11 augustus: Zomerkamp

Eva was vorig jaar op dit kamp geweest en wilde dit jaar heeeeel graag weer.
Mirthe wilde dus ook, maar was wel een beetje benauwd over het (glutenvrije) eten. Ik vind dat dat geen belemmering moet zijn en nam dus contact op met de koks van het kamp. Ik gaf ze drie mogelijkheden:

  1. Ik bereid van te voren alle glutenvrije maaltijden, die worden daar ter plekke opgewarmd.
  2. Ik geef ontbijt en lunch mee, avondeten wordt door de koks voorbereid.
  3. Ik geef goede instructies over hoe een glutenvrije maaltijd bereid moet worden en jullie bereiden het.

Geen van drieën bleek nodig. 1 van de koks heeft een dochter met glutenintolerantie en de accommodatie had 2 keukens waarvan ze er 1 volledig glutenvrij zouden houden!

Mirthe heeft een onbezorgd en fantastisch kamp gehad.
– Kijk voor meer tips op mijn blog Glutenvrij op Kamp –

11 augustus: De Bolle Keizer in Helvoirt

Kinderen waren op kamp, dus manlief en ik gingen samen een weekendje weg.
Een appartement, uitslapen, wandelen en ’s avonds eten bij De Bolle Keizer. Wat een fijn restaurant, wat een heerlijk gezellige bediening.

26 augustus: De Klub in Utrecht

Op maandag zijn er niet veel restaurants open. Daarom hadden vriendin E. en ik afgesproken bij De Klub, ergens achter op een industrieterrein. Maar het is een aanrader! Ik heb lange tijd niet zo lekker gegeten. En fijn ook om bij te praten. Samen heb je toch een ander gesprek dan als man en kids er bij zijn…

13 september: Rendez Vous in Mijdrecht

Voor u heb ik nougat bij de thee gedaan, die is glutenvrij.”
Dat was meteen een super begin van onze lunch bij Rendez Vous. Ook het broodje was erg lekker.

Het voelde als spijbelen, deze bijpraat-lunch met vriendin R ergens tussen onze beide werkplaatsen in. Heerlijk!

2 oktober: The Food Club in Utrecht

Mag ik een slok van jouw biertje?”
Ik had niet verwacht dat ik dat nog eens kon zeggen. Wat verschrikkelijk fijn is dat!

Mijn broer en ik zouden gaan zeilen, maar omdat het prutweer was werd het omgezet in samen uit eten. In Utrecht, dus bij the Food Club want die is 100% glutenvrij. We hebben genoten!
Kijk voor meer restaurants die 100% glutenvrij zijn in mijn lijst.

6 oktober: Hoeve Ravenstein in Baarn

Hoeve Ravenstein heeft elke maand een kleinschalige markt met veel glutenvrije kraampjes. Deze maand stonden hier o.a. de Gebaksjuwelier en Bakkerij Puur. Bij beiden haalden we glutenvrij lekkers!

En bij het boerderijcafé bestelden we warme chocolademelk met lekker glutenvrij gebak van In de Bakkerij. Fijn na zo’n mooie, maar regenachtige wandeling door de tuinen van Kasteel Groeneveld.

11 oktober: Sweet Sisters in Amersfoort

Mirthe’s beste vriendin was jarig. Voor haar kinderfeestje gingen ze bonbons maken bij Sweet Sisters. ’s Middags dacht ik nog: “Had ik niet even moeten vragen naar glutenvrij?” Maar ik vertrouw de moeder en Sweet sisters volledig!
Toch kwam Mirthe misselijk thuis. Ze had veel te veel gesnoept ;-)!

17 oktober: Madonna in Amersfoort

Mirthe is 7 jaar glutenvrij!
Dat vierden we met een taartje bij Madonna. Zij had heerlijke glutenvrije appeltaart en ik had een glutenvrije cheesecake. Ik had al veel goeds gehoord over deze zaak, maar was er nog nooit zelf geweest. De… (eigenaar? kok?) vertelde dat zijn dochter ook coeliakie heeft, daarom hebben ze (naast de verschillende glutenvrije taartjes) ook lekker glutenvrij brood en is het grootste deel van de dinerkaart glutenvrij. Wij gaan binnenkort terug om te proeven!

19 oktober: Snackbar de Molenbaan in Midsland (Terschelling)

Na een lange reis komen we aan op Terschelling. Geen zin meer om eten te maken, dus we halen frietjes bij Snackbar De Molenbaan, omdat we van voorgaande jaren weten dat ze daar glutenvrije frietjes hebben. Helaas hebben ze geen glutenvrije kroketten en frikadellen, maar deze ‘kip op een stokje’ is ook erg lekker!

22 oktober: ZandZeeBar Formerum aan zee (Terschelling)

Na een heerlijke lange wandeling door de duinen en over het strand, strijken manlief en ik neer bij standtent ZandZeeBar. Ze hebben wel glutenvrije broodjes, maar ik heb meer zin in de Nacho’s. Ze zijn inderdaad heerlijk!

25 oktober: Heart Break Hotel Oosterend (Terschelling)

Bij Heart Break Hotel hebben ze heerlijke glutenvrij Burning Love Burgers (zie mijn foto van vorig jaar). Maar meisje wilde geen burger, die wilde frietjes.
(En ik was niet mee)

1 november: El Popo in Deventer

Met mijn ouders gingen we eten bij El Popo in Deventer. Deze stond namelijk in mijn blog Glutenvrij Deventer en op mijn lijstje restaurants waar ik nog een keer naar toe wilde.
Toevallig was het Dias Latinos toen we er waren. Dat maakte het extra leuk! Verklede serveersters, speciale cocktailes en mooi versiert. Maar ook zonder Dias Latinos is El Popo echt een (glutenvrije) aanrader: Ze hebben er een aparte glutenvrije kaart, hebben echt verstand van goed glutenvrij en het is lekker!
Ik had de Shrimp Fajitas met glutenvrije tortilla’s. Mirthe had een combinatie van voor- en bijgerechten: maiskolf, dadels in spek en huisgemaakte broodjes.

4 november (en nog veel vaker): Faje catering Hilversum

Regelmatig is er een lunchbijeenkomst op mijn werk. De lunch wordt bijna altijd geregeld door Faje catering. En altijd liggen er lekkers glutenvrije broodjes voor mij klaar.

9 november: Glutenvrij kamp regio Utrecht

Voor de derde keer dit jaar ging Mirthe op kamp. Dit keer hoefde ik me totaal geen zorgen te maken over het eten, want alles en iedereen was glutenvrij!

20 november: Broodatelier in Amersfoort

’s Ochtends vroeg sprak ik met vriendin K. af bij Het Broodaltelier.
We dronken koffie en thee, praatte bij en maakten daarna nog een mooie wandeling door koud, maar zonnig Amersfoort. Omdat we net ontbeten hadden, namen we geen gebakje of broodje. Maar het koekje bij de thee was glutenvrij!
De eigenaresse heeft coeliakie. Zij zorgt dat er altijd iets lekkers voor bij de koffie is en ook een glutenvrij broodje is geen probleem. Alleen een taartje is er niet altijd. Nu wel. Voor thuis nam ik heerlijke gevulde speculaas mee.

14 december: Brownie bij Centraal Ketelhuis in Amersfoort

We gingen iets drinken bij Het Centraal Ketelhuis op de wagenwerkplaats in Amersfoort. Op goed geluk vroeg ik of ze ook iets glutenvrij hadden voor bij de koffie. En ja, ze hadden nog 1 glutenvrije brownie!
Die hebben Mirthe en ik met veel smaak gedeeld. ?

17 december: Surinaamse kookworkshop bij Exotic Taste in Utrecht

Voor het teamuitje volgden mijn collega’s en ik een Surinaamse kookworkshop.
Helaas wist de kok niet genoeg van glutenvrij. Had wel gezorgd voor glutenvrije sojasaus en glutenvrije pasta, maar aan de andere kant kreeg ik een hartige oliebol en een toetje met biscuit voorgeschoteld (beiden niet glutenvrij) en lagen er nog kruimels in de keuken.
Door mijn eigen oplettendheid en die van mijn collega’s ben ik niet ziek geworden.
Hopelijk gaat ze in op mijn aanbieding om haar meer over glutenvrij te leren.

27 december: Koffiebar/Restaurant Tijm in Utrecht

Met vriendin E. had ik weer een bijpraat-afspraak. Daar komen we toch niet aan toe als manlief en de kids er ook bij zijn. Op aanraden van Fabienne van Glutenvrij in Utrecht gingen we naar Tijm. Een leuk tentje vlak bij het Griftpark.
Lekker, ongedwongen, gezellig en goed verstand van glutenvrij!


Nog meer uit eten!

Komend jaar wil ik o.a. naar MadonnaRauwBroodatellier en de Griek hier om de hoek in Amersfoort. Naar Buffetrestaurant De Steakerij in Drente, naar Sync Ok, bakery cafe in Deventer en nog veel meer! Je vind het binnenkort in mijn glutenvrije voornemens van 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *