Glutenvrije terugblik 2019

glutenvrije-oliebollen

Voor het super lekkere recept voor oliebollen, klik op het plaatje.

2019 is bijna ten einde. En dan is het natuurlijk tijd om terug te blikken. Hoe was 2019 voor mij en voor mijn website? Waren er het afgelopen jaar leuke glutenvrije ontwikkelingen?

HET 2019 VAN IKBENGLUTENVRIJ.NL:

 • Dit jaar bestond Ikbenglutenvrij.nl 10 jaar! Natuurlijk vierde ik dat met leuke winacties.
 • Dit jaar schreef ik 93 blogposts, over allerlei soorten onderwerpen. In de lijstjes hieronder komen er diverse aan bod.
 • Het blijkt wel dat ik dit jaar goed opgeruimd heb op mijn site. Bij de terugblik van 2018 had ik 1435e blogpost op mijn site staan, nu 1494. Ik heb dus 34 blogs verwijderd/samengevoegd.
 • Ik had dit jaar 107.500 unieke bezoekers. Eindelijk weer een stijging ten opzichte van voorgaande jaren, en wel meer dan 50%!
  De bug van mijn website is eindelijk opgelost en kennelijk vinden zoekmachines mijn site weer goed.
 • Die bezoekers lieten 275 reacties achter. Inge liet de meeste reacties achter van alle lezers. Op de voet gevolgd door Renske. Dank jullie wel dames, dat vind ik erg leuk!
  Ik wil hierbij ook Kimmy weer bedanken. Zij laat bij bijna alle berichten op Facebook en Instagram wel een berichtje of een like achter. Super!
 • Ik begon dit jaar met een blog over de recepten die ik in 2019 wilde maken. Van de 63 recepten heb ik er overigens maar 16 gemaakt. En dat terwijl ze er allemaal zo lekker uit zien! Volgend jaar weer een poging…
 • Ik eindig dit jaar met deze blogpost over 2019;
 • De blog 10 jaar Ikbenglutenvrij.nl winactie: Bakkerij Puur werd het meest bekeken.
 • De blogs Facebookberichten worden nog steeds slecht bekeken. Toch blijf ik ze plaatsen. Ze zijn een mooi naslagwerk voor mijzelf.
 • Op woensdag 6 maart had ik het meeste bezoekers: 1.175. Op die dag plaatste ik de bovengenoemde winactie. Ook op 19 juli en 14 augustus had ik veel bezoekers (1.078 en 1.058). Op 19 juli dagen plaatste ik Glutenvrije zomer, met allemaal tips om de zomer fijn door te komen. Op 14 augustus plaatste ik geen blog. Sterker nog, die hele maand plaatste ik maar 1 blog…
 • Op donderdag 30 mei had ik de minste bezoekers, namelijk 211. Ik plaatste die dag geen blog.
 • Ik ben nog steeds te vinden op FacebookInstagram en Pinterest. Mijn Twitter-account bestaat ook nog steeds, maar daar doe ik niets mee.

TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGSPOSTS VAN DIT JAAR

De nummer 1 schreef ik hierboven al. Maar welke blogpost uit 2019 werden nog meer goed gelezen?

 1. 10 jaar Ikbenglutenvrij.nl winactie: Bakkerij Puur
 2. Kan sporen van gluten bevatten, wel of niet eten?
 3. Lijst: Glutenvrij op vakantie
 4. Glutenvrije kerststol/paasstol test
 5. Glutenvrij in Thailand

TOP 7 BESTE BLOGPOSTS VAN DIT JAAR

Ik schreef dit jaar 94 blogposts. Maar welke vond ik nou de beste, waar ben ik het meest trots op? Dat zijn niet alleen de meest gelezen blogs!

 1. De lijst Uitsluitend glutenvrij (met volledig glutenvrije bakkers, winkels, restaurants en hotels in heel Europa) bestond al. Maar dit jaar heb ik er ook een kaart bij gemaakt!
 2. Kan sporen van gluten bevatten, wel of niet eten? Ik verwijs regelmatig naar dit uitgebreide en onderbouwde artikel als er weer eens een vraag over is op 1 van de coeliakie-fora.
 3. De reek Geen antistoffen, geen coeliakie-genen, geen coeliakie?
  – Oorzaken van coeliakie-antistoffen en vlokatrofie (uit 2018)
  – Hoge antistoffen geen coeliakie, het verhaal van Martijn (uit 2018)
  – Geen antistoffen wel coeliakie, het verhaal van Wendeline
  – Geen coeliakie-genen, geen antistoffen en geen vlokatrofie maar wel coeliakie, het verhaal van Anke
  – Geen coeliakie-genen maar wel coeliakie, het verhaal van Monique
  – Geen coeliakie genen en antistoffen. Wel coeliakie? Uitleg van Glutenvrije diëtist
 4. Glutenvrij leven, 12 jaar geleden en nu
 5. Medische blogs:
  – Welke klachten verdwijnen door een glutenvrij dieet?
  – Lezing: controle op glutenvrije producten
  – Medisch forum coeliakiedag 2019
  – Coeliakie coach: internationaal coeliakie congres deel 1
 6. Persoonlijke blogs: Onze 18 glutenfoutenKwaliteit van leven van een coeliakie patient, Glutenvrij uit eten 1e helft 2019 en 2e helft 2019.
 7. En de lijstjes:
  – Glutenvrije webwinkels
  – Glutenvrij op trekking/hike/meerdaagse wandeling
  – Lijst: Glutenvrij op vakantie
  – Glutenvrij in Amersfoort
http://web.archive.org/web/20220702175658if_/https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1ACpbLzt31BVY2t0BQqRm-Z8hyvY

TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGPOSTS

Er is een vast rijtje met blogs die al jaren lang goed gelezen worden. Deze schreef ik niet dit jaar, maar staan wel (in wisselende volgorde) al jaren bovenaan.

 1. Glutenvrij snoep
 2. Is Mars glutenvrij?
 3. Uitsluitend glutenvrij (100% glutenvrij)
 4. Verschillende soorten maismeel
 5. Pas op, ook drinken kan gluten bevatten!

TOP 5 REFFERALS

Ik zet vaak links naar andere (glutenvrije) blogs in mijn artikelen. Andersom gebeurd dat ook. Van wie kreeg ik de meeste bezoekers?

 1. Coeliakieforum
 2. Miss Glutenvrij
 3. Coeliakiemaand
 4. Glutenvrije markt
 5. Glutenvrije mama

Dank jullie wel voor de links naar mijn website!

TOP 9 INSTAGRAM

GLUTENVRIJE HELDEN VAN HET JAAR

Mijn grootste held van dit jaar is Emmelou. Zij ontwikkelde een recept voor echt lekker glutenvrij roggebrood! En dat miste ik al zo lang…

GLUTENVRIJE ONDERNEMERS

Een aantal ondernemers durfde het dit jaar aan om voor ons lekkere dingen op de markt te brengen. Of om zelfs een glutenvrij restaurant of bakkerij te (willen) beginnen. Super!
Ik durf nauwelijks een lijstje te maken, want hierbij vergeet ik vast mensen. Wijs mij er op, dan voeg ik h’m toe. En natuurlijk kan je al deze ondernemers en nog veel meer vinden in mijn lijstje Uitsluitend glutenvrij (100% glutenvrij).

“De droom was er al jaren en de wil werd de laatste tijd alleen maar sterker. Gisteren hebben we daarom de handtekening gezet bij de notaris en de komende paar maanden gaan we verder vorm geven aan onze glutenvrije droom. Over niet al te lange tijd hopen we niet alleen onze maar vooral ook jullie glutenvrije dromen waar te maken.”INSTAGRAM, 7 DECEMBER 2019

 • En al die andere kleine en grotere glutenvrije ondernemers die zich elke dag weer inzetten om lekkere dingen voor ons te maken!

FORUMBEHEERDERS

Dank jullie wel forumbeheerders van al die fijne glutenvrije forums!
Zonder de anderen tekort te doen, wil ik er twee bij naam noemen: Jolan en Lisanne. Super wat jullie door om het leven met coeliakie een beetje makkelijker en leuker te maken!

artsen en onderzoekers

Elke dag weer zijn artsen en onderzoekers bezig om de medische puzzel van coeliakie te ontrafelen, maar ook om patiënten een goede diagnose te geven, te helpen als het gewone traject niet helpt en richtlijnen op te stellen voor artsen die minder verstand hebben van coeliakie. Helaas heb ik te weinig inzicht in wie wat doet en noem ik dus geen namen.

JULLIE!

En last but nog least: Dank jullie wel, lezers, mede coeliaken, mede glutenvrije ouders. Dank jullie wel voor lezen, inspiratie en steun.

MIJN GLUTENVRIJE DIEPTE- EN HOOGTEPUNTEN

DIEPTEPUNTEN

Wij hadden dit jaar eigenlijk geen glutenvrije dieptepunten. We werden niet erg ziek en verder gebeurden er ook geen vervelende dingen.

Mirthe had wel 1 kleine glutenfout: Al een week lang had ze last van buikpijn. Nou klaagt ze regelmatig over buikpijn, vooral als ze naar bed moest. Maar nu was het wat meer.
Totdat ik eens goed keek naar de rijstwafels die ze elke ochtend at: Meergranen rijstwafel met rogge en haver…

Ik vind het het erg jammer dat de coeliakiemaand weer niet door ging (al heb ik hoop dat deze op een andere manier weer terug komt!), dat de digitale adventskalender December glutenvrij dit jaar niet van de grond kwam, dat het enthousiasme voor #wijbloggenglutenvrij talende is en dat ik daarom heb moeten besluiten om het te stoppen. Daarnaast verdwenen in juli 7 pas geschreven blogs door een verkeerde backup, en koste het mij veel tijd en energie om deze weer te schrijven. Maar om dat nou dieptepunten te noemen…

HOOGTEPUNTEN

Qua hoogtepunten waren er ook niet echt veel uitspringers. Alhoewel?

 • Onze familie, vrienden, buren, collega’s en anderen die nog steeds zo goed rekening met ons dieet houden. Dank jullie wel! Ik zie op de coeliakie-forums dat het helaas ook heel anders kan…
 • Volledige glutenvrije (kinder)feestjes (en andere feestjes waarbij er heel goed rekening werd gehouden met ons dieet).
 • Volledig glutenvrije traktaties in Mirthe’s klas!
 • Mirthe ging 3 keer op kamp, 3 keer was haar eten super goed geregeld!
 • Wij gingen 48 keer uit eten zonder ziek te worden!
  Lees het in Uit eten eerste helft 2019 en Uit eten tweede helft 2019.

TENSLOTTE:

Ik wens jullie allemaal een mooi, gezond en liefdevol 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *