Reactie op gluten heftiger na diagnose

Twee dagen geleden schreef ik over mijn glutenreacties van de afgelopen jaren. Ik schreef dat ik op steeds kleinere hoeveelheden gluten reageer. Waarom is dat? 

Prof. dr. Koning legde heel goed uit waar die heftiger reacties vandaan komen:

Als je nog niet weet dat je coeliakie hebt, vallen de anticellen (T-cellen) je darmen aan. Die hebben het druk, dus zijn ook wat moegestreden. Ga je glutenvrij eten, dan kan dat hele leger rust nemen en dat doen ze dus ook. Krijg je echter weer gluten binnen (kruisbesmetting of anders) dan staan ze klaar in de startblokken om een groot offensief uit te voeren, ze zijn fris en nog niet moegestreden, dus ze gaan ervoor! Helaas met alle gevolgen van dien.

(dank je Mascha voor het delen)

Reactie op gluten minder heftig na diagnose

Andersom kan ook: Dat iemand na de diagnose minder heftig reageert op gluten.
In deze blog leg ik uit hoe dan kan.

Kleine inname om heftige reactie te voorkomen?

Op facebook woedde er een heftige discussie over de vraag:“ALS MIJN KIND, NAAR MATE HIJ LANGER GLUTENVRIJ LEEFT, EEN STEEDS HEFTIGERE REACTIE OP EEN GLUTENFOUT KRIJGT, ZOU HET DAN NIET ZO KUNNEN ZIJN DAT EENS IN DE ZOVEEL TIJD EEN KLEINE INNAME VAN GLUTEN DIT VERERGEREN VAN DE REACTIE JUIST TEGENGAAT?”

Niemand in de groep geeft zijn kinderen bewust gluten. Immers, het gaat de zichtbare heftige reactie misschien tegen, maar neemt niet weg dat van elke korrel gluten de darmen beschadigen.

Er zijn 2 verschillende ‘kampen”:

Ik ben van mening dat af en toe een heel klein beetje gluten of kruisbesmetting moet kunnen. Ik lees hier veel dat het over jonge kinderen gaat die nog een heel leven voor zich hebben met studeren, buiten de deur eten, reizen naar het buitenland enz. En dan is het fijn dat je niet direct van de eerste korrel ziek wordt.”

en aan de ander kant:

“Op jonge leeftijd kunnen de darmen nog goed herstellen maar op latere leeftijd niet meer. Daarom is het beter meteen goed aan het glutenvrije dieet te wennen en je eraan te houden.
 

Tenslotte nog de interessante theorie van Denise:

Wij eten wel regelmatig die producten die net onder die norm zitten, zoals bijv. brood van Le Poole. Volgens mij kan je lichaam toch net nog een beetje hebben, zonder dat je hier echt ziek van wordt!

Inderdaad, de glutenvrije norm is maximaal 20 ppm. Deze norm is gebaseerd onderzoeken, waarbij werd geconcludeerd dat de ‘gemiddeld gevoelige’ coeliakiepatiënt geen klachten en geen darmschade ondervindt als hij elke dag 10 mg gluten binnen krijgt. Zo’n 80% van de coeliakiepatienten is ‘gemiddeld gevoelig’.

(lees meer op Glutenvrij in cijfers)

Wat denk jij? Neem/geef jij zo af en toe bewust gluten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *