6 glutenfouten (+ nog 6)

 Mijn vorige blog ging over de High-Tea bij Broederkapel.
Tijdens deze High-Tea voelde ik me niet lekker. Waarom weet ik nu zeker dat dit een glutenfout was? Helaas, ervaring…
Dit jaar (2015) heb ik een aantal keer gluten binnen gekregen. Hieronder lees je het hoe en wat mijn reactie hierop was.

  • Per ongeluk mijn vinger afgelikt na het smeren van een glutenvolle boterham. Niet doorgeslikt, meteen mijn mond herhaaldelijk gespoeld. Nergens last van.
  • Mexicaan in Amsterdam (met vriendin). Paar keer naar de wc, daarna moe en beetje draaierig, maar okee.
  • Uit eten met mijn schoonvader en zijn vrouw. Het glutenvolle brood en mijn glutenvrije brood, werden op 1 arm binnen gebracht. Daarnaast lag het glutenvrije brood op een houten bord. Tegen beter weten in, heb ik het wel opgegeten. Vlak voor het toetje werd ik benauwd, hartkloppingen, misselijk en buikkrampen. Ik heb een half uur buiten gezeten, daarna ging het wel weer. De dagen erna was ik verschrikkelijk moe en nog een beetje gammel.
  • Gezamelijk diner met mijn roeimaatjes. Iedereen had iets gemaakt. Al voordat we goed en wel begonnen waren, werd ik benauwd, was ik misselijk en had ik hartkloppingen en buikkrampen. Glutenfout, of was het het warme, benauwde weer? Ik twijfel, omdat ik nog nagenoeg niets gegeten had. Meestal komt een glutenreactie bij mij na een half uur tot een uur.
  • Zoutjes van de Toko. Op het pak stond tapiocameel, bij navraag achteraf bleek het tarwemeel. Ik heb een uur voor en op de wc gezeten. Toen de golven uit voor- en achterkant minder werden, was ik te slap om uit de badkamer te komen. Heb nog een tijdje op de badkamervloer gelegen, voordat ik kracht genoeg had om te douchen. Vervolgens heb ik lang en diep geslapen. De dagen daarna was ik nog misselijk en zo moe…
  • High-Tea bij Broederkapel Veghel. Buikkrampen, hartkloppingen, misselijk, benauwd. Gelukkig verdween dit gevoel na zo’n 20 minuten weer, maar dit was toch duidelijk een (kleine) glutenbesmetting. 

Vooral die hartkloppingen zijn voor mij tegenwoordig een teken dat het om een glutenfout gaat. Bij ‘alleen’ misselijkheid, kan het ook om spanning gaan. 
Ik denk dat ik op een kleinere hoeveelheid gluten reageer dan in het verleden.

Glutenreacties in 2014 en 2013

In 2014 had ik slechts 1 glutenfout: In de herfstvakantie aten we bij een pannenkoekenhuis. Drie uur later kwam de pannekoek er weer uit. Een uur lang heb ik voor en op de wc gezeten: rillerig, zwetend, naar adem snakkend, kotsmisselijk, buikpijn, alsof ik van binnen uitgeknepen werd. Vervolgens heb ik nog 3 dagen op bed gelegen met grieperige verschijnselen. Tenslotte was nog een aantal dagen duizelig.

In 2013 had ik 5 glutenreacties:

Waarom reageer ik nu op kleinere hoeveelheden gluten dan in het verleden? Overmorgen lees je hier meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *