Wij gaan weer (glutenvrij) naar school!

Volgende week moetende eerste kinderen al weer naar school.
Hoe doe je dat, als je kind glutenvrij moet eten? Hieronder zet ik wat tips op een rijtje.

 1. Ik geef een goed gevuld traktatietrommeltje mee. Niet om te trakteren, maar zodat ze niet met lege handen staat als iemand anders iets trakteert.
 2. Als het goed is, ligt de informatiemap met informatie over coeliakie nog in Mirthe’s klas en bij het secretariaat. Als die er niet is, maak ik een nieuwe.
 3. Ik maak een nieuw infoblad voorin de klas (geplactificeerd)
 4. Ik maak een informatiebrief voor klasgenootjes en laat deze naar alle ouders sturen. Je kan ook kiezen voor deze kleurplaat voor vriendjes, die ik kreeg van Jeandrine. Daarnaast staan er op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging nog een voorbeeldbrief. En heb je deze leuke ansichtkaart van Stig al gezien?
  Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de ouders niet te informeren. Bijvoorbeeld omdat je je kind geen label wilt geven. Of omdat je liever niet wil dat iemand anders een traktatie maakt voor jouw kind. Ik kies ervoor om het wel te doen. Voor de traktaties, maar meer nog voor de (onverwachte) speelafspraken en kinderfeestjes. Zo zijn de ouders al een beetje voorbereid.
 5. Ik maak infokaartjes voor in haar tas voor als ze uit spelen gaat.
 6. Ik maak een afspraak met de juf en schrijf op wat ik wil bespreken:
 • Wat is coeliakie?
 • Wat is glutenvrij?
 • Wat is kruisbesmetting?
 • Hoe gaan we om met eten in de klas (het 10-uurtje en lunch)?
  Onze school is een ‘gezonde school’. De school stimuleert sowieso al om als tussendoortje groente en fruit mee te nemen. De kinderen die toch een koekje, brood o.i.d. mee nemen, wassen na het eten hun handen. Ook na het broodje eten wassen alle kinderen hun handen. Juf kijkt of er kruimels op de grond liggen en veegt indien nodig.
  In de kleuterklas zat Mirthe op de kop van de tafel om kruisbesmetting te voorkomen. Nu ze naar groep 6 gaat is dat niet meer nodig.
 • Traktaties (trommeltje!)
  Voorgaande jaren zorgden de andere ouders regelmatig voor een glutenvrije traktatie. Maar als de traktatie niet glutenvrij is, kan ze iets  uit haar eigen trommeltje pakken.
 • Knutselmaterialen
  In de kleuterklassen had Mirthe een aparte bak met klei. Nu is het vooral belangrijk dat ze  na afloop van het knutselen maar goed haar handen wast.
 • Hoe gaan we om met speciale gelegenheden (pasen, schoolreisje)?
  Graag mij op tijd op de hoogte stellen, zodat we samen voor een goede, glutenvrije vervanger kunnen zorgen. Lees mijn blogs School: feestjes en allergieenPaasfeest op schoolSinterklaas op school en Kerstbuffet op school.
 • Uitleg aan de andere kinderen (en hun ouders). Zie ook mijn blog glutenvrij en school en mijn blog Uitleg in de klas. Er zijn ook leuke kinderboeken over coeliakie. En interessante filmpjes, bijvoorbeeld deze Aflevering van het Klokhuis over coeliakie en Bod-e legt uit: Wat is coeliakie?
 • Als je vragen hebt, mag je altijd bellen, mailen, sms-en, appen, of natuurlijk aanspreken!

Kijk voor meer tips en ideeën op Glutenvrij en school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *