Sinterklaas op school

Op 11 november schreef ik een blog over het Sinterklaasfeest, met links om het glutenvrije sint-feest makkelijker te maken. Daarin beloofde ik een artikel over Sinterklaas op school. Hoe ga je om met het Sinterklaasfeest op de school of het kinderdagverblijf van je kind?
Een paar van de tips voor Sinterklaas gelden natuurlijk ook voor Sinterklaas op school. Maar als je een kind met coeliakie hebt, zijn er nog een paar extra dingen waar je op moet letten. Hoe zit het bijvoorbeeld met het pepernoten strooien?

Geen pepernoten strooien!

Zorg dat de Pieten weten dat ze ook niet mogen strooien in de klas. Ze moeten weten dat dat om medische redenen is, anders doen ze het toch. Pieten kunnen denken dat de juf het vraagt, omdat ze geen zin heeft in troep…

Sommige scholen willen hier niet in mee gaan. Want pepernoten strooien hoort er toch bij?
Leg (nogmaals) goed uit dat je kind al van 1 kruimeltje ziek kan worden. En dat er na het gooien overal kruimeltjes zijn. Op school zijn ook voorzieningen voor kinderen met een handicap of een gebroken been (hoe komen ze de trap op, daar is een lift of traplift voor bv.). De school moet dus ook voorzieningen hebben voor kinderen met een allergie of intolerantie. Vraag of de juf wil meedenken hoe jouw kind veilig naar school kan. Pepernoten zijn voor jouw kind vergif… het is niet iets om licht over te denken. De slijmlaag van de darmvlokken verdwijnt door gluten…

Dus ja, de school moet er rekening mee houden, de andere kinderen moeten er rekening mee houden, maar er zijn altijd genoeg alternatieven te verzinnen.
– Daarnaast is het sowieso niet hygienisch, dat strooien. Kinderen mogen normaal toch ook niet van de grond eten? –

Alternatieven

 • Wel strooien, maar met verpakte snoepjes;
 • Wel strooien, maar met zakjes strooigoed;
 • Doosjes strooigoed verstoppen in de klas en de gang. De kinderen met voedseluitdagingen hebben een eigen doosje;
 • Ieder kind krijgt een zakje met strooigoed. De kinderen met een dieetwens natuurlijk een aangepast zakje. Deze zakjes worden rondgebracht door:
  – Een speciale dieetpiet.Die brengt alle ‘bijzondere’ kindjes speciaal eten (dus ook geen kruimels aan de handschoenen);
  – De Piet die het boek vast houdt (en dus geen normale pepernoten aan raakt), neemt ook de zakjes voor kinderen met dieetwensen mee;
  – Of door de normale pieten. In dat geval moeten de zakjes met glutenvrije pepernoten dubbel ingepakt zijn, zodat er geen kruisbesmetting plaats vindt.
 • Zet de Sint in een apart lokaal. De klassen gaan dan op bezoek bij de Sint ipv omgekeerd. Hier mag wel gestrooid worden, in de andere ruimtes niet.
 • De kinderen maken allemaal een schoen van papier en kleuren die mooi in. Hier krijgen zij een zakje strooigoed in (Ook niet los in de schoen. Dan zit je weer met kruimels…)
 • Steeds meer scholen gaan over op gezonde voeding. Komt er een mandarijn in de schoen in plaats van strooigoed ;-).

Soms regelt de school de glutenvrije pepernoten. Soms moet je dat zelf doen.
Sommige kindjes vinden het heel vervelend als zij iets anders krijgen dan de rest. Vraag dan na of er snoepjes bij de pepernoten zitten en wat voor snoepjes dat zijn.
En laat voor de zekerheid een extra zakje achter bij de juf!

pepernoten bakken

Met sinterklaas worden er vaak pepernoten gebakken op school. Leuke activiteit! Maar lastig als je coeliakie hebt. Hoe kan je kind toch mee doen met het pepernoten bakken?

Ik stuurde de juf een email met voor mij acceptabele opties.

Tenslotte

Vergeet niet de overblijf, de BSO en de clubjes waar ze op zitten….
Hebben jullie nog meer tips? Of ervaringen? Ik hoor ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *