Boris & Sanne

william bouguereauOp deze website schrijf ik over mijn kinderen: peuterdochter Mirthe heeft coeliakie, dus zij komt het vaakste langs.
Kleuterdochter Eva heeft geen coeliakie, maar ook zij komt geregeld voor in mijn verhalen.
Maar bewust schrijf ik in mijn introductie ‘Ik woon samen met mijn man Erik en onze dochters Eva en Mirthe’ . En niet ‘Ik heb een man en 2 dochters‘. Want we hebben nog 2 kinderen.

Vandaag is het zeven jaar geleden dat ze werden geboren, en beiden maar een uurtje leefden. Volledig gezond, zulke mooie en volmaakte kindjes, maar na een zwangerschap van 21 weken veel te klein om buiten mijn buik verder te leven… (klik hier als je meer wilt lezen over de zwangerschap, de geboorte en daarna)

Zij zijn gestorven omdat ik onontdekte coeliakie had. Omdat mijn lichaam een (tweeling)zwangerschap niet aan kon.
Aan de andere kant, heeft deze zwangerschap en de heftige emoties erna, coeliakie getriggerd: Ik kreeg de klassieke coeliakie symptomen. Vier maanden later werd de diagnose coeliakie gesteld.

Hierdoor zijn voor mij coeliakie en mijn eerste kindjes onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Hierdoor strijd ik voor de bekendmaking van coeliakie. Want helaas ken ik meer verhalen van ernstige zwangerschapsproblemen in combinatie met (onondekte) coeliakie. En ook na de diagnose had ik nog nog diverse zwangerschapsproblemen.

Dit is 1 van de redenen dat tijdige diagnose van coeliakie zo belangrijk is!
Dit is 1 van de redenen dat ik me inzet voor de bekendwording van coeliakie.

10 antwoorden naar “Boris & Sanne”

 1. Heftig verhaal Mirjam. Je omschrijft het heel knap en mooi.

  Mijn moeder heeft ook veel problemen met haar zwangerschappen gehad (ik heb bijvoorbeeld eigenlijk nog een tweelingzusje/broertje die het niet heeft gered tot aan de bevalling). Als ze erover praat zie ik duidelijk hoe veel impact zoiets heeft (ookal is het nu natuurlijk wel wat gesleten tov 22/23 jaar geleden). Ik weet zelf niet hoe het is, maar het lijkt me zo moeilijk.

  Dat er zoveel problemen kunnen zijn met vruchtbaarheid/zwangerschappen als je coeliakie hebt maar het nog niet ontdekt is was een van de dingen waar ik het meest van onder de indruk was toen ik net meer leerde over coeliakie. Achteraf heb ik er zelf ook dingen van gemerkt. Ik menstrueerde nauwelijks meer vanaf een jaar voor de diagnose.

  Het is super en oh zo belangrijk hoe jij je inzet voor de bekendheid van coeliakie! Ik lees altijd met heel veel plezier je blogs, dus ik zou zeggen: ga zo door! 

 2. Hoi Mirjam,

  Ik kan maar een ding zeggen na uiteraard al op een andere blog van jou mijn medeleven te hebben getoond 'Ga vooral door met het bekend maken van Coeliakie!!!'

  Ik heb grote bewondering voor hoe jij dat doet en volg je blog dan ook graag. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat er meer bekendheid komt voor Coeliakie en dat de diagnose eerder gesteld gaat worden bij de vele mensen die nog rondlopen en het nog niet weten.

 3. Lieve Mirjam,

  Wat knap dat je er zo openlijk over kan schrijven, zoals je weet is mij het zelfde overkomen. Ik lees vol bewondering al je blogs, vaak reageer ik ook wel. Nu met een lach en een traan. Top!! 

  Liefs Gerda

 4. Pingback: Boris & Sanne - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*