coeliakie en over/ondergewicht – het verhaal van Gerry

gewicht-coeliakie

Het stereotype beeld van een coeliakiepatient is een (te) dun persoon, die na de diagnose op een normaal gewicht komt. Bij mij klopte dat min of meer. Maar dat dit stereotype niet altijd hoeft te kloppen, bewijzen de verhalen van Gerry en Chantal.

Vandaag begin ik met het verhaal van Gerry (De Glutenvrije man). Hij kampt met overgewicht, ook nu na de diagnose kost het hem moeite om kilo’s te verliezen.
Vrijdag kan je het verhaal van Chantal lezen. Zij kampt met ondergewicht, ook nu na de diagnose heeft ze moeite met het aankomen van de kilo’s.
En om deze mini-serie compleet te maken, beantwoord ik ook zelf de vragen.

Maar eerst zoals gezegd: Het verhaal van Gerry.

Gerry is (bijna) de enige mannelijke glutenvrije blogger van Nederland. Hij zit in het bestuur van de Coeliakiemaand. Hij is een waardevolle aanvulling op de glutenvrije wereld: duidelijk en recht door zee. En daarnaast is hij gewoon een aardige vent. Fijn dat ik hem deze persoonlijke vragen mocht stellen.

Hoe oud ben je?
Ik ben op dit moment 51 jaar

Wanneer is bij jou de diagnose coeliakie gesteld?
De diagnose is gesteld op 14 juli 2014

Hoe zwaar was je voor de diagnose?
Ik was voor de diagnose iets boven de 100 kilo.

Al vrij snel na het starten van zijn blog schreef Gerry over zijn afval-problemen. Hij hoopte bij hij na de diagnose snel af zou vallen.

De eerste weken nadat ik glutenvrij was viel ik dan ook plotseling af en even dacht ik dat de oorzaak van mijn overgewicht met het vaststellen van de coeliakie ook duidelijk was. Maar in de weken daarna keerde het om en werd ik ineens alleen maar weer zwaarder. Vrijwel elke dag kwam er 1 á 2 ons bij.

Gerry op 19 oktober 2014 in zijn blog: Griep en afvalproblemen

Hoe zwaar ben je nu?
Ik ben nu 105 kilo maar ben afgelopen jaar ook 93 kilo geweest.

Als we uit gaan van een BMI van 22 (= gemiddeld gezond BMI), hoe zwaar zou je moeten zijn?
Ik zou 67 kilo moeten wegen in de ideale BMI wereld, maar daar moet wel bij gezegd worden dat de BMI niet heel interessant/zuiver is. Ik heb bijvoorbeeld een hele hoge spiermassa waardoor mijn BMI standaard te hoog is.

Wat is je streefgewicht?
Ergens tussen de 75 en 80 kilo.

Wat doe je er aan om af te vallen?
Ik loop 2 tot 3 keer in de week hard en doe mee aan diverse sportieve evenementen, hardloop en obstacle run. Daarnaast heb ik begeleiding van een voedingsadviseuse.

Met 33:16 kwamen we over de finish. Mijn dochter lachend, ik volledig kapot. Maar wat was ik trots. Wat een enorme overwinning was dit.

Gerry op 23 maart 2015 in zijn blog Gelukt, ik kan het nog

Loop je ook bij een diëtiste, heeft deze (voldoende) verstand van coeliakie?
Ja, ik denk dat ze voldoende kennis heeft, maar ik ga vooral heen voor het doormeten. Ik ben namelijk niet alleen geïnteresseerd in het gewicht maar vooral ook in de verhouding droge massa, vet percentage, spiermassa en vooral ook de voedingsstatus. Voor de diagnose was ik en veel te zwaar en ook nog eens zwaar ondervoed. Dat laatste is nu gelukkig onder controle.

Er was een kans dat ik wellicht ondervoed was en mijn lichaam nog steeds bezig was te wennen aan de plotselinge voedingsstoffen die het weer binnenkreeg sinds ik glutenvrij was gaan eten. Ik met mijn omvang ondervoed? Dat klonk wel bizar.

Gerry op 15 januari 2015 in zijn blog: Afvallen met coeliakie

– Kijk voor meer informatie over deze metingen op Gerry’s blog Afvallen met coeliakie –

Heb je tips voor andere mensen die willen afvallen?
Geef nooit op!

Ik hoop van harte dat ook anderen die jarenlang niets gedaan hebben omdat ze zich daar niet toe in staat achten door hun gluten-klachten, de inspiratie vinden om weer wat te gaan doen. Het kan, dus doe het!

Gerry in zijn blogHet is bijna zover, 5 kilometer hard lopen

Heb je nog aanvullingen?
Vervelende is dat mijn gewicht enorm schommelt. Ik eet echt weinig ten opzichte van anderen en doe verder mijn best met sporten en dergelijke. Maar zodra ik even niet kan sporten dan vliegt het er onmiddellijk weer aan. Ik heb nu van de voedingsadviseuse de opdracht juist meer te gaan eten om mijn stofwisseling op gang te houden.


Dank je wel voor je openhartige antwoorden Gerry. Ik wens je veel succes hoop dat je snel weer een stabiel, goed gewicht hebt. En of dat nu het streefgewicht is of niet, het gaat er om dat je goed in je vel zit.

Meer persoonlijke verhalen lezen? Kijk bij mijn andere interviews.

Aanvullend op deze interviews, schreef ik in 2020 een drieluik over coeliakie en gewicht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *