Coeliakie en over/ondergewicht – het verhaal van Chantal

 Het stereotype beeld van een coeliakiepatient is een (te) dun persoon, die na de diagnose op een normaal gewicht komt. Bij mij klopte dat min of meer. Maar dat dit stereotype niet altijd hoeft te kloppen, bewijzen de verhalen van Gerry en Chantal. In mijn vorige blog kan je het verhaal van Gerry lezen (De Glutenvrije man). Hij kampt met overgewicht, ook nu na de diagnose kost het hem moeite om kilo’s te verliezen. Vandaag lees je het verhaal van Chantal. Zij kampt met ondergewicht, ook nu na de diagnose had ze moeite met het aankomen van de kilo’s. En om deze mini-serie compleet te maken, beantwoord ik in mijn volgende blog zelf ook de vragen. Chantal: “Ik moet wel zeggen; na mijn diagnose ben ik wel op een gezond gewicht gekomen. Heeft even geduurd, aangezien het niet zo rap gaat bij mij. Dus in die zin pas ik wel bij het stereotype?” (Lees ook mijn Interview met Chantal van 2 jaar geleden)

Hoe oud ben je?

30 jaar​

Wanneer is bij jou de diagnose coeliakie gesteld?

5 jaar geleden inmiddels.

Hoe zwaar was je voor de diagnose?

De weegschaal in het ziekenhuis gaf 49 kilo aan (Om er even bij te vermelden. Ik ben 173 lang).

Hoe zwaar ben je nu?

Ik heb geen weegschaal thuis, maar toen ik laatst op het werk op een soort weegschaal stond, stond er 58 kilo. Ik gok dus dat ik nu tussen de 55 en 58 kilo zit.

Als we uit gaan van een BMI van 22 (= gemiddeld gezond BMI), hoe zwaar zou je moeten zijn?

66 kilo. Nu heb ik een BMI van 18,5. Wat een gezond gewicht is (Voorheen was het altijd een stuk er onder en stond er bij dat ik moest aankomen).

Wat is je streefgewicht?

Ik heb altijd geroepen dat ik 60 kilo wil wegen. Maar daar ben ik vanaf gestapt aangezien ik niet zo snel aan kom. Ik ben tevreden met het gewicht wat ik nu heb.

Wat doe je er aan om aan te komen?

Gezond en genoeg eten. Ik moet opletten als ik flink ziek ben geweest, dan vliegen de kilo’s er weer af en moet ik daarna weer goed eten om het erbij te krijgen. Echt extreme dingen om aan te komen heb ik nooit gedaan. Ik heb geduldig afgewacht en zag mijn lichaam met de tijd veranderen. Een duidelijk bewijs dat mijn lichaam herstelde en eindelijk genoeg voedingsstoffen opnam.

Loop je ook bij een diëtiste, heeft deze (voldoende) verstand van coeliakie?

Nee, ik ben vlak na mijn diagnose 1 keer bij de diëtiste geweest. Maar zowel zij als ik hadden al snel door dat ik er in die korte tijd al meer vanaf wist, dan zij dat wist. De informatie die ik nodig had, heb ik via internet en tijdschriften gevonden.

Wat is je lievelingsrecept?

Ik heb niet echt een favoriet gerecht. Ik vind het in de koudere maanden heerlijk om chili con carne te eten en lasagne gaat er ook altijd goed in. Maar een echt favoriet gerecht heb ik niet. Wel kan ik genieten van een tartaartje met mee gebakken champignons, krieltjes uit de airfryer en salade. Heerlijk! Zeker in de zomer. Maar echt een top recept? Nee. Mijn eten moet vooral relatief snel klaar zijn, niet te moeilijk zijn om te maken en voedzaam zijn. En uiteraard lekker.

Heb je tips voor andere mensen die willen aankomen?

Gun je lichaam de tijd en probeer het niet te overhaasten. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Ga jezelf niet helemaal vol proppen met taart, koekjes en vette snacks puur om aan te komen, maar probeer juist gezond en afwisselend te eten. Het is een enorm cliche, maar het heeft bij mij wel gewerkt. Al hielp het ook dat ik eindelijk geen buikpijn meer kreeg van alles wat ik at. Hierdoor kon ik eindelijk gewoon wat meer eten en begon ik eten ook wat leuker te vinden.

Heb je nog aanvullingen?

Geniet van je lichaam die langzaam veranderd. Doe een vreugdedansje voor elke kilo die eindelijk blijft plakken. Voel je niet rot als je opeens een grotere broekmaat moet kopen, maar wees blij. Het betekend dat je lichaam eindelijk gezond aan het worden is en de kilo’s eindelijk blijven plakken. Maar voel je ook niet rot als het niet snel genoeg gaat voor je gevoel. Het komt echt wel goed. En probeer ondertussen je lichaam en je gewicht te accepteren. Het belangrijkste is dat je lichaam gezond is, ook al voelt het niet zo doordat je Coeliakie hebt. Ik voel me met de diagnose (en de stempel chronische ziekte) gezonder en blijer, dan voor mijn diagnose. En dat is mij veel meer waard dan een kilo of twee te weinig.


Dank je wel Chantal, voor je persoonlijke antwoorden. Fijn dat je zo goed in je vel zit. Ik hoop dat je met je verhaal anderen inspireert. Meer persoonlijke verhalen lezen? Kijk bij mijn andere interviews. Aanvullend op deze interviews, schreef ik in 2020 een drieluik over coeliakie en gewicht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *