#wijbloggenglutenvrij: mijn favoriete toetje

kaas met port-wijn

Mijn favoriete toetje…
Ik moest er even over nadenken. Meestal eet ik niets na het avondeten, soms een bakje yoghurt, een stuk fruit of een ijsje. Maar mijn favoriet? In eerste instantie moest ik denk aan tiramisu, mmm! Dit recept staat al op mijn website. Daarom kies ik vandaag voor iets heel anders: een glas zelfgemaakte port-wijn met een stukje goede oude kaas.
Zoals je hierboven kan zien is de zelfgemaakte wijn helaas op. Daarom is het hoog tijd om nieuwe te maken!

Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij. Vandaag verklappen 10 glutenvrije bloggers hun favoriete toetje. Kijk onderaan voor hun recepten.

Zelf wijn maken

druiven-voor-wijn

Wij hebben een druivenstruik in de tuin. Het zijn heerlijke, zoete druifjes. Maar omdat het compacte trosjes zijn, zijn ze lastig te eten. Vorig jaar hing er zo’n 15 kilo druiven aan de struik en hebben we er voor het eerst wijn van gemaakt. De wijn was heerlijk! Hij was vol en zoet. Een beetje port-achtig.

Dit jaar zitten er nog meer druiven aan de struik dan vorig jaar. Wij gaan 2 verschillende wijnen maken: De eerste hetzelfde recept als vorig jaar. De tweede met minder suiker, zodat het wat minder port-achtig wordt.

Voor dit dessert is de port-wijn ideaal. Hieronder beschrijf ik hoe wij deze maakten.

Voorbereidingen

Ik kocht een startset voor het maken van wijn. Online kan je verschillende winkels vinden die zo’n set verkopen. In de startset zit een boekje “Stap voor stap wijn maken”. Deze volgde ik zo veel mogelijk.

Ik leende de slowjuicer van de buurvrouw om sap te maken. Natuurlijk kan je op de traditionele manier wijn maken (met je voeten in een ton) en er zijn ook andere manieren om sap te maken. Maar de slowjuicer is een eenvoudige en snelle manier.

Hoe maak je wijn?

INGREDIËNTEN:

  • 7 kilo druiven
  • 3 theelepels sulfiet
  • 1 zakje gist (7 gram), ik gebruikte dr. Oetker
  • 1/2 theelepel citroenzuur
  • 1 theelepel gistvoeding
  • 730 gram suiker

Overige benodigde materialen:

  • emmer
  • slowjuicer
  • gistingsfles
  • rubberen dop met waterslot
  • trechter
  • maatbeker
  • hydrometer
  • lepel
  • hevelslang
  • neteldoek. Hydrofielluier of theedoek kan ook

Bereiden:

  1. Maak een emmer sulfietoplossing (1 tl op 1 liter water)
  2. Spoel alle materialen om met de sulfietoplossing. Spoel daarna goed om met water.
  3. Pluk (of koop) een kom druiven. Spoel ze in de sulfietoplossing. Was ze na met water.
  4. Maak sap van de druiven in de slowjuicer. Vang het sap op in de maatbeker en noteer het aantal liter.
    Giet het sap (met hulp van de trechter) in de gistingsfles.
  5. Herhaal stap 3 en 4 totdat de gistingsfles bijna vol is. De laatste maatbeker druivensap gebruik je voor de volgende stap.

Omdat Nederlandse druiven vaak niet zoet genoeg zijn, moet er suiker aan het sap worden toegevoegd. Met een hydrometer kan je de dichtheid van de sap bepalen. Hiermee kan je berekenen hoeveel suiker er moet worden toe gevoegd.
Mijn sap had een soortelijk gewicht van 1070, dat betekent dat er 1825 gram suiker moet worden toegevoegd aan 10 liter sap. De 7 kilo druiven gaf 4,7 liter sap, is dus totaal 857 gram suiker.

  1. Bij de laatste maatbeker sap voeg ik 1/3e van het suiker toe (285 gram), de gist, citroenzuur en gistvoeding.
    Roer dit totdat het suiker opgelost is en voeg toe aan de gistingsfles. De vloeistof die nu is ontstaan noemen we most.
  2. Doe een beetje water in het waterslot en zet de dop met het waterslot op de gistingsfles. Zet de fles weg op een warme plaats. Je zal zien dat hij al snel begint te borrelen.

https://www.instagram.com/p/BYke0GShDoW/

Op dag 2 en dag 4 na het maken van de most, moet er weer suiker worden toe gevoegd:

  1. Doe met behulp van de hevelslang een beetje most uit de gistingsfles in de maatbeker. Voeg 285 gram suiker toe en roer totdat deze is opgelost. Giet terug in de gistingsfles en sluit weer goed af met het waterslot.

Na ongeveer 1 week zal je zien dat het bubbelen minder wordt; het gistingsproces is gestopt. De most moet nu worden gescheiden van het bezinksel. Wij deden dat door gieten, je kan ook de hevelslang gebruiken.

  1. Maak een emmer schoon met een sulfietoplossing (1tl sulfiet op 1 liter water). Spoel de emmer goed na met water. Span de neteldoek over de emmer en schenk de most voorzichtig in de emmer. Zorg dat er zo weinig mogelijk bezinksel mee komt.
    Maak de gistingsfles schoon en schenk de most terug in de gistingsfles. Sluit de fles weer goed af met de rubberdop met waterslot. Zet de fles op een koele plek.
wijn-maken

De gistingsfles moet minimaal 3 maanden weggezet worden. In deze periode mag je nog een paar keer de wijn van het bezinksel hevelen.

En dan eindelijk, na lang wachten, kan je de wijn op drinken. Natuurlijk kan je alles meteen op drinken. Maar je kan het ook bottelen.

De wijn die ik vorig jaar maakte is perfect als dessertwijn met een stukje lekkere oude kaas. Deze kaas haal ik natuurlijk bij de kaasboer. Deze is zo veel lekkerder dan van de supermarkt!

Andere favoriete toetjes

Op andere glutenvrije sites komen regelmatig toetjes langs. Maar wat zouden hun favorieten zijn? Lees snel verder op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *