Afvallen/aankomen bij het glutenvrije dieet

gewicht-coeliakie

Drie jaar geleden schreef ik een drieluik over coeliakie en onder/overgewicht.
De komende dagen maak ik weer een drieluik over coeliakie en gewicht:

Dit is het derde deel van het drieluik. Lees snel verder over doelen stellen, tips om gezond te eten en tips om goede keuzes te maken.
Dit artikel is gebaseerd op de lezing van NCD 2020 Hoe blijf ik op een gezond gewicht bij een glutenvrij dieet.

Doelen stellen

Natuurlijk bestaat een gezond voedingspatroon uit veel meer dan alleen de gezonde hoeveelheden, maar in deze blogs richt ik me even niet op groentes, vitamines en meer belangrijke zaken. Ik richt me alleen op een gezonde hoeveelheid eten.

In mijn vorige blog kan je zien hoe je kan bepalen of je een gezond gewicht hebt en wat een normale portie is.
Maar wat moet je met deze getallen? Stel jezelf een duidelijk en reëel doel.
Wat is voor jou een reden om op gewicht te blijven, af te vallen of aan te komen?
Wat levert het je op? Schrijf 3 punten op en houd het positief (gebruik het woordje NIET niet).

Ik wil graag afvallen en dit zijn mijn drie punten waarom:
1. Buikje weg (mijn dochter zei: Jij bent niet dik, maar je hebt wel een baby-buikje).
2. lopen in jurkjes zonder dat mijn dijen tegen elkaar aan schuren.
3. 4 kilo afvallen voor 2021 om weer op een gezond BMI te komen
(Als je ook wilt afvallen, reken dan op maximaal 2 kilo per maand)

Tips om gezond te eten

Als je iets aan je gewicht wilt doen, moet je eerst inzicht hebben in wat je precies eet.
Houdt een voedseldagboek bij en schrijf hierin ook het vocht dat je binnen krijgt en bijvoorbeeld het plakje kaas tussendoor en het restje van je kind. Er zijn ook apps om dit bij te houden, bijvoorbeeld van het voedingscentrum. Kijk hierbij wel naar de portie grote, misschien is jouw glaasje melk kleiner dan in de app aangegeven.

Daarnaast moet je weten hoeveel je beweegt. Gebruik bijvoorbeeld een stappentellen, of noteer je beweging ook in mijn eetmeter.

  • Eet regelmatig
  • Eet met aandacht
  • Denk aan voldoende vocht
  • Eet 7 dagen per week groenten
  • Varieer met kleuren en recepten
  • Vraag hulp van anderen (bv je partner)
  • Neem niet te grote porties (zie mijn vorige blog)
  • Weeg je maaltijd, tip van iemand die ook de lezing volgde: Ik eet iedere avond een maaltijd van 420 gr. Bevalt heel goed.
  • Bewaar restjes voor de lunch de dag erna of doe ze in de diepvries voor kliekjesdag.
  • Als je wel calorieën wilt tellen, minder maximaal 10% van benodigde calorieën als je wilt afvallen.

Het gaat om de keuzes die je maakt

  • Neem je die extra boterham wel of niet?
  • Kies je koffie met suiker of zonder?
  • Neem je volle melk of halfvolle melk?
  • Neem je een koek tussendoor of wat nootjes?
  • Neem je extra groenten of extra aardappelen?
  • Neem je een groot bord of een kleiner bordje?
  • Zet je de pan of schaal op tafel of op het aanrecht?
  • Kook je te veel of op maat?
  • Hoe komt het eten in huis, wie doet de boodschappen?
  • Wat doe je met die chips die in de voordeel was en waar je (om geld te besparen) 2 pakken extra van hebt gekocht?

Als je meer inzicht hebt en je wilt begeleiding op maat, maak dan een afspraak met een diëtist die gespecialiseerd is in coeliakie. Bijvoorbeeld bij dieetpraktijk Mascini. Zij gaf de lezing waar dit artikel op gebaseerd is en schreef het boek Eenmaal slank altijd slank met tips en recepten voor zorgeloos (glutenvrij) gewichtsbehoud. Niet door calorieën te tellen. Maar door gebruik te maken van de rijkdom aan producten die elk seizoen biedt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*