#decemberglutenvrij: glutenvrije Piet

Heb je al die blije koppies gezien van de kinderen die de glutenvrije pieten een handje mochten geven? Zo fijn dat er steeds meer glutenvrije pieten zijn!

Mijn dochter Mirthe was heel blij met haar glutenvrije pepernoten die ze op de dag van aankomst bij de haard kreeg. En de aankomst beleven samen met de nichtjes was fantastisch. Maar als ik de glutenvrije piet spreek, krijg ik bijna spijt dat we niet naar een plek zijn gegaan waar een glutenvrije piet aanwezig was…
Ik sprak de glutenvrije hoofdpiet Monique. Wat was dat een leuk, enerverend en ontroerend gesprek. Lees snel verder.

Deze blog is de eerste van de blog-estafette #decemberglutenvrij. Onder aan deze blog lees je wie het stokje van mij over neemt.

Eerste keer glutenvrije piet

Monique heeft 2 dochters van 11 met coeliakie. Haar dochters kennen het geheim van Sinterklaas. Maar op Facebook zag ze ouders die zich in allerlei bochten wringen om hun glutenvrije kind ook een fijn Sinterklaasfeest te geven. Het is immers raar: Op school weet sinterklaas wel dat je glutenvrij moet en krijg je glutenvrije pepernoten. Maar bij de aankomst in de stad heeft hij geen glutenvrije pepernoten bij zich en moet je steeds weer nee zeggen tegen pieten die je pepernoten aan bieden. Of alleen maar een handje willen geven.

Vorig jaar vroeg iemand aan Monique of ze hulppiet wilde zijn in Zwolle. Dat wilde ze wel, maar liever werd ze een speciale glutenvrije piet. De organisatie ging akkoord.

Bij de intocht in Zwolle was de glutenvrije piet duidelijk herkenbaar aan haar groene pak. Die had ze zelf gemaakt! Ook de glutenvrije kinderen waren duidelijk herkenbaar. Omdat ze iets groens aan hadden, of een muts met het glutenvrije teken.
Omdat ook de andere pieten wisten wat dat betekende, hoefden de kinderen niet steeds nee te zeggen tegen een handje pepernoten. Pieten konden vertellen:
“De glutenvrije piet komt zo meteen!”

Het was zo verschrikkelijk leuk om te doen! Onze kinderen die voor 1 keer geen uitzondering zijn. Kinderen die gewoon mee kunnen doen.

Monique wilde dit graag uitbreiden naar andere steden. Haar droom was: over 3 jaar, in elke provincie minstens 3 steden met een glutenvrije piet.

Vervolg

Op een Sint-symposium raakte Monique in gesprek met de organisator van het sintfeest in Dokkum, de landelijke intocht dit jaar. Ook hij werd enthousiast en wilde graag een glutenvrije piet bij de intocht.

“Het werd groter dan ik dacht, dus ik schakelde de NCV in. Zij deden een oproep onder de vrijwilligers. En uiteindelijk waren er 57 plaatsen met 1 of meerdere een glutenvrije pieten!

Voor de ouders is het net zo’n groot cadeau als voor de kinderen. Ze hoeven voor 1 keer eens niet alles te regelen. Het besef wat voor impact deze ziekte op onze kinderen heeft. Dat onze kinderen regelmatig buiten gesloten worden, hoe zeer we ook ons best doen. Maar nu even niet! De ouders zijn ontroerd en dankbaar. Zo mooi om te zien!”

glutenvrije-pieten

Eén van de glutenvrije pieten was Ellen:

Wat een belevenis om glutenvrije piet te mogen zijn. Ik weet als geen ander hoe het is om een uitzondering te zijn en je aan te (moeten) passen. Juist die rondgestrooide gluten en ‘vieze’ handschoenen van de zwarte pieten maken het Sinterklaasfeest extra spannend. Daarom geen moment getwijfeld en me opgegeven als vrijwilliger. Het ontroerde me om de extra blije koppies van de kinderen en ouders te zien. Peuters met een onvergetelijk enthousiast koppie, pubers met de grootste glimlach en ouders met enorme dankbaarheid in hun ogen. Het blijft bijzonder dat het Sinterklaasfeest nu ook voor een aantal glutenvrije kinderen onbezorgd werd. Even niet bang zijn voor kruisbesmetting als ze met zwarte piet op de foto gingen, maar onbezorgd genieten van het gekregen lekkers.

Monique zelf was dat weekend actief in maar liefs 3 steden: Bij de landelijke intocht in Dokkum, in Harlingen en de dag er na in Goor. Ze weet niet meer hoe veel glutenvrije kinderen ze gezien heeft. Fantastisch dat ze zo veel kinderen blij kon maken!

Haar droom is bijna gehaald: Alleen in de provincies Groningen en Limburg waren niet 3 plaatsen met een glutenvrije piet. Monique denkt dat dit komt omdat hier minder gespecialiseerde ziekenhuizen zijn en dus ook minder vaak de diagnose coeliakie gesteld wordt.

glutenvrije-piet-heerhugowaard

Bewustwording

Niet alleen de andere pieten wisten dat er een glutenvrije piet mee liep (en waarom dat nodig is). Ook de media was er snel van op de hoogte. Eindelijk weer een positief verhaal over de Sinterklaasintocht!

RTL late night, Metro, het AD, en diverse locale media besteedde aandacht aan onze glutenvrije piet. Heel fijn voor de bewustwording rondom coeliakie en het glutenvrije dieet.


Monique en Ellen, heel erg bedankt voor het delen van jullie verhaal. En de snelheid waarmee jullie reageerden. Ik ben er van overtuigd dat je droom volgend jaar geheel waarheid wordt.

Mijn oudste dochter vroeg: “Ga jij dat ook doen?”
Nee, niet zo lang Mirthe het geheim nog niet kent. En daarna gaan we het misschien wel met z’n 3-en doen! Mirthe zou een perfect pietje zijn, die gaat al radslagen makend door het leven ;-).

Wil je meer weten over de glutenvrije pieten? Je leest het op glutenvrij.nl.

Morgen neemt Glutenvrij kind het blog-stokje van mij over. Ik ben benieuwd naar de andere blogs die de komende 23 dagen verschijnen voor #decemberglutenvrij!
– Omdat dit een sinterklaas-blog is, gebruik ik stiekem het logo van #decemberglutenvrij nog even niet ;-). –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *