Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 11)

glutenvrij-schap

Veel mensen eten glutenvrij, terwijl ze geen (diagnose) coeliakie hebben.
Waarom eten ze glutenvrij? Waarom volgen ze zo'n lastig dieet? Ik startte een serie portretten.
Vandaag Karin, die glutenvrij eet omdat ze veel buikklachten had.

Sinds wanneer eet jij glutenvrij?

Ik eet sinds oktober 2016 zo goed als glutenvrij.

Waarom ben je glutenvrij gaan eten?

Ik heb mijn hele leven al buikklachten en ben sinds 2012 erachter dat dit komt doordat ik lactose en tarwe niet goed verteer. Ik ben sindsdien dit gaan vermijden, evenals suiker in mijn voeding. Dit ook om van candida af te komen.

De klachten namen inderdaad grotendeels af, maar klachtenvrij ben ik niet geweest. In oktober 2016 ben ik gestart met de opleiding Trainer Hormoonfactor, als verdieping op mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Het leek me de moeite waard om te proberen wat glutenvrij met mij zou doen.

Eet je volledig glutenvrij?

Sinds oktober eet ik dus zo goed als glutenvrij. De dagen dat ik glutenvrij eet heb ik aanzienlijk minder last van buikklachten dan de dagen dat ik toch gluten binnenkrijg (omdat ik bv bij iemand blijf eten). Ik merk dus wel verschil.

Heb je een coeliakie test gedaan, bloedtest of ook biopt?

Ik ben in het verleden ook bij een MDL arts geweest die me ook heeft getest op coeliakie, wat ik volgens de test niet bleek te hebben (bloedtest).

Wat is de reactie als je gluten binnen krijgt?

Als ik gluten binnenkrijg dan krijg ik last van een opgeblazen buik en buikkrampen, soms tot diarree toe.

Ik denk dat glutenvrij eten slechts voor een kleine groep mensen nuttig of noodzakelijk is. Hoe denk jij hier over en waarom?

Voor mensen die coeliakie hebben is het noodzakelijk om glutenvrij te eten, daar ben ik het zeker mee eens. Er is echter ook een groep mensen die glutensensitief zijn, die er dus niet met een allergische reactie op reageren, maar wel klachten krijgen. Wanneer je dan merkt, net als ik, dat glutenvrij eten wel klachtenverlichting oplevert is dat zeker een motivatie om dat te blijven doen. Dus bij je vraag is het noodzakelijk? Nee, dat is het niet voor de groep glutensensitieve mensen, ze krijgen er geen allergische reactie van immers. Echter de klachten kunnen wel dusdanig zijn dat je er last van  hebt in je dagelijkse functioneren (ik kon soms alleen maar op de bank liggen van de buikpijn), dus dan vind ik het wel goed dat er steeds meer alternatieven op de markt zijn om gluten te vermijden.


Dank je wel Karin voor je verhaal. Fijn dat jij je beter voelt door het glutenvrije dieet!

Jammer dat je geen biopt hebt gekregen voordat je glutenvrij ging eten. 15% van de volwassen coeliakie-patienten heeft geen antistoffen in hun bloed, maar wel coeliakie. Overigens hebben veel mensen met coeliakie ook niet meteen een reactie van gluten. Het is immers geen allergie, maar een auto-immuunziekte.

Eén antwoord op “Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 11)”

  1. Pingback: Interviews | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*