Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 12, laatste)

glutenvrij-schap

Veel mensen eten glutenvrij, terwijl ze geen (diagnose) coeliakie hebben.
Waarom eten ze glutenvrij? Waarom volgen ze zo'n lastig dieet? Ik startte een serie portretten.

Vandaag het laatste portret. In 2015 is glutensensitiviteit vastgesteld bij Rianne. Op haar blog Doe mij glutenvrij lees je meer over wat deze aandoening precies is en hoe de diagnose glutensensitiviteit wordt vastgesteld. Ook vertelt ze meer over haar ervaringen met een overgevoeligheid voor gluten.

 

Sinds wanneer eet jij glutenvrij?

Ik eet officieel glutenvrij sinds oktober 2015. Toen is bij mij glutensensitiviteit vastgesteld en heb ik geen gluten meer gegeten. Vanwege jarenlange buikklachten ben ik februari 2015 ben ik voor het eerst glutenvrij gaan eten. Dit beviel erg goed (mijn klachten verdwenen), maar ik wilde toch graag een officiele diagnose en om coeliakie uit te sluiten en tegelijkertijd glutensensitiviteit vast te stellen, heb ik in de zomer van 2015 een zogenaamde gluten challenge gedaan. Hierbij moest ik onder begeleiding 3 maanden lang elke dag 30 gram gluten naar binnen werken. Na die periode kreeg ik mijn diagnose en toen ben ik definitief gestopt met gluten.

Waarom ben je glutenvrij gaan eten?

Ik ben glutenvrij gaan eten omdat ik glutensensitiviteit heb. Glutensensitiviteit wordt ook wel Non-celiac gluten sensitivity (NCGS) of een glutenovergevoeligheid genoemd. Het is een aandoening waarbij je geen coeliakie hebt, maar wel allerlei klachten krijgt na het eten van gluten. Op mijn website lees je meer over glutensensitiviteit

Eet je volledig glutenvrij?

Ja, sinds mijn diagnose heb ik geen gluten meer gegeten. Simpelweg omdat ik er last van krijg wanneer ik dat wel doe. Heel soms maak ik weleens een foutje en krijg ik toch gluten binnen. Dan merk ik dat meteen.

Heb je een coeliakie test gedaan, bloedtest of ook biopt?

Om coeliakie uit te sluiten heb ik zowel een bloedtest als een biopt gedaan.

Wat is de reactie als je gluten binnen krijgt?

Wanneer ik gluten eet, krijg ik heel erg buikpijn. Mijn buik zwelt op en ik voel mij heel erg opgeblazen. Zo erg dat ik mij soms ook benauwd voel en last krijg van mijn borst. Ook krijg ik last van mijn maag en soms word ik misselijk. Ik kan maar beter dicht in de buurt van een toilet zijn.

Ik denk dat glutenvrij eten slechts voor een kleine groep mensen nuttig of noodzakelijk is. Hoe denk jij hier over en waarom?

Dat denk ik ook. Ik denk dat je alleen glutenvrij moet eten wanneer je een diagnose hebt. Wanneer je dus óf coeliakie hebt óf glutensensitiviteit. Maargoed aan de andere kant vind ik ook dat iedereen het lekker zelf moet weten. Als iemand zich beter voelt met een glutenvrij dieet, waarom niet? Wie zijn wij dan om te bepalen dat hij/zij dat niet moet doen? Overigens ben ik ook van mening dat je een glutenvrij dieet niet voor de lol volgt. Er komt heel wat bij kijken en het lijkt mij niet dat je dat zonder reden doet.

Heb je verder nog aanvullingen?

Naast een overgevoeligheid voor gluten kan ik ook niet tegen melkeiwitten. Tijdens een allergietest is vastgesteld dat ik ook hier niet goed op reageer. Daarom vermijd ik zowel gluten als melk.


Heel erg bedankt voor je bijdrage Rianne!
Waarom je glutenvrij moet blijven eten totdat de diagnose coeliakie is uitgesloten, kan je lezen op mijn blogpost Glutenvrij eten zonder diagnose.

Eén antwoord op “Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 12, laatste)”

  1. Pingback: Interviews | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*