Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 9)

glutenvrij-schap

Veel mensen eten glutenvrij, terwijl ze geen (diagnose) coeliakie hebben.
Waarom eten ze glutenvrij? Waarom volgen ze zo'n lastig dieet? Ik startte een serie portretten.
Vandaag Ravi, wiens medicijnen minder goed opgenomen worden als hij gluten eet.

Waarom is hij glutenvrij gaan eten?

geen-coeliakie-wel-glutenvrijZijn moeder Joyce verteld: “Mijn zoon Ravi eet glutenvrij ivm voedingssupplementen die hij slikt voor ADHD. De voedingssupplementen botsen met gluten en is het dus wenselijk om ze zoveel mogelijk te vermijden. De orthomoleculairvoedingsdeskunige die Ravi daarin begeleid zei ook nadrukkelijk dat hij geen allergie of intollerantie heeft voor gluten maar dat de supplementen zoveel beter opgenomen worden in de hersenen als er weinig tot geen gluten genomen worden. De verhouding 80/20 of 70/30 zou dus prima zijn."

Sinds wanneer eet hij glutenvrij?

Ravi eet nu ongeveer 5 a 6 maanden glutenvrij

Heeft hij een coeliakie test gedaan, bloedtest of ook biopt?

Er zijn verder geen onderzoeken of testen gedaan om te constateren of hij coeliakie heeft. Hij heeft ook geen reactie als hij gluten binnenkrijgt.

 

Ik denk dat glutenvrij eten slechts voor een kleine groep mensen nuttig of noodzakelijk is. Hoe denk jij hier over en waarom?

Ik denk dat veel meer mensen baat hebben bij een glutenvrij/-beperkt dieet omdat er vanuit de darmen enorm veel geregeld wordt. De darmen staan met alle organen en ook met de hersenen in verbinding. Voeding doet veel meer dan de meeste mensen weten. Ikzelf eet ook zoveel mogelijk glutenvrij omdat ik me er veel beter bij voel. Veel minder last van buikpijn/ darmkrampen (wat ik altijd al gehad heb), minder last van gasvorming, geen last meer van zure oprispingen en veel meer energie.


Dank je wel Joyce, voor jullie verhaal. Deze reden om glutenvrij te gaan eten had ik nog niet eerder gehoord.
Toch adviseer ik anderen nogmaals dringend om niet glutenvrij te gaan eten voordat je een coeliakietest hebt gedaan. Lees hier waarom.

5 antwoorden naar “Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 9)”

  1. Ik vind het echt mooi dat je deze serie aan blogs maak Mirjam! Vooral omdat er vanuit Coeliakie ‘pati├źnten’ veel onbegrip is voor mensen die zonder Coeliakie glutenvrij eten. Zelfs ik was een beetje bevooroordeeld, maar door je blogs ben ik logischer gaan nadenken, dan je niet alleen Coeliakie hoeft te hebben om glutenvrij te eten en dat het glutenvrije dieet dan baat heeft voor je gezondheid.
    Ravi is echt een bikkel, vind ik! En ik hoop voor hem dat er in de toekomst medicijnen voor hem komen, zodat hij weer lekker kan genieten van de dingetjes die wel gluten bevatten!

  2. Dank je wel Tessa. Er zijn natuurlijk verschillende medicijnen voor ADHD, maar daar zijn wij, school en de psychologe tegen. We zijn dus naar een andere oplossing gaan zoeken en dat is dit dus geworden. Ravi reageert hier heel goed op. Mirjam bedankt dat je mij de kans hebt gegeven om dit uit te leggen.
    Groetjes Joyce

  3. Pingback: Interviews - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*