Glutenvrije Liz speelt hoofdrol in speelfilm Engel

Waar kunnen we jou van kennen?
Was 1 van de vragen die Liz na afloop van de film kreeg.
“Ik denk dat de meeste kinderen mij wel kennen uit de serie GIPS, die met kerst op tv was. Daarin speelde ik het zusje Bente. En verder speel ik Aukje in Mees Kees en ben ik Saar in de filmpjes van Bollo”

Ik ‘ken’ Liz al langer. Ik heb al heel lang contact met Liz’ moeder Jolanda. Over glutenvrij, over de opvoeding van onze meiden, maar natuurlijk ook over de acteer-carrière van Liz. En nu dus voor het eerst een hoofdrol in een speelfilm! En wat voor film!

Zondag zijn we bij Pathé Ede” zei Jolanda, “Na de film en Q&A kunnen we afspreken.

Nederlandse familiefilm Engel

Dus met mijn dochters ging ik die zondag naar Ede voor de film en een gesprek met Liz. Ik ben gek op Nederlandse familiefilms. En dit is ook weer zo’n pareltje. Echt een feel-good-movie, waar we later nog over door konden praten: Vind jij dat Keesje een goede vriendin was? Wat zou jij wensen als je zo’n wensklokje had? Waarom is de film anders dan het boek?

Engel vindt een klokje. Ze komt er al snel achter dat ze met dit klokje wensen kan laten uitkomen. Samen met haar vriendin Keesje laat ze eerst wensen uitkomen uit het boekje ’50 dingen die Keesje (en Engel) nog wil doen’. Daarna laat ze wensen van de kinderen uit de klas uitkomen. Maar als dit ten koste gaat van haar vriendschap met Keesje…https://web.archive.org/web/20220707081659if_/https://www.youtube.com/embed/-njQXXzNvtQ

Voor ons was de film extra leuk omdat we wisten dat veel scenes naar glutenvrij omgezet waren. Tijdens de film fluisterden we regelmatig: Zie je dat brood? Die cakejes zijn van Genius. Zou die taart ook glutenvrij zijn?

Q&A cast

Liz (Engel) en Mila (Keesje) waren dus aanwezig bij de film. Na afloop beantwoordden ze vragen uit de zaal: Mochten jullie mee schrijven aan het script? Hoe is het gemaakt dat jij in de zeepbel bleef hangen zonder dat hij knapte? En natuurlijk: Wat zou jij wensen als je zo’n klokje had?

Op die laatste vraag had Liz een leuk antwoord: Ik zou graag willen dat Engel de gouden film award krijgt, dat 100.000 mensen naar de film gaan kijken. En dat jullie allemaal tegen al jullie vriendjes en vriendinnetjes gaan zeggen hoe leuke film jullie het vonden. Als jullie het leuk vonden, natuurlijk...

Gezellig gesprek

Na het officiële deel doken wij een kamertje in voor een gesprek met de hoofdrolspelers Liz en Mila. Wat een gezellig gesprek was het, wat een leuke meiden. Sinds ze samen speelden in Mees Kees zijn ze dikke vriendinnen. Ze praatten honderd uit, waarbij ze elkaar regelmatig onderbraken of aanvulden. Over karten in het Vondelpark, over corona op de set, over hun vriendschap,… Ik zou met gemak een boek kunnen schrijven met alle informatie die ik in dat uurtje kreeg. Maar omdat deze blog over glutenvrij gaat, beperk ik me daartoe.

Glutenvrij in de film

Engel heeft een hele fijne producent, die goed rekening hield met glutenvrij. Ook omdat ze niet wilden dat de hoofdrolspeler ziek wordt.

Catering

Op filmsets is altijd catering aanwezig die o.a. een warme lunch verzorgd. Dit zodat de crew na een lange draaidag niet meer thuis hoeft te koken.
Liz is glutenvrij, Mila is vegan, normaal nemen ze op draaidagen altijd zelf hun eten mee. Maar omdat ze nu de hoofdrollen hebben, stond de producent erop dat de cateraar het als hoge prioriteit had. De cateraar had een soort foodtruck waarvan de helft helemaal glutenvrij was met allemaal papiertjes: Geen gluten! Aan het begin was het zoeken, ook qua vertrouwen. Maar al snel was dat helemaal goed.

Liz mocht zelf kiezen wat ze wilde eten, maar koos vaak hetzelfde. “Nu een keer iets anders” zei de cateraar, want dit vonden ze niet uitdagend genoeg. De lekkerste maaltijden die Liz gegeten heeft waren de roti (zonder pannenkoekje) en de koude rijstsalade.

Aan het einde van de dag kreeg ze nog een kleine warme wraphap. Vaak met avocado en blokjes geitenkaas.

Aanpassingen in Engel

In de film Engel komen best veel eetscènes voor. Ook omdat Engel vaak lekker eten wenst met haar klokje.

De eerste eetscène is al aan het begin van de film: Engel en haar ouders zitten aan het ontbijt. Barry Atsma en Isa Hoes spelen Engels ouders. Barry weet van thuis natuurlijk perfect hoe hij met glutenvrij om moet gaan (hij heeft een relatie met Noortje Herlaar, lees ook mijn interview met haar). En ook Isa deed goed haar best: “Zij moest Engel een kus op haar voorhoofd geven met een hap brood in haar mond. Isa nam voor de zekerheid glutenvrij brood. Zo lief.”

NLD/Amsterdam/20200303 – Stills jeugdfilm Engel SC 99 Huis – woonkamer / keuken – Oom Tobias heeft geweldig werk geleverd

Later in de film was er nog een ontbijt. Een getoverd feestontbijt. Bij het feest ontbijt waren allemaal glutenvrije dingen. Niet veel vegan-dingen, wel veganistische slagroom.
“Hierna was ik super misselijk. Niet van de gluten, maar omdat ik zo veel slagroom had gegeten.”

Engel en Keesje wensen 100 pizza’s, die ze uitdelen in het Vondelpark. De meeste pizzadozen in deze scène waren leeg, er zat een tijdschrift in om het zwaarder te maken. In een paar dozen zat een pizza van Mastino V, glutenvrij en vegan!
De mensen die een pizza kregen, had de regisseur van de straat geplukt. Zij kregen aanwijzingen of ze de doos wel of niet open mochten maken.

Op het terras bij Vondel CS zou Engel een grote stapel pannenkoeken wensen. Dit werd omgezet naar een tafel vol cakejes. Alles was glutenvrij, maar het was wel een beetje rommelig. Daarom was er 1 vast crewlid die de onbesmette cakejes op Liz bord legde terwijl de camera even weg draaide.

De scène met hotdog is uit de film geknipt. Mila kreeg een gemarineerde wortel. Voor Liz was er een gewone hotdog, maar beiden kregen wel een glutenvrij broodje.
Mila: “En dat was droog… Ik nam een hap en kreeg die hap niet doorgeslikt. En ik had tekst… Ze waren met z’n allen wel 2 minuten aan het wachten totdat ik weer iets kon zeggen. Maar ik vond het wel lekker.”

De taart bij het feest aan het einde van de film was niet glutenvrij. “Maar ik heb altijd Mila, dan zoeken we steun bij elkaar” grapt Liz.

Glutenvrij en vegan

Het wel heel jammer dat de meeste vegan producten gluten bevatten.
Veel glutenvrije dingen zijn gelukkig wel veganistisch.
Als Mila komt logeren bij Liz, eten ze zo veel mogelijk alles glutenvrij en vegan. En altijd 1 dag glutenvrije vegan shoarma!
En als Liz gaat logeren bij Mila, weten ze zeker dat glutenvrij ook echt glutenvrij is.
Super vriendinnen!

Liz’ wens

Terug naar Liz’ wens: Zeg tegen al je vriendjes en vriendinnetjes hoe leuk je de film vond. Bij deze.

Ga die film bekijken!
Het is een super leuke film en extra leuk nu je weet wat er allemaal ingezet is om Liz glutenvrij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *