Wel coeliakie, niet glutenvrij (deel 2)

Mirjam’s dochter van 14 heeft coeliakie. De diagnose is gesteld toen ze 7 was door middel van een biopt.
Sinds een jaar eet ze toch zo af en toe gluten. Lees hieronder haar verhaal.

Wat waren je klachten?

Bij avondeten regelmatig buikpijn. Maar niet naar haar zin op school. Dus de arts wilde lichamelijk alles uitsluiten omdat we dachten dat het psychisch was. Niet dus. Ook nog een röntgenfoto van de torso. Ze bleek helemaal verstopt terwijl ze wel elke dag naar het toilet kon.

Hoe reageerde jullie toen ze de diagnose kreeg?

We waren er bekend mee door een buurjongetje. Die had hele extreme klachten. We hebben een afscheidsweekend van gluten gemaakt en op maandag compleet gestart met het dieet. Geen problemen mee gehad. Er waren op school voor haar “ingrijperende” gebeurtenissen waardoor Coeliakie toen niet zo’n indruk maakte. Dat hebben we zo gehouden.

Soms niet glutenvrij of nooit glutenvrij?

Omdat ze nu puber is en geen klachten ervaart als ze gluten eet mag ze van de kinderarts een dag per schoolvakantie gluten eten. Dan bedenkt ze van te voren wat ze allemaal gaat eten en gaat helemaal los. Volgende dag weer helemaal glutenvrij. Dit zonder problemen. Eigenlijk meer omdat haar nieuwe kinderarts 2 jaar geleden twijfelde over de diagnose. Ze heeft toen 4 maand gluten gegeten voor een nieuwe test. Geen een keer buikpijn, maar hele slechte waarden. Dus wel een goede diagnose. Kinderarts dacht toen dat ze nooit meer gemotiveerd zou raken om terug te gaan op glutenvrij. Dit ging ook weer met een afscheidsweekend. Een jaar later kwam het plan om per vakantie een dag te zondigen. Als positieve motivatie.

Er zijn verschillende redenen om (soms) gluten te eten als je coeliakie hebt. Wat is jullie reden?

Lekker genieten van producten die glutenvrij niet zo lekker zijn. En soms is het erg makkelijk. Bijvoorbeeld als de glutendag gekozen wordt op oud en nieuw, of een verjaardag of een bruiloft.

Mirjam en dochter, dank jullie wel voor de medewerking aan dit artikel. 

Dit is deel 2 in de serie “Coeliakie, maar niet glutenvrij”.
Lees hier deel 1, over de onderzoeken en cijfers.
Lees hier deel 3, over een vrouw die verkeerd voorgelicht was door een arts.
Lees hier deel 4, over een vrouw die soms de verleiding niet kan weerstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *