Interview met Marit van Maak het Glutenvrij

Ik belde met Marit om haar een paar vragen te stellen over haar blog en haar glutenvrije leven. Het was een leuk telefoongesprek, waarin ze openhartig antwoordde op mijn vragen.

Ik wilde Marit graag interviewen omdat zij in nog geen jaar tijd een top-blog opgezet heeft. Eerder beschreef ik haar zo:

Marit blogt pas sinds begin dit jaar. Daarvoor had ze ‘alleen maar’ een goedbezocht Instagram-account. Maar ze valt op tussen de glutenvrije bloggers. Ze plaatst lekkere recepten, vertelt over heel veel glutenvrije producten, schrijft op een fijne manier en (last-but-not-least) zij is net als ik gek op lijstjes! (smaakvol glutenvrij)

Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Marit Kuperus. Ik ben 24 jaar en woon in Zwolle samen met mijn vriend Matthijs.
Ik werk 16 uur voor een Gezondheidsfond in Amsterdam. Daarnaast werkte ik voor Ben & Jerry’s, maar dat is net afgelopen. Ik ben nu op zoek naar iets anders. Tenslotte heb ik mijn eigen website Maak het Glutenvrij waar ik ook veel tijd aan kwijt ben.

Ik heb een abonnement op de bioscoop, daar ben ik dus regelmatig te vinden. Daarnaast houd ik van de normale dingen zoals afspreken met vrienden en de stad in gaan.

Waarom heb jij ja gezegd op mijn vraag voor dit interview?

Ik vind het altijd leuk om mijn verhaal te doen. Wellicht heeft iemand iets aan mijn verhaal of aan mijn tips. Meer mensen zouden hun verhaal moeten vertellen, zo kunnen we elkaar helpen!

Ik ga geen vragen stellen over hoe jij er achter bent gekomen dat je coeliakie hebt. Daarover kan je genoeg lezen op jouw eigen website en in het interview in het Glutenvrij magazine. Ik wil wel weten welke rol jouw vriend Matthijs heeft gespeeld in het krijgen van de diagnose en je weg vinden in het glutenvrije leven.

Ik kende hem al toen ik ziek werd. We hadden toen 3 of 4 jaar een relatie. Hij is mee geweest naar alle artsafspraken. Hij is nooit ziek, daarom was het voor hem moeilijk voor te stellen dat ik niet wilde eten en me zo slecht voelde. Het was voor ons allebei heel frustrerend dat ik maar bleef afvallen en dat we er niets aan konden doen.

In het interview in het glutenvrij magazine lees ik “Het zorgeloze is eraf. Ik ben ook vaak nog zenuwachtiger dan Marit dat het misgaat als we uit eten gaan.”

In het begin is het een paar keer fout gegaan, toen we uit eten gingen. Toen durfde ik helemaal niet meer uit eten. De eerste jaren na mijn diagnose coeliakie voelde ik me ook nog steeds niet goed. Begin 2016 bleek dat ik ook de ziekte van Addisson heb. Sindsdien zijn veel klachten weg, is mijn weerstand beter en ben ik eindelijk op gewicht.

Ik ben in 2017 heel vaak uit eten geweest. Het is niet 1 keer fout gegaan. Ik heb geen angst meer om uit eten te gaan. Ik durf ook door te vragen. Beter 20 keer vragen, dan thuis ziek op de bank. Matthijs is nu juist banger: Als het zo vaak goed is gegaan, moet het binnenkort wel een keer fout gaan.

Als het fout gaat, liggen ook de Addisson-medicijnen in de wc. Daarom is voor mij een glutenfout nog wat vervelender. In het ergste geval kan dit leiden tot ziekenhuisopname.

Wat voor klachten heb je als je wel gluten hebt gegeten?

Het is gelukkig lang geleden dat ik het extreem heb mee gemaakt. Afgelopen 2 jaar had ik bij een glutenfout buikpijn, steken in mijn zij en diarree.

In beginjaren kon je de klok er op gelijk zetten. Vier uur naar de glutenfout kreeg ik diarree. Vier keer en dan was ik leeg. Vervolgens lag ik de hele nacht te trillen in bed, alsof ik mijn spieren niet onder controle had. En ik was heel afwezig.
De dag erna moest ik rustig aan doen. Na 2 dagen kon ik weer voorzichtig aan de gang.

Je durft nu wel 20 keer in een restaurant te vragen of het wel echt glutenvrij is. Ben je op andere vlakken ook veranderd?

Sinds ik glutenvrij eet ben ik extraverter geworden en minder verlegen. Natuurlijk komt dat deels omdat ik nu zo vaak door moet vragen. Maar ik denk dat er in mijn hersenen altijd iets onderdrukt is, waardoor ik nooit echt heel open was en best wel verlegen. Door de diagnose coeliakie en Addisson is dit luikje open gegaan.

Daarnaast heb ik geleerd om te relativeren. Het kan nooit slechter gaan dan in maart 2016, dus nu valt het allemaal wel mee.

Tenslotte weet ik wat het is om lang ziek te zijn, om onbegrepen klachten te hebben. En hierdoor begrijp ik mensen beter die deze klachten ook hebben. Ik kan ze hierin helpen.

BLOG

Hoe is je blog ontstaan en kun je kort vertellen waar je voornamelijk over schrijft?

Ik startte met mijn Instagram-account vrijwel direct na diagnose coeliakie. Deze groeide zo snel dat ik daar iets meer wilde doen. Maar tijdens mijn studie had ik daar geen tijd voor. In februari 2017 ben ik afgestudeerd en meteen daarna ben ik begonnen met het bouwen van de website.

Voor het grootste deel geef ik producttips. Ik doe hierin geen uitspraken over dit product ook gezond is e.d. Het is zonde als mensen in de put raken als ze horen dat ze glutenvrij moeten gaan eten, terwijl er zo veel wel mogelijk is!
Ik deel veel pakjes en zakjes, om te laten zien dat je voor het grootste deel kan blijven eten, zoals je daar voor ook deed.

Ik maak dus veel praktische lijstjes en geef hier en daar een recept of een review van een restaurant.

“Toen ik in maart live ging had ik voor mezelf geen strategie.” (zie Maak het glutenvrij). Heb je nu wel een strategie?

Zakelijk gaat het natuurlijk om de cijfers, maar persoonlijk is het zo fijn als ik ook maar 1 persoon per dag kan helpen!
Ik kreeg een keer een bericht van iemand die dacht dat ze alleen maar naturel chips mocht eten. Zij was zo blij met mijn Glutenvrije chips XL overzicht!

Elke week verschijnen de glutenvrije aanbiedingen in de Nederlandse supermarkten op je blog. Dit is jouw populairste categorie. Vind je het leuk om deze blogs te maken? Kost het veel tijd?

Het kostte in het begin veel tijd om deze blogs te maken. Ik moest uitzoeken wat er glutenvrij was en wat niet. Maar veel producten komen regelmatig terug. Ik heb nu een documentje, waarin bijvoorbeeld staat “Unox: deze zijn glutenvrij”. Dus nu kost niet veel tijd meer. Ik ben nu elke week een uurtje bezig met het bij elkaar zoeken van de glutenvrije aanbiedingen.

Wat vind jij de leukste blogs om te maken?

Het verzamelen van de glutenvrije aanbieding is routine geworden. Nog bijna elke week ontdek ik nieuwe glutenvrije producten, dat is erg leuk. Maar deze blogs vind ik niet het leukst om te maken.

Het leukst om te maken vind ik lijstjes met een productcategorie of een winkel. Deels omdat ik er zelf ook iets aan heb, ik kan de lijstjes doorsturen naar vrienden om te laten zien welke bouillonblokjes ze mogen gebruiken. Deels omdat het blogs zijn waar ik heel lang naar kan verwijzen en kan blijven aanpassen.

Persoonlijke artikelen vind ik ook leuk om te maken. Ik heb nu bijvoorbeeld geschreven over de diagnose en Dit at ik glutenvrije tijdens kerst 2017.

HET GLUTENVRIJE LEVEN

Reizen met het glutenvrije dieet.
Jouw reiswensen voor dit jaar zijn Londen, Amerika, Scandinavie, Italie en Spanje. Heb je deze bestemmingen uitgekozen op coeliakie-vriendelijkheid of zou je ook naar locaties gaan waar ze minder rekening met het glutenvrije dieet houden?

Vooral het eerste. Maar ik laat me niet weerhouden als er wat minder mogelijkheden zijn. Ik ga regelmatig naar Duitsland en dat staat niet bekend als meest coeliakie vriendelijke land. Het aanbod in de supermarkten is goed, maar bij het uit eten gaan vaak niet. Als ik naar Duitsland ga, kijk ik of er een eigen keukentje is voor het avondeten.

Als ik met een groep vrienden op vakantie ben, eet ik desnoods niet als de rest uit eten gaat. Dan eet ik achteraf iets eten.

Wat hoop je dat er ooit nog eens glutenvrij op de markt komt?

Donuts, Danerolls, goed bladerdeeg (ook voor saucijzenbroodjes en appelflappen) en ovenbitterballen.
Ik mis het niet echt, maar zou het wel ideaal vinden!

Wat vind je het vervelendste aan het glutenvrije dieet? En wat het leukste?

Het onbezorgde is er af, in plaats daarvan moet ik altijd voorbereiden, regelen en navragen. In het begin voelde ik me daarbij de lastige persoon. Maar ondertussen heb ik me daar bij neer gelegd.

Maar zonder mijn Coeliakie en Addisson had zo veel dingen niet gehad. Ik heb nu veel leuke mensen ontmoet, ik heb mensen geholpen, en natuurlijk mijn blog opgestart. Ik heb echt leren waarderen wat ik wel heb. Bijvoorbeeld vrienden die een taartje hebben gehaald voor mij, of een restaurant dat echt goed rekening met mijn dieet houd. Ik heb het leven meer leren waarderen!


Dank je wel Marit, voor je tijd en je mooie antwoorden.
Op mijn site staan nog veel meer interviews. Omdat ook ik gek ben op lijstjes, verzamelde ik ze in het artikel Interviews. Heb je ook een verhaal dat je (anoniem) wilt delen? Mail mij op info@ikbenglutenvrij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *