Interview met Gerda van Glutenvrij hoort erbij

beschuitje

Op deze website konden jullie al interviews lezen met DIY for you and memet Elize van Stories of a Coeliac en met Annemiek van Glutenvrijemama. Ook Gerda van Glutenvrij hoort erbij reageerde op mijn oproepje.

Gerda is bekend in de glutenvrije wereld. Zij was vrijwilliger bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging, organiseert kinderkampen en glutenvrije markten. En zij heeft zich met succes ingezet voor het glutenvrije broodje bij de Mc Donalds, het glutenvrije broodje bij de Hema en (last, but not least) de glutenvrije beschuit van Bolletje!

Waarom heb jij gereageerd op mijn oproep voor dit interview?
Omdat ik vaak je blog’s lees en jij verwoord alles zo goed.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben huisvrouw en doe vrijwilligerswerk.

Je hebt coeliakie. Hoe lang weet je dat al en hoe is het ontdekt?
Ik heb een CVA (beroerte) gehad, daarna is het balletje gaan rollen. Omdat ik zo vaak buikpijn en erge diarree had, kwam ik bij een MDL arts. Die heeft een bloed onderzoek en een biopt gedaan.

Je bent heel actief voor de bekendwording van coeliakie en voor
het makkelijker maken van het leven met coeliakie. Wat is jouw
drijfveer?

Kinderen. Een kind heeft de toekomst en die hoort er gewoon bij. Ik vind het zo erg voor alle kinderen die coeliakie hebben. Dat maakt mij sterk!

Met dank aan jou liggen er nu lekkere glutenvrije beschuiten in de supermarkt. Eet je vaak een beschuitje met aardbeien?
De beschuit is een rode draad in mijn leven geworden, als er aardbeien zijn eet ik vaak een beschuit met aardbeien, maar lust het ook graag met oude kaas. Ik eet ze bijna dagelijks.

Met dank aan jou heeft de Hema nu een glutenvrije lunchbox. Gaan jullie vaak lunchen/ontbijten bij de Hema?
Met dank aan iedereen die gestemd heeft op het glutenvrij broodje en iedereen die mee heeft gedaan met een glutenvrij broodje (o.a. Annemiek). Bij ons in de woonplaats worden geen glutenvrije broodjes verkocht. Wij eten niet vaak bij de Hema, drinken er wel vaak koffie. Ik zie dat er bijna nergens meer een glutenvrije lunch box te koop is. Erg jammer voor ons.

Met dank aan jou heeft de McDonalds nu op een aantal vestigingen glutenvrije broodjes bij de hamburger. Helaas nog niet bij jou in de buurt. Je hebt ondertussen een keertje de burger geproefd. Voldeed hij aan jouw verwachtingen?
Ik vond het wel lekker, maar in Spanje zijn ze lekkerder omdat er geen zaadjes op zitten en het broodje daar zachter is. Ik weet zeker dat er dan meer kinderen een broodje gaan eten bij de Mac als ze net zo lekker zijn als in Spanje. Jammer dat het nog niet verkocht wordt bij nieuwe McDonalds, die de nieuwe formule al in hun zaak hebben. Als het er komt, mogen ze mijn schort er wel ophangen.

Gerda Hobert

Wat hoop je dat er ooit nog eens glutenvrij op de markt komt?
Ik hoop dat er een firma opstaat die glutenvrije Bapao voor ons maakt. Ik maakte ze eerder altijd zelf. Af en toe doe ik het nog wel eens. Dan vries ik ze in. Ze vinden het hier allemaal lekker, dus is de voorraad zo op.

Je hebt ook een blog over coeliakie. Vertel eens hoe deze is ontstaan en waar je voornamelijk over schrijft.
ik heb een cursus gevolgd over websites maken. Ik durfde het eerst niet openbaar te maken, maar de lerares zei dat ik dat gerust kon doen, omdat het allemaal leuk was om te lezen.
Op mijn oude website (//gejocora.woelmuis.nl) vertel ik wat ik allemaal heb mee gemaakt tijdens vakantie’s en wat ik allemaal gedaan heb in het glutenvrije bestaan. Ik wil me zelf niet op de borst kloppen omdat ik toevallig dingen heb mogen doen. Maar goed, iedereen kan en mag het lezen.

In mijn nieuwe blog (//glutenvrijhoorterbij.blogspot.nl/) vertel ik van alles over mijn glutenvrij bestaan en als er iets gebeurd in de glutenvrije wereld. Ik ben er niet zo heel fanatiek mee, dat komt misschien wel weer. Er zijn al zoveel mensen die over Glutenvrij bloggen en het beter kunnen dan ik.

– Ik heb je al vaker gezegd: Ook jouw blog heeft zijn charme! Misschien niet om je lay-out of om hoe je het op schrijft, maar wel om wat je opschrijft en om wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen! Lekkere beschuit, lunchbox bij de Hema, de glutenvrije broodjes bij de McDonalds, glutenvrij vlees bij Sanders en daarnaast bewustwording bij heel veel fabrikanten waar wij niets eens iets van weten… –

Wat vind je het vervelendste aan het glutenvrije dieet? En wat het leukste?
Dat je overal altijd moet vragen of je er wat kan eten. Het leukste vind ik om nieuwe mensen te ontmoeten die ook glutenvrij moeten eten, het organiseren van glutenvrije marktjes in mijn eigen provincie, helpen bij een kinderkamp en andere mensen blij maken met iets wat ik zelf bak.


Dank je wel Gerda voor je openhartige antwoorden. Ik vond het leuk om jouw vragen voor te leggen over alles wat je voor de glutenvrije Nederlanders bereikt hebt en nog wil bereiken. Ik wens je heel veel succes met dat laatste!

Is er iemand anders die een gastblog voor mij wilt schrijven, of wilt antwoorden op mijn vragen? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *