Regenboogtaart

Mirthe is 4!
Ze wilde voor haar verjaardagsfeest een regenboogtaart. Ze bedoelde een taart met daarop een regenboog van Hema mini chococonfetti. Toen ik op Pinterest op zoek ging naar regenboogtaarten, vond ik deze:

regenboogtaart 1 regenboogtaart 2

Bron foto's //www.thelittleepicurean.com/2012/02/rainbow-cake.html
en //mamanszen.com/gateau-zen-par-ici/.

Het ziet er heel moeilijk uit, maar eigenlijk is het best makkelijk.
Het kost best veel tijd om het te maken, maar de meeste tijd was ik kwijt met wachten. In die wachttijd heb ik nog 2 taarten gemaakt.
Op advies van de mevrouw van Theefeestje (waar we de kleurtjes kochten), maakte ik geen 7 lagen maar 'slechts' 5

Ingredienten

voor de taart van 5 lagen
250 gram rijstmeel (Toko)
250 gram ketanmeel (= kleefrijstmeel, ook van de Toko)
500 gram roomboter
500 gram suiker
8 eieren
8 eetlepels melk
12 gram bakpoeder (dr. Oetker)
2 zakjes vanillesuiker
4 flesjes kleurstof
Beetje extra boter om de springvorm in te vetten
 
voor de botercreme
250 gram poedersuiker
250 gram boter op kamertemperatuur
 
voor de topping
100 gram poedersuiker
minismarties om te versieren (Hema, let op, smarties zelf zijn niet glutenvrij!)
 
overig
oven
mengkommen
weegschaal
(hand)mixer
springvorm
bakpapier
spuitzak
 
Bereiding
Totaal 3 uur en 15 minuten:
10 minuten voorbereidingstijd.
+ per taartlaag 5 minuten voorbereidingstijd.
5 keer 20 minuten baktijd
30 minuten stapeltijd
30 minuten versiertijd (kostte mij geen tijd, heb ik door Mirthe laten doen)
 
de taart-lagen:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Smelt de boter en de magnetron of in een pannetje.
  3. Voeg alle ingrediënten van de taart samen en mix deze tot een egaal dik beslag.
  4. Doe 100 gram beslag in een andere mengkom. Voeg hier een druppeltjes kleurstof aan toe en mix tot het beslag een egale kleur heeft. Herhaal eventueel deze stap totdat het beslag de gewenste kleur heeft gekregen.
  5. Bekleed de springvorm met bakpapier (zie op bakken in stappen hoe je dat makkelijk doet).
  6. Vet de zijkanten van de springvorm in.
  7. Doe het gekleurde beslag in de springvorm en bak deze in de oven in ca. 18 minuten gaar.

Herhaal stap 4 tot en met 7 voor de andere kleuren. Omdat de taart van zichzelf al geel is, hoef je daar geen kleurstof aan toe te voegen.
Je kan natuurlijk ook meerdere taarten tegelijk in de oven doen. Maar mijn ervaring in mijn oven is dat als iets moet rijzen, dat ik h'm dan alleen op de onder- en bovenverwarming moet doen (en geen circulatie) en dat 2 taarten tegelijk in de oven niet goed lukken. En daarnaast kwam ik er tijdens het bakken achter dat ik nog maar 1 springvorm heb…

de regenboogtaart

Ik had nu 5 taarten in 5 kleuren: blauw, groen, geel (= zonder kleurstof), oranje en roze.

  1. Maak de botercreme: Mix de boter en de poedersuiker tot een luchtige smeuïge massa. Hoe langer je blijft mixen hoe beter de delen in elkaar op gaan, de textuur en de kleur veranderen!
  2. Leg de onderste taartlaag voorzichtig op een groot bord of een taartplateau
  3. Verdeel botercreme over de taart. Bij mij lukte het niet goed om dit er op te smeren, ik spoot met een spuitzak 2 cirkels op de taart.

Herhaal stap 2 en 3 voor de andere kleuren. Op de bovenste taartlaag hoef je geen botercreme aan te brengen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

het versieren

Zoals je op de plaatjes boven kan zien, was ik van plan de taart mooi of te strijken met botercreme. Zo werd het een 'kiekeboetaart' waarbij je pas bij het aansnijden ziet hoe mooi de binnenkant is.
Maar de jarige job en ikzelf vonden de taart zo mooi geworden, dat we h'm niet wilden verstoppen. (En ik wilde h'm niet nog vetter maken). Dus we besloten alleen de bovenkant te versieren.

  1. Maak glazuur: Doe de poedersuiker in een bakje, voeg een paar druppels water toe en meng totdat er een egaal mengsel ontstaat. Het moet langzaam van je lepel afdruipen, maar niet druppen. Als het drupt, voeg nog een druppel water toe. Als het te snel afdruipt, voeg nog wat poedersuiker toe.
  2. Verdeel het glazuur over de bovenkant van de taart.
  3. Versier de taart met de mini-smarties en/of al het andere versiersel dat je in huis hebt.

Als je wel de taart wilt bedekken met botercreme, moet je weer ongeveer dezelfde hoeveelheid botercreme maken en deze verdelen over de bovenkant en de zijkanten van de taart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze vind je misschien ook interessant

5 reacties op “Regenboogtaart

  1. Grappig, Laatst lieten ze op 24Kitschen zien hoe ook zo`n taart te maken. Ik weet haar naam niet meer maar het was een engelstalige blonde vrolijke dame. De taart was daar niet glutenvrij. Misschien ga ik hem ook eens maken.

  2. Voor hoeveel taartpunten kon je uit de taart snijden? Ik wil hem graag maken, maar krijg ook erg veel visite op m’n verjaardag dus wil niet te veel andere taarten moeten maken.

    • Och jeh, dat weet ik niet meer. Een heel smal puntje is natuurlijk genoeg, want het zijn wel verschillende lagen. Het hangt er van af hoe goed je kan snijden. Op verjaardagen bak ik vaak (mini) cupcakes er bij, weet ik zeker dat ik genoeg heb (en kan achteraf makkelijk in de vriezer als ik teveel heb).
      Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *