Regenboogtaart

Mirthe is 4!
Ze wilde voor haar verjaardagsfeest een regenboogtaart. Ze bedoelde een taart met daarop een regenboog van glutenvrije mini chococonfetti. Toen ik op Pinterest op zoek ging naar regenboogtaarten, vond ik deze:

regenboogtaart 1
regenboogtaart 2


Bron foto’s //www.thelittleepicurean.com/2012/02/rainbow-cake.html
en //mamanszen.com/gateau-zen-par-ici/.

Het ziet er heel moeilijk uit, maar eigenlijk is het best makkelijk.
Het kost best veel tijd om het te maken, maar de meeste tijd was ik kwijt met wachten. In die wachttijd heb ik nog 2 taarten gemaakt.
Op advies van de mevrouw van Theefeestje (waar we de kleurtjes kochten), maakte ik geen 7 lagen maar ‘slechts’ 5

Ingrediënten

voor de taart van 5 lagen:

  • 250 gram rijstmeel (Toko)
  • 250 gram ketanmeel (= kleefrijstmeel, ook van de Toko)
  • 500 gram roomboter
  • 500 gram suiker
  • 8 eieren
  • 8 eetlepels melk
  • 12 gram bakpoeder (dr. Oetker)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 flesjes kleurstof
  • Beetje extra boter om de springvorm in te vetten

voor de boter crème:

  • 250 gram poedersuiker
  • 250 gram boter op kamertemperatuur

voor de topping:

  • 100 gram poedersuiker
  • minismarties om te versieren (Hema, let op, smarties zelf zijn niet glutenvrij!)

overig

  • oven
  • mengkommen
  • weegschaal
  • (hand)mixer
  • springvorm
    bakpapier
  • spuitzak

Bereiding

Totaal 3 uur en 15 minuten:

  • 10 minuten voorbereidingstijd.
    + per taartlaag 5 minuten voorbereidingstijd.
  • 5 keer 20 minuten baktijd
  • 30 minuten stapeltijd
  • 30 minuten versiertijd (kostte mij geen tijd, heb ik door Mirthe laten doen)

de taart-lagen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Smelt de boter en de magnetron of in een pannetje.
  3. Voeg alle ingrediënten van de taart samen en mix deze tot een egaal dik beslag.
  4. Doe 100 gram beslag in een andere mengkom. Voeg hier een druppeltjes kleurstof aan toe en mix tot het beslag een egale kleur heeft. Herhaal eventueel deze stap totdat het beslag de gewenste kleur heeft gekregen.
  5. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  6. Vet de zijkanten van de springvorm in.
  7. Doe het gekleurde beslag in de springvorm en bak deze in de oven in ca. 18 minuten gaar.

Herhaal stap 4 tot en met 7 voor de andere kleuren. Omdat de taart van zichzelf al geel is, hoef je daar geen kleurstof aan toe te voegen.
Je kan natuurlijk ook meerdere taarten tegelijk in de oven doen. Maar mijn ervaring in mijn oven is dat als iets moet rijzen, dat ik h’m dan alleen op de onder- en bovenverwarming moet doen (en geen circulatie) en dat 2 taarten tegelijk in de oven niet goed lukken. En daarnaast kwam ik er tijdens het bakken achter dat ik nog maar 1 springvorm heb…

de regenboogtaart

Ik had nu 5 taarten in 5 kleuren: blauw, groen, geel (= zonder kleurstof), oranje en roze.

  1. Maak de botercrème: Mix de boter en de poedersuiker tot een luchtige smeuïge massa. Hoe langer je blijft mixen hoe beter de delen in elkaar op gaan, de textuur en de kleur veranderen!
  2. Leg de onderste taartlaag voorzichtig op een groot bord of een taartplateau
  3. Verdeel botercrème over de taart. Bij mij lukte het niet goed om dit er op te smeren, ik spoot met een spuitzak 2 cirkels op de taart.

Herhaal stap 2 en 3 voor de andere kleuren. Op de bovenste taartlaag hoef je geen botercrème aan te brengen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

het versieren

Zoals je op de plaatjes boven kan zien, was ik van plan de taart mooi of te strijken met botercreme. Zo werd het een ‘kiekeboetaart’ waarbij je pas bij het aansnijden ziet hoe mooi de binnenkant is.
Maar de jarige job en ikzelf vonden de taart zo mooi geworden, dat we h’m niet wilden verstoppen. (En ik wilde h’m niet nog vetter maken). Dus we besloten alleen de bovenkant te versieren.

  1. Maak glazuur: Doe de poedersuiker in een bakje, voeg een paar druppels water toe en meng totdat er een egaal mengsel ontstaat. Het moet langzaam van je lepel afdruipen, maar niet druppen. Als het drupt, voeg nog een druppel water toe. Als het te snel afdruipt, voeg nog wat poedersuiker toe.
  2. Verdeel het glazuur over de bovenkant van de taart.
  3. Versier de taart met de mini-smarties en/of al het andere versiersel dat je in huis hebt.

Als je wel de taart wilt bedekken met botercreme, moet je weer ongeveer dezelfde hoeveelheid botercreme maken en deze verdelen over de bovenkant en de zijkanten van de taart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *