Mirthe is 4!
Ze wilde voor haar verjaardagsfeest een regenboogtaart. Ze bedoelde een taart met daarop een regenboog van Hema mini chococonfetti. Toen ik op Pinterest op zoek ging naar regenboogtaarten, vond ik deze:
Bron foto’s //www.thelittleepicurean.com/2012/02/rainbow-cake.html
en //mamanszen.com/gateau-zen-par-ici/.
Het ziet er heel moeilijk uit, maar eigenlijk is het best makkelijk.
Het kost best veel tijd om het te maken, maar de meeste tijd was ik kwijt met wachten. In die wachttijd heb ik nog 2 taarten gemaakt.
Op advies van de mevrouw van Theefeestje (waar we de kleurtjes kochten), maakte ik geen 7 lagen maar ‘slechts’ 5
Ingredienten
250 gram rijstmeel (Toko)
minismarties om te versieren (Hema, let op, smarties zelf zijn niet glutenvrij!)
bakpapier
+ per taartlaag 5 minuten voorbereidingstijd.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Smelt de boter en de magnetron of in een pannetje.
- Voeg alle ingrediënten van de taart samen en mix deze tot een egaal dik beslag.
- Verdeel het beslag in 5-en (ca. 310 gram per deel). Voeg hier een druppeltjes kleurstof aan toe en mix tot het beslag een egale kleur heeft. Herhaal eventueel deze stap totdat het beslag de gewenste kleur heeft gekregen.
- Bekleed de springvorm met bakpapier (zie op bakken in stappen hoe je dat makkelijk doet).
- Vet de zijkanten van de springvorm in.
- Doe het gekleurde beslag in de springvorm en bak deze in de oven in ca. 18 minuten gaar.
Herhaal stap 4 tot en met 7 voor de andere kleuren. Omdat de taart van zichzelf al geel is, hoef je daar geen kleurstof aan toe te voegen.
Je kan natuurlijk ook meerdere taarten tegelijk in de oven doen. Maar mijn ervaring in mijn oven is dat als iets moet rijzen, dat ik h’m dan alleen op de onder- en bovenverwarming moet doen (en geen circulatie) en dat 2 taarten tegelijk in de oven niet goed lukken. En daarnaast kwam ik er tijdens het bakken achter dat ik nog maar 1 springvorm heb…
de regenboogtaart
Ik had nu 5 taarten in 5 kleuren: blauw, groen, geel (= zonder kleurstof), oranje en roze.
- Maak de botercreme: Mix de boter en de poedersuiker tot een luchtige smeuïge massa. Hoe langer je blijft mixen hoe beter de delen in elkaar op gaan, de textuur en de kleur veranderen!
- Leg de onderste taartlaag voorzichtig op een groot bord of een taartplateau
- Verdeel botercreme over de taart. Bij mij lukte het niet goed om dit er op te smeren, ik spoot met een spuitzak 2 cirkels op de taart.
Herhaal stap 2 en 3 voor de andere kleuren. Op de bovenste taartlaag hoef je geen botercreme aan te brengen.
het versieren
Zoals je op de plaatjes boven kan zien, was ik van plan de taart mooi of te strijken met botercreme. Zo werd het een ‘kiekeboetaart’ waarbij je pas bij het aansnijden ziet hoe mooi de binnenkant is.
Maar de jarige job en ikzelf vonden de taart zo mooi geworden, dat we h’m niet wilden verstoppen. (En ik wilde h’m niet nog vetter maken). Dus we besloten alleen de bovenkant te versieren.
- Maak glazuur: Doe de poedersuiker in een bakje, voeg een paar druppels water toe en meng totdat er een egaal mengsel ontstaat. Het moet langzaam van je lepel afdruipen, maar niet druppen. Als het drupt, voeg nog een druppel water toe. Als het te snel afdruipt, voeg nog wat poedersuiker toe.
- Verdeel het glazuur over de bovenkant van de taart.
- Versier de taart met de mini-smarties en/of al het andere versiersel dat je in huis hebt.
Als je wel de taart wilt bedekken met botercreme, moet je weer ongeveer dezelfde hoeveelheid botercreme maken en deze verdelen over de bovenkant en de zijkanten van de taart.
Wat een goede vervanging van 'De' regenboogtaart!
Hij is echt leuk geworden! Vond Mirthe hem ook mooi? En smaakte hij goed?
Grappig, Laatst lieten ze op 24Kitschen zien hoe ook zo`n taart te maken. Ik weet haar naam niet meer maar het was een engelstalige blonde vrolijke dame. De taart was daar niet glutenvrij. Misschien ga ik hem ook eens maken.
Voor hoeveel taartpunten kon je uit de taart snijden? Ik wil hem graag maken, maar krijg ook erg veel visite op m’n verjaardag dus wil niet te veel andere taarten moeten maken.
Och jeh, dat weet ik niet meer. Een heel smal puntje is natuurlijk genoeg, want het zijn wel verschillende lagen. Het hangt er van af hoe goed je kan snijden. Op verjaardagen bak ik vaak (mini) cupcakes er bij, weet ik zeker dat ik genoeg heb (en kan achteraf makkelijk in de vriezer als ik teveel heb).
Veel plezier!
Heb er ook een gemaakt super leuk
Ik ben er nu een aan het maken maar ziet er heel goed uit!! Maar toen ik 100 gram moest afscheiden heb ik dat niey gedaan. Dat was heel weinig als je bedacht dqt er nog 4 uit moesten komen. Daarom heb ik het gewoon d9or 5en verdeeld. Dat was 312 gram per laag.
Wat leuk dat je h’m maakt!
Ik denk idd dat die 100 gram op meer lagen is gebaseerd. Ik verander het in het recept. Dank je wel!