Koekjes bakken

Gisteren plaatste DIY for you and me een gastblog van mij.
Aanvulling 29-okt-2015: Helaas bestaat DIY for you and me niet meer. Daarom plaats ik de blog hier.

Koekjes bakken

Mama, gaan we koekjes bakken?”

He, ik had me net op de bank genesteld, met een boek en een glas wijn. Nou ja, toe ook maar. Hoe ging dat ook al weer, waar was ook al weer mijn succes-recept?
Ik pakte een recept uit mijn receptenmap en samen gingen we aan de slag.

Ingrediënten:

  • 200 g glutenvrij meel (ik gebruikte Doves)
  • 100 g boter
  • 80 g fijne basterdsuiker

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed de deegkruimels met koele handen tot een samenhangend deeg. Rol tot een bal en verpak in vershoudfolie en laat het 30 min. in de koelkast rusten.

Het voordeel van dit recept is dat er geen ei gebruikt wordt. En dat mijn dochters dus ongestoord van het deeg mogen snoepen!
Helaas hebben wij geen keukenmachine en moesten wij het met de hand kneden. Wij hadden geen zin om het in de koelkast te laten rusten. Het resultaat zie je later…

2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. een halve cm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes of een glas koekjes uit het deeg. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

Mama, weet je hoe je dat ook kan doen? Dan heb je geen meel nodig. Je kan ook rollen tussen 2 lagen bakpapier. Heb ik gezien bij Rudolph’s Bakery.”

3. Bak de koekjes in het midden van de oven in 10 tot 12 min. lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen voordat je ze van de bakplaat neemt (anders breek je ze).

Helaas. De koekjes waren ernstig uitgelopen… Maar wel lekker! Smaakten naar kletskoppen. Een paar dagen later probeerden we het weer. En nu ging het wel goed. (Ook zonder rusttijd).
Na het afkoelen komt het leukste werkje volgens mijn dochters: Versieren!
Ze maakten sneeuwpoppen en kerstkransjes. Mmmm!
(Al vind ik stiekem de koekjes zonder versiering lekkerder ;-))

Het recept komt van Kamelenvoer. De beschrijving van AH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *