Er zijn artsen die gespecialiseerd zijn in coeliakie en diëtisten die gespecialiseerd zijn in coeliakie. Zij helpen je om je klachten en je glutenvrije dieet onder controle te krijgen.
Er zijn coeliakiefora met lotgenoten die je snappen en helpen, bijvoorbeeld het coeliakieforum en diverse forums op Facebook.
Maar wat nou als je er met al die hulp nog niet uit komt? Als je vastloopt met vragen, met de acceptatie van jouw diagnose?
Gelukkig zijn er steeds meer coaches die je kunnen helpen. Hieronder heb ik ze opgenoemd. Ik ken ze allemaal en kan ze allemaal van harte aanraden! Kijk dus gerust met wie jij een klik hebt.
De Coeliakie Coach
Wanneer je de diagnose coeliakie hebt gekregen, komt er veel op je af. Je hebt een auto-immuunziekte, hoe ga je daar mee om? Je moet een streng dieet volgen om te herstellen, en dat een leven lang. Glutenvrij leven omvat veel meer dan alleen het dieet. Hoe pak je zo’n dieet gezond aan? Hoe ga je er buitenshuis mee om? Wat vertel je aan je omgeving? Hoe ga je om met onbegrip? En hoe kan je dit alles accepteren..?
Met ál deze punten en meer kan je terecht bij Bianca Hermans, de Coeliakie Coach. Of je nu net de diagnose hebt of al jarenlang glutenvrij eet.
Door middel van een combinatie van gespecialiseerd dieetadvies, mental coaching en (eet)gedragstherapie vinden we samen een nieuw balans voor jou. Zodat jij weer vol vertrouwen in het glutenvrije leven kan staan.
Yacintha Pex coeliakie coaching
Mijn naam is Yacintha en ik kreeg nu bijna 6 jaar geleden toen ik 42 was de diagnose coeliakie. Zonder ooit klachten gehad te hebben, nou ja dat dacht ik althans. Want toen ik glutenvrij ging eten veranderde een heleboel in mijn lijf en met mijn energie. Omdat ik direct in de aan stand ging en mijn leven drastisch moest omgooien wat eten en andere sociale bezigheden betrof, vergat ik eigenlijk eerst echt te voelen wat deze diagnose deed met mij. Nooit meer een broodje kroket in de stad? Of een tosti tussen het winkelen door? Waarom gebeurde mij dit? In plaats daarvan ging mijn keuken en huishouden op de schop, kon ik geen marsepeinen taarten meer bakken en was ik vooral ontzettend moe de eerste maanden, en boos. Boodschappen doen duurde uren en ik kreeg het klamme zweet als ik bepaalde glutenvrije varianten van wat eerst zo normaal leek niet kon vinden. Pas toen de waardes wat zakten en mijn lijf weer wat normaler begon te voelen, kreeg ik energie om te gaan bloggen, want er ontbrak in het hele coeliakie verhaal een ding in de begeleiding, vond ik. De psychisch emotionele begeleiding. Wat doet zo’n diagnose met je als je al je hele leven onbekommerd brood eet en nu alles ineens droog en vies is? Dat mensen geen rekening lijken te willen houden met je? Of misschien wel willen, maar het niet snappen? Ik deed daarom een coachopleiding om in eerste instantie mezelf te hervinden en om nu anderen op weg te begeleiden met dit onzalige dieet en ongemakkelijke situaties. Samen kijken we naar wat er pijn doet aan die diagnose en waar je nog stappen kunt maken in de acceptatie en vooral het afscheid nemen als dat belangrijk is. Daarna komt er ruimte om te leren zien wat er allemaal nog wel kan en mag. En dat is gelukkig heel veel.
Koos Zorgeloos
Als Health en Lifestyle Coach heb ik een programma ontwikkeld om mensen met een glutensensitiviteit of coeliakie te begeleiden in hun transformatie naar een glutenvrije levensstijl. In dit programma gaan we aan de slag met alle basiskennis. We gaan ingrediënten bekijken, de keuken inrichten en boodschappen doen. Daarnaast vertel ik meer over de verschillende producten die verkrijgbaar zijn. Maar ik geef ook tips over hoe je uit eten kunt gaan, hoe om te gaan met je familie en vrienden en hoe je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.
Coachpraktijk Bloeidaal
Als coach en psychosociaal therapeut begeleid ik mensen die steun nodig hebben met grote en kleine levensvraagstukken. Bijvoorbeeld burn-out, chronische ziekte, hoogbegaafdheid én coeliakie. Daarnaast ben ik relatietherapeut.
Ik heb zelf coeliakie. Op mijn 43-ste jaar werd het door de beroemde dokter Mulder in het VU MC gediagnostiseerd. Ik was blij dat ik eindelijk een reden had voor mijn vermoeidheid, maar het betekende ook een grote verandering in mijn leven en dat van mijn omgeving. Ook mijn jongste zoon heeft coeliakie, én mijn moeder. We gaan er alle drie anders mee om, maar hebben het allemaal geaccepteerd als onderdeel van ons leven. Tja, en hoe doe je dat.
Een mens kan pech hebben met alles wat hij/zij op zijn bordje krijgt. De een gaat het fluitend voor de wind, de ander beukt met wind en regen door het leven. Vooral bij dat laatste is een steun in de rug heel belangrijk.
Mijn passie is om mensen gelukkiger te maken. Ik werk met verschillende psychologische therapieën zoals onder andere TA (Transactionele Analyse) en ACT (Acceptence and Commitment therapie). Het allerbelangrijkste is overigens dat er een goede klik is er tussen de cliënt en mij.
Ben of ken jij nog een andere coach die gespecialiseerd is in coeliakie?
Laat het mij weten, dan voeg ik deze toe aan deze lijst.