Worteltjestaart

Wisten jullie dat de wortel zijn kleur te danken heeft aan ons koninklijke familie?

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa.

(Bron: Wikipedia)

Worteltjestaart

Deze taart is heerlijk!

worteltaart

Ingredienten:

  • 4 eieren
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 500 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gram Mix C
  • Snufje zout
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • 500 gram geraspte wortel

Voor de topping:

  • 200 gram roomkaas light
  • 1 el poedersuiker
  • 4 druppels vanille essence

Bereiding:

Leg bakpapier op de bodem van het bakblik (24 cm) en vet het bakblik in.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Gebruik een beslagkom en breek als eerste de eieren.
Voeg de suiker toe en mix het op de hoogste stand.
Zet de mixer op een lage stand en voeg geleidelijk de zonnebloemolie toe.
Voeg de bloem, bakpoeder, de kruidnagel, de kardemom en de kaneel toe.
Mix het geheel tot een glad mengsel.
Voeg de wortels toe.
Giet het mengsel in het bakblik.
Zet de taart 1 uur en 35 minuten, in het midden van de oven, op een rooster.
Doe de oven tussentijds niet open!
Prik met een breinaald in het midden van de taart, als deze droog is, dan is de taart gaar.
Laat de taart afkoelen.

Roer de suiker en de roomkaas goed door elkaar.
Voeg de vanille-essence toe en roer het geheel goed door.
Verdeel dit mengsel over de bovenkant van de worteltaart.

Bron recept: Judith Kooijman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *