Zelf glutenvrij brood bakken?

Op het coeliakieforum stond een vraag: Ik wil starten met zelf broodbakken. Heeft er iemand tips, aanknopingspunten, etc?

Ik schreef een uitgebreid antwoord dat ik jullie niet wil onthouden:

Brooddeeg van glutenvrij meel wordt geen bol, maar meer een dik beslag. Er moet veel meer vocht (water/melk) bij dan bij glutenvol.

Kant-en-klaar mixen

Je kan het beste beginnen met kant-en-klaar-mixen. Kijk welke jij het lekkerste vind en welke het beste bakt. De bakinstructrices van de NCV adviseren om eerst kleine broodjes te maken. Zodat je kan uitproberen wat je er van vind. En natuurlijk alles goed bijhouden wat je doet.
Er zijn broden met glutenvrij tarwezetmeel, die hebben betere bakeigenschappen. Maar om je kind nu elke dag glutenvrij tarwezetmeel voor te zetten… Je kan ook kiezen voor broden zonder glutenvrij tarwezetmeel te maken. Het is uitproberen!

Meelsoorten, glutenvervangers en andere baktips

Als je meer wilt dan de standaard, kan je gaan experimenteren.
Er zijn heel veel verschillende glutenvrije meelsoorten. Ieder heeft een eigen smaak, eigen voedingswaarden en een eigen bakeigenschap. Vaak werkt een combinatie van verschillende melen het beste. Een lijst met de verschillende meelsoorten vind je op de site Glutencoach – meelsoorten.
Daarnaast kan je een glutenvervanger toevoegen. Deze zorgen dat het brood minder kruimeld, beter buigbaar is en dat de belletjes (die het brood luchtiger maken) in het brood blijven. Ik maakte een lijst met glutenvervangers.

Tenslotte werkt glutenvrij deeg anders dan glutenvol deeg. Zoals ik al zei moet er relatief veel vocht toegevoegd worden. Maar ook het mengen- en rijsproces gaat anders: Glutenvol deeg moet meerdere malen gekneed worden om de gluten aan het werk te krijgen. Als je glutenvrij deeg meerdere malen kneed, kneed je alle lucht er uit. Ik verzamelde nog meer glutenvrije baktips.
Ik heb ervaren dat de beste broden toch gemaakt worden met kant-en-klare bakmixen. Die zijn immers al uitvoerig getest!

Zelf maken loont?

Tenslotte: Zelf maken loont inderdaad vaak. Maar het is heel erg afhankelijk van de meelsoorten en aanverwante zaken die je kiest. Als je een brood maakt met alleen melen van de toko (rijstmeel, ketanmeel, tapiocameel) zal het een stuk goedkoper zijn dan als je amandelmeel of gecertiviceert havermeel gebruikt. Daarnaast zijn de glutenvervangers vaak duur, maar hun prijs meer dan waard!

Een groot voordeel is dat je aan zelfgemaakt brood voedingsstoffen kan toevoegen die in het meeste supermarktbrood niet zit. Zoals jodium (lees mijn artikel over het voorkomen van jodiumtekort) en vezels.

Ennuh, denk ook eens aan andere dingen dan brood. Mijn dochter krijgt regelmatig een lunch van kaas, fruit en een crackertje. Ik ontbijt met yoghurt en muesli. Ik lunch vaak met een restje van de avond ervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *