Mirthe eet (at?) slecht boterhammen. Vaak eet ze ’s ochtends liever een kaasje dan een ‘normaal’ ontbijt. Maar wat is dat, een normaal ontbijt? Waarom houden wij nederlanders zo vast aan die bruine boterham of die ontbijtpap?
Via Culy kom ik op de blog 50 of the World’s Best Breakfasts.
Wat eten andere wereldburgers als ontbijt?
En natuurlijk ben ik benieuwd: Hoeveel van die 50 ontbijtjes zijn (voornamelijk) glutenvrij?
Engeland: Witte bonen in tomatensaus, worstjes, bacon, gebakken eitje, gebakken champignons, gebakken aardappeltjes, bloedworst.
Polen: Roerei met stukjes worst en 2 aardappelpannenkoekjes.
Hawai: Fruit!
Filipijnen: Fruit, rijst, omeletje en kleine worstjes
Thailand: rijst met vis/vlees-prutje
Mexico: nachos, kaas en bonen. Eventueel aangevuld met vlees/ei, bijvoorbeeld deze chilaquiles.
Peru: Ceviche = zeevruchten gegaard in limoen. Op Kamelenvoer staat een recept.
Egypte: Foul Madamas, een bonengerecht. Op smulweb staat een recept.
Japan: Tofu
China en Malaysia: (rijst) noedels
Korea: Kimchi (ingelegde groentes) met rijst en een bouillonnetje. Zie ook Aziatische Ingredienten.
Jordanie: Labneh (dikke yoghurt), hummus, falafel en lamsworstjes.
Colombia: changua (soep van melk met ei, lente-ui en koriander) Ghana: Waakye (rijst met bonen)
Uganda: katogo (groene bananen gekookt in een tomatensaus met vlees/groentes).
Bahamas: Grits (maispap)
Costa Rica: Gallo Pinto (bonen, rijst, salsa en mais-tortilla’s). Vaak geserveerd met avocado, bakbanaan of vleeswaren.
Dominicaanse Republiek: Mangu (pap van bakbanaan en boter). Geserveerd met salami, kaas of eieren.
Turkije: kaas, olijven, eieren, tomaten, komkommer en gekruid vlees.