Ton Kwakman: Bladerdeeg

Geplaatst op 

Mijn broer was vorige week bij glutenvrije winkel Ton Kwakman, op de Rijnlaan in Utrecht (om taartjes voor ons te kopen!). Hij hoorde dat de winkel waarschijnlijk dicht gaat. Maar dat de webshop misschien overgenomen wordt.
Dat zou jammer zijn! Ik kom niet vaak in de winkel, ik koop niet vaak artikelen van TK, maar ik vind het wel een van de lekkerste producenten!

Vandaar misschien dat het recept voor bladerdeeg op hun site staat:

Het Glutenvrije Bladerdeeg recept van TK Glutenvrij.

Ingrediënten:
250 gram Glutenvrij meel (bijvoorbeeld Schär Broodmix B)
200 gram roomboter (of plantaardige margarine)
2 grote eieren (120 gram) 
70 ml WARM water
5 gram zout
(extra meel achterhouden om te gebruiken bij het uitrollen)1. Zeef het meel boven een kom. Voeg daarbij het zout, de eieren, de boter en het warme water. Snijd met twee messen de margarine in stukjes, waardoor het gelijk gemengd wordt met het meel tot een samenhangend deeg (beslist niet kneden.) Voeg dit samen tot een bol en leg dit afgedekt met plastic een nacht in de koeling.

2.De volgende dag: strooi op de werktafel wat bloem, leg hierop de deegbol. Bestrooi deze ook met wat bloem en rol voorzichtig, zonder te hard te duwen uit  tot een langwerpige plak van 1/2 cm dikte. Vouw de plak in 3 lagen. Het bovenste deel naar het midden, en het onderste deel erover heen. 3. Strooi weer wat meel op de werktafel. Draai het deeg een kwart slag, zodat de open kant naar je toe ligt. Strooi meel op de plak en rol opnieuw voorzichtig uit tot een langwerpige plak van 1/2 cm dikte. Vouw opnieuw in 3 lagen. Herhaal stap 3 nog een keer. Hierna kan de opgevouwen plak afgedekt een half uurtje in de koeling.

4.Verwarm de oven op 180 graden. Neem een kwart van het deeg uit de koeling en rol alweer voorzichtig uit op een bestrooide ondergrond tot een rechthoek van 3 á 4 mm dikte. Het bladerdeeg is nu klaar voor gebruik. Het overige deeg kan op een gelijke manier bewerkt worden voor meer plakken bladerdeeg.5.

Maak een vulling naar wens, vouw het deeg erom en prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Besmeer dit voor de glans met wat ei. Bak dit geheel ongeveer 15 tot 20 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *