Mijn kinderen zijn gek op bakjes-eten:
Een tafel vol bakjes met van alles er in. Een aantal dingen krijgen ze sowieso op hun bord. Maar verder mogen ze zelf uitzoeken.
Maaike’s kinderen zijn ook gek op bakjes-eten.
Samen kwamen we tot een leuk lijstje met bakjes-recepten:
Keuze pasta
Spaghetti koken, bakje creme fraiche, knoflook en Italiaanse kruiden er door.
Op tafel allemaal aparte bakjes met:
- Geroosterde kerstomaatjes
- Zwarte olijven
- Mozzarella
- Pijnboompitjes
- Rucola
- Basilicum
- Uitgebakken spek
- Geraspte kaas
- ….
Pasta op het bord en aanvullen met wat je lekker vindt.
Taco’s
Bak gehakt rul met tacokruiden (kant en klaar of 1 tl zout; 1,5 tl paprikapoeder; 1 tl chilipoeder; 3/4 tl knoflookpoeder, 1/2 tl suiker en 1/4 tl nootmuskaat).
Maak een blik chilibonen en een blik kidneybonen warm.
Verwarm de taco’s.
Op tafel allemaal aparte bakjes met:
- geraspte kaas
- salsasaus
- tomaatjes
- paprika
- komkommer
- sla
- creme fraiche
- 1 klein blikje maïs (uitgelekt)
- gesnippert uitje
- avocado
- …
Dit recept kan natuurlijk ook met (glutenvrije) tortilla’s of met taco-chips.
Springrolls
Op tafel allemaal aparte bakjes met:
- een pan met heel warm water
- rijstevellen (verkrijgbaar bij de toko)
- komkommer
- paprika
- wortel
- mais
- chinese kool (in dunne reepjes)
- tauge
- spinazie
- pinda’s
- (glutenvrije!) soyasaus of hoi sin saus
- …
Leg 1 rijstvel in het water. Laat het rijstvel zo lang in de pan liggen tot het helemaal geweekt, zacht en transparant is. Schep het rijstvel met een schuimspaan uit de pan en leg deze op je bord.
Leg de vulling op het rijstvel. Leg deze een beetje aan het begin van het vel, zodat je straks goed kan rollen. Zorg dat je aan de zijkant een rand overhoudt die je straks als eerste over de vulling heen kan vouwen.
Rol de springroll op tot een loempia. Dip h’m in de saus. Eet smakelijk!
Tafelgrillen / courmetten
Op tafel allemaal aparte bakjes met:
- Boter
- Peper en zout
- Andere kruiden
- Sausjes
- Vleesjes
- Vis en garnalen
- Spek
- Verschillende groentes die ook rauw lekker zijn: komkommer, avocado, wortel, tomaatjes, paprika, sperziebonen, bloemkool, courgette, maiskorrels, champignons, groene asperges, artichok, knoflook, ui, erwtjes, tomaatjes
- Verschillende groentes die op de coutmet lekker zijn: Paprika, aubergine, courgette, champignons en uien zijn bijvoorbeeld heerlijk als je ze even op de gourmet legt.
- Diverse soorten gesneden fruit in aparte bakjes, bv appel- en ananas ringen en banaan
- Geklutst ei
- Geraspte kaas
- Kaasjes
- Aardappeltjes (voorgekookt, blokjes of puree)
- Gevulde champignons met kaas
- Beslag voor pannenkoekjes
- Maak leuke minispiesjes voor de kids op sateprikkers, bijvoorbeeld met kip en verse ananas
- …
Mini rijsttafel
Op tafel allemaal aparte bakjes met:
- rijst
- spercieboontjes
- satesaus
- eitje
- komkommer
- tomaatjes
- atjar
- seroendeng
- kroepoek
- …
Kapucijnertafel
Ik schreef al eerder over kapucijnertafel (Captains diner), gebaseerd op dit artikel van Kook de wereld rond.
Overig
Daarnaast vullen wij vaak de tafel met alles wat nog in huis is. Restjes. Of simpele hapjes.
Afgelopen zondag aten we laat, omdat papa en opa nog aan het klussen waren. Om de ergste honger te stillen maakte ik een dienblad met:
- komkommer
- tomaatjes
- worteltjes
- nootjes
- bacon & Egg ‘cupcakes’ (recept van Glutenfreewebshop)
Wil je nog meer inspiratie (incl. foto’s)?
- bakjes eten deel 2: quinoa salade, courmetten, nasi, wraps, pizza, kaasfondue, doe het zelf salade met rostirondjes, restjes
- bakjes eten deel 3: papadums, nasi, tortilla’s, pasta-salade, broodje falafel, fondue en springrols.
- bakjes eten deel 4: picknick, keuzesalade, ontbijt, witlof salade, gourmetten, paaslunch, poke bowl, taco’s, borrel en keuze pasta.