Boom geniet
70 revolutionaire recepten zonder gluten.
Ik was heel benieuwd naar dit boek. Vooral omdat het boek voor mij totaal onverwacht kwam. Wie is die Jan-Willem van der Boom, waar ik nog nooit eerder van gehoord had? Wat voor kookboek heeft hij gemaakt? Ik was dan ook heel blij toen ik het boek won bij Melkveehouderij en Zuivelbedrijf Den Eelder.
Net als De Gluut heeft Boom geniet een luxe uitstraling: mooie foto’s, dik papier, prachtige kaft. En ook hier ontbreekt het lintje niet, om je recept later weer makkelijk terug te kunnen vinden.
Maar Boom Geniet is toch anders. Ten eerste bevat het wel lactose en suikers. Maar het bevat ook hele andere gerechten. Ik citeer: “De inspiratie voor veel van de recepten in dit boek komt voort uit simpelweg boodschappen doen en het zien van “lekkers” dat in de “gewone” schappen ligt.“
Dat is duidelijk te zien: Chocolade crème koeken (Oreo’s), Zeeuwse bolussen, wraps, ravioli, ijshoorntjes en zelfs paprika chips! Veel van de recepten zijn producten die glutenvolle mensen gewoon in de supermarkt kunnen kopen.
Het boek is bedoeld voor de chef die geen tijd heeft zich te verdiepen in de wereld van het glutenvrij koken. Maar zeker ook voor de thuis- of hobbykok die zich uitgedaagd voelt en graag lekkere gerechten voorschotelt.
Bij de recepten staat een duidelijk bereidingstijd en wachttijd, de allergenen worden genoemd en naast een boodschappenlijst zelfs de te gebruiken keukenspullen!
Dit is zeker handig, aangezien ik niet alle keukenspullen in huis heb. Er worden zelfs een hele hoofdstuk gewijd aan de Kenwood Cooking Chef, die behalve kan hakken/mengen/kloppen ook kan koken. En een hoofdstuk aan de Big Green Egg (een soort barbecue). Zonder deze apparaten, worden de recepten erg lastig…
Het boek is verdeeld in de hoofdstukken Ontbijt, Zoete Verleidingen, Lunch, Snacks, Borrelhapjes, Diner, Dessert en Basis Bereidingen. Daartussen door staan leveranciers en apparaten waar Boom graag mee werkt: Den Eelder, Kenwood, Restaurant Pure Passie, Slagerij Willem Boon, Restaurant Zuyd en Big Green Egg.
Onder elke recept staat een tip of weetje over het recept. Bijvoorbeeld bij de chocolade karamel repen (twix):
“Dit resultaat is te lekker. Begin er niet aan want iedereen blijft vragen om meer!”
Ik eindig ook met een tip: Kook dat boek! Je zal er zeker geen spijt van krijgen.
In dit artikel staan affiliate links. Als je via die link het boek koopt, krijg ik een klein percentage van de aankoopprijs.