Broden, broodmixen en broodjes

brood

Glutenvrij brood…
Lekker glutenvrij brood is 1 van de moeilijkste dingen als je glutenvrij moet eten.
Eergisteren schreef ik over het brood van Yam.

Maar wij hebben ondertussen nog een aantal lekkere broden, broodjes en broodmixen gevonden, die Mirthe en/of ik lekker vinden.

Lees hieronder welke dat zijn.

Voordat Mirthe glutenvrij moest eten, maakte ik brood van Finax. Het groene pak.
Maar Mirthe vindt dat niet lekker. En ik vind het ook een nadeel dat het gemaakt is van glutenvrije tarwezetmeel. Op zich niets mis mee, maar om het voor je dagelijks brood te gebruiken… (zie mijn blog glutenstapeling).

Finax groen

Daarna ben ik op zoek gegaan naar een mix die ik zelf kon maken.
Ik ben er achter gekomen dat deze allemaal minder lekker zijn dan de broodmixen die in de (web) winkel te koop zijn.

Ik ontdekte het haverbrood van Mam’s Mikske.
Deze vind ik nog steeds erg lekker! Binnenkort ga ik weer een lading bestellen.
Mirthe daarentegen vindt wel lekker, maar eet er hooguit 1 boterham per dag van.

mam's mikske

Ze is wel gek op krentenbollen. Gemaakt volgens het recept van kwarkbroodjes of volgens het recept van oliebollen.

Ik gebruik hier tarwezetmeelvrij witbroodmix voor, bijvoorbeeld van Doves. Ik probeer wel eens een bruinbroodmix, maar dat eet ze niet. Ach, dan moet ze haar vezels maar ergens anders uit halen. Ze eet goed fruit, aardappelen en bonen.

krentebollen

Daarnaast vindt ze brood van Semper heerlijk! Niet met de broodmix, maar de bakmix (jauhoseos).

Soms eet ze daarvan zomaar 3 boterhammen achter elkaar! En dat is verbazingwekkend voor ons meisje.
Het brood voelt en smaakt als normaal brood. Je kan het buigen zonder te breken, indrukken en dan veert het terug.
Maarja, helaas weer met glutenvrij tarwezetmeel. Dus niet voor elke dag.

sember jauhoseos

En dan een broodmix die ik erg lekker vind: Rimboemix van Le Poole.
Net zoals het brood van Semper is het soepel en buigzaam. Dit komt o.a. door het chiazaad dat er in zit.
Hier zit ook glutenvrij tarwezetmeel in. Ik hoorde laatst dat iemand het mixt met Boerenbruin van Le Poole om het tarwezetmeelgehalte wat meer omlaag te krijgen.

rimboe broodmix

Als ik brood gebakken heb, laat ik het afkoelen onder een theedoek. Daarna snijd ik het in boterhammen (met een goed broodmes), welke ik in pakjes van 3 of 4 invries.

Op werk- of kinderdagverblijf-dagen stop ik zo’n pakje in de tas. Tegen lunchtijd is het ontdooid en lekker.
– Sommige mensen vind het dan nog niet lekker, zij piepen het op in de magnetron –
Op thuis-dagen doe ik het rechtstreeks uit de vriezer in het broodrooster.
Maar vers brood blijft natuurlijk het lekkerste!

En dan de broodjes:
Er zijn verschillende (afbak)broodjes die wij lekker vinden. De kaiserbroodjes van Schar, Braziliaanse kaasbroodjes, de chiabatta’s van Schar en de bagels van Bagels & Beans.

Welke broden, broodmixen en broodjes vinden jullie lekker?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *