Glutenvrij brood is duur. Daarom gooi ik nooit wat weg. En natuurlijk omdat ik tegen het weggooien van eten ben.
Oud brood, of kapjes die we niet willen eten, stop ik in een zak in de vriezer. Daar wacht het tot hergebruik. Wat kan je allemaal doen met oud brood?
- Roosteren, voor een lekkere toast met bv roomkaas en zalm:
een paar minuutjes in de (glutenvrije!) broodrooster of onder de grill. - Paneelmeel, voor door de gehaktbal of om de schnitzel:
op 150 graden in de oven totdat het brood helemaal hard is, daarna verkruimelen (ik gebruik hier de keukenmachine voor). - Broodkruim, voor op de bloemkool of in de gevulde kip. Broodkruim is grover dan paneermeel, maar wordt op dezelfde manier gemaakt.
- Croutons, voor door de sla of in de soep.
Snijd het brood in kleine blokjes, meng deze eventueel met olijfolie en kruiden maar dat hoeft niet. Doe deze op 150 graden in de oven totdat het brood helemaal hard is. - Brood soldaatjes, bijvoorbeeld volgens dit recept van good mood mama
- Tosti, lekker met salami en kaas.
- Wentelteefjes
bekijk hier het recept van MissGlutenvrij - Kaas er op en in de magnetron
- Pannenkoeken
tip van ah: paneermeel maken, half meel/half paneermeel - Broodpudding. Bekijk hier mijn recept.
bekijk hier het uitgebreidere recept van Culy: broodpudding met amandelspijs en vijgen. - Hartige Taartbodem, zie biobudget
- Gebruiken als je stoofvlees maakt. Wat mosterd erop en mee laten stoven.
- Broodschotel. Bijvoorbeeld deze Spaanse van Okko, maar je kan natuurlijk ook een Italiaanse variant maken zoals Miss Glutenvrij.
- Boboti. Bekijk hier het recept van Kook de wereld rond!
- Abrikozen Auflauf. Op Smulweb vind je een recept.
- Er zijn ook hartige Auflauf recepten. Helaas kan ik er geen vinden.
- Tenslotte nog een Duits recept: Semmelknodel van Creatief Glutenvrij