Wat kan je doen met oud brood?

Glutenvrij brood is duur. Daarom gooi ik nooit wat weg. En natuurlijk omdat ik tegen het weggooien van eten ben. 

Oud brood, of kapjes die we niet willen eten,  stop ik in een zak in de vriezer. Daar wacht het tot hergebruik. Wat kan je allemaal doen met oud brood?

  • Roosteren, voor een lekkere toast met bv roomkaas en zalm:
    ​een paar minuutjes in de (glutenvrije!) broodrooster of onder de grill.
  • Paneelmeel, voor door de gehaktbal of om de schnitzel:
    op 150 graden in de oven totdat het brood helemaal hard is, daarna verkruimelen (ik gebruik hier de keukenmachine voor).
  • Broodkruim, voor op de bloemkool of in de gevulde kip. Broodkruim is grover dan paneermeel, maar wordt op dezelfde manier gemaakt.
  • ​Croutons, voor door de sla of in de soep.
    Snijd het brood in kleine blokjes. Doe deze op 150 graden in de oven totdat het brood helemaal hard is.
  • Tosti, lekker met salami en kaas.
  • Wentelteefjes
    ​bekijk hier het recept van MissGlutenvrij
  • ​Pannenkoeken 
    tip van ah: paneermeel maken, half meel/half paneermeel
  • Broodpudding. Bekijk hier mijn recept.
    bekijk hier het uitgebreidere recept van Culy: broodpudding met amandelspijs en vijgen.
  • Hartige Taartbodem, zie biobudget
  • Broodschotel. Bijvoorbeeld deze Spaanse van Okko, maar je kan natuurlijk ook een Italiaanse variant maken zoals Miss Glutenvrij.
  • Boboti. Bekijk hier het recept van Kook de wereld rond!
  • Abrikozen Auflauf. Op Smulweb vind je een recept.
  • Er zijn ook hartige Auflauf recepten. Helaas kan ik er geen vinden.
  • Tenslotte nog een Duits recept: Semmelknodel van Creatief Glutenvrij

Deze vind je misschien ook interessant

3 reacties op “Wat kan je doen met oud brood?

  1. Ik gaf het vroeger wel eens aan de vogeltjes. Maar die lieten het links liggen, echt waar. Tegenwoordig rooster ik de kapjes en oud(er) brood. Maar jouw tip ga ik ook navolgen. 

  2. Pingback: Het Zuid-Afrikaanse Kookboek: Bobotie | Ik ben glutenvrij

  3. Pingback: de beste #glutenvrije blogs van februari | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *