Nederlandse coeliakiedag 2016: Medisch forum

Dit is mijn laatste blog over de Nederlandse Coeliakiedag.
Het medisch forum is de afsluiting van deze interessante dag. Bij het forum mag je van te voren vragen inleveren, deze worden ter plaatse door een team van specialisten beantwoord. Hieronder behandel ik de vragen en antwoorden puntsgewijs.

  • Kunt u iets meer vertellen over het verband tussen coeliakie en geanecologische problemen?
    Coeliakie kan inderdaad leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en vervroegde overgang. Veel meer kunnen we er nog niet over vertellen.
    – Lees er meer over in mijn blog coeliakie en vruchtbaarheidsproblemen en binnenkort verschijnt nog een blog –
  • Hoe kan ik mijn huisarts overtuigen als deze niet verder wil onderzoeken?
    Wijs hem op de richtlijnenen en vertel hem dat u eerstegraads familielid hebt met coeliakie.
  • Mijn schoonvader heeft dermatitis herpetiformis. Tegenwoordig krijgt hij na een glutenfout geen uitslag, maar zenuwpijn. Kunt u dat verklaren?
    Is de diagnose wel goed gesteld? Heeft hij niet (ook) een andere ziekte? Daarnaast wordt er de laatste tijd steeds meer onderzoek gedaan naar coeliakie en neurologische pijn.
  • Ik kreeg de diagnose als kind. Ik ben nu 20 en mijn botdichtheid zit op de grens. Hoe kan dit?
    Hier heeft het medisch team geen antwoord op. Kinderen herstellen meestal vrij snel na de diagnose, ook hun eventueel verminderde botdichtheid. Krijgt u wel voldoende calcium binnen?
  • Kan mijn huisarts hoofdbehandelaar zijn na de diagnose coeliakie?
    Dat is niet aan te raden. Een huisarts heeft slechts een paar patiënten met coeliakie en weet te weinig over symptomen en eventueel gerelateerde ziektes. Geadviseerd wordt om 1 keer per jaar of 1 keer per 2 jaar bij de specialist langs te gaan.
  • Hoe kan het dat ik, ondanks mijn strenge dieet, antistoffen houdt?
    Zeker als de diagnose na de 50 is gesteld, heeft lichaam tijd nodig om te herstellen. Geef het die tijd, heb geduld. Het lichaam heeft lang de tijd gehad om antistoffen aan te maken, dit is ook neergeslagen in de organen en het kost tijd om dit weer af te breken. Zo lang er een daling is, en het gaat goed met de patiënt, is er geen probleem.
    Dit geldt ook voor kinderen: 1 van de aanwezige artsen had ooit een patiënt, een meisje dat na 6 jaar glutenvrij nog steeds antistoffen had. Bij een controlebiopt bleek dat haar darmen volledig hersteld waren.
  • Chronische verkoudheid is geen symptoom van coeliakie.
  • Glutenintroductie bij baby’s?
    We weten niet wat het beste advies is, wel waar op dit moment niets tegen in te brengen is: borstvoeding en vanaf 4 maanden vast voedsel (ook gluten).
    – Lees meer in mijn blog Gluten introductie –
  • De meeste mensen denken dat kanker het grootste risico is van (onbehandelde) coeliakie. Maar dat is botontkalking. Ca. 20 tot 30 patiënten per jaar krijgt lymfenklierkanker. We weten niet wat de invloed is van wel/niet glutenvrij eten.
  • Onder invloed van zonlicht maakt je huid vitamine D aan. Kan het zijn dat iemand met coeliakie dit stofje niet heeft en vitamine D niet kan aanmaken?
    Nee, dat kan niet.
    Ook als je smeert met zonnbrandcreme, krijg je vitamine D binnen.
    – lees meer over vitame D in mijn blog Vitamine D –
  • Kan een vaccinatie coeliakie triggeren? 
    Een vaccinatie ligt een minimale belasting op het immuunsysteem. Het is onwaarschijnlijk dat coeliakie hierdoor getriggerd wordt.
  • Hoe komt het dat ik op mijn 65e coeliakie krijg?
    Het immuunsysteem slaat door en kan coeliakie veroorzaken. Meestal is het niet 1 ding dat dit veroorzaakt. Hoe meer factoren, hoe meer kans dat coeliakie door breekt.
    – Lees ook mijn blogs Hoe overtuig ik mijn familie om zich te laten screenen op coeliakie? met daarin de leeftijdspieken waarop coeliakie geconstateerd wordt en Waarom heeft 99% geen coeliakie? met daarin uitleg over het ontstaan van coeliakie –

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *