Zo aan het einde van het schooljaar, gaan de kinderen van groep 8 op kamp.
En in de vakantie gaan kinderen op kamp met de scouting of de sportvereniging.
Maar wat als je kind coeliakie heeft? Hoe pak je dat aan?
Mijn dochter gaat (gelukkig) nog lang niet op kamp. Maar ik verzamelde een aantal tips voor de ouders die hier al wel mee te maken hebben.
Overleg met de begeleiders!
Vertel aan de leerkracht en aan de keukenbrigade wat het glutenvrije dieet is en hoe belangrijk het is om je daar aan te houden. Stel bv 1 lid van de keukenbrigade verantwoordelijk voor de glutenvrije maaltijd.
Geef goede instructies over het bereiden van een glutenvrije maaltijd. En benadruk dat jij dag en nacht gebeld mag worden voor vragen.
Alle maaltijden voorbereid
“Ik heb voor alle dagen ontbijt lunch en avondeten ingepakt per dag in 1 doos met beschrijving van bereiding & werkwijze en ook een folder over coeliakie. Ook jus, saus, kruiden, broodbeleg etc. Elke maaltijd zat met alle ingrediënten en beschrijving in een sealingbag. (Dus 3 bags per doos). De schoolleiding zette die dozen in de grote koeling van de keuken in het park waar ze zaten. Alles ging perfect. De juf gaf ik een lijstje en doos met tussendoortjes en welke ijsjes/frietjes hij mocht. Verder had mijn zoon nog zakken snoep/chips mee in eigen tas met de instructie dat hij zijn snoep mocht delen maar niet van anderen mocht aannemen. Alles ging perfect. Kreeg ook complimenten van de keukenbrigade, zo hadden ze het erg makkelijk. Ik zou nog een bedrag terug krijgen van de school omdat hij geen gebruik had gemaakt van de inbegrepen gerechten maar dat is wel misgegaan. Dat maakte mij weinig uit want m’n zoon had een topervaring en zonder buikpijn.”
Noedels van conzenza zijn er in verschillende smaken. Van consenza zijn er ook kant en klaar maaltijden die niet gekoeld hoeven te worden. Kijk eens bij de noodles, bijvoorbeeld bij de toko. Veel dienvriesmaaltijden zijn glutenvrij, bijvoorbeeld van Iglo. En kijk ook eens bij maaltijdenservices zoals Kooc of Zorg op smaak.
Vraag vooraf welke maaltijden er op de planning staan en geef hetzelfde glutenvrij mee.Vergeet niet het snoep, koek en andere snacks.
Er zijn handige meal prep bakken te koop, die je perfect kan gebruiken om de maaltijden in te doen. Bijvoorbeeld deze via Bol.
Avondmaaltijden helemaal glutenvrij
”Maaltijden waren allemaal gewoon glutenvrij gemaakt en ter compensatie gaf ik het brood en beleg mee. Ze aten bijvoorbeeld:
- mais tortillas met gehakt kruiden en groenten.
- Aardappels, sperziebonen en hamlappen met groentesaus van honig
- Rijst, soepgroenten, glutenvrije kruiden is samen nasi. Met pindasaus van de Aldi.”
Ontbijt en lunch wel meegeven
Afbakbroodjes, brood dat daar in de vriezer kan en/of een broodrooster meegeven.
Geef handige broodbelegjes per stuk verpakt mee. Smeerbeleg van De Ruijter zijn glutenvrij. Het strooibeleg van de Lidl. En anders bij een groothandel.
Ga zelf mee als keukenbrigade
Dan kan je zelf in de gaten houden of alles goed gaat.
Ik was laatst mee op schoolreisje. Het nadeel is dat ik sneller ziek word dan Mirthe. Als het toch mis gaat, hebben ze niets meer aan mij…
Overige tips
- Lamineer alle documenten. Soms wordt iets vochtig of lekt in de tas of tijdens het koken en dan loopt de inkt uit als het niet gelamineerd is.
- “Iemand van de leiding had een aparte kleur servies van huis meegenomen dat werd apart extra goed afgewassen buiten de corvee dienst door de kinderen om.”
- Denk ook aan aparte hand- en theedoeken.
- Vaak wordt er 1 van de dagen friet gehaald. Zoek alvast uit welke snackbar in de buurt glutenvrije friet heeft (en misschien zelfs glutenvrije snacks). Als dat niet mogelijk is, kan je ook denken aan ovenfrietjes, magnetronfriet of het meegeven van een airfryer/frituurpan. En natuurlijk knakworstjes in plaats van een frikadel.
Betrek je kind!!!
Hoe ziet je kind het zelf voor zich? Betrek hem/haar in het vinden van een oplossing.
Of gaat het niet over gluten en vindt je hem/haar gewoon te jong.
Het is niet alleen jouw verantwoordelijkheid toch?
Dank jullie wel Aletta, Rita, Evelyn, Ingrid, Brigitte, Maaike en Nicolette!
Glutenvrij kamp!
De Nederlandse Coeliakie Vereniging organiseert glutenvrije kampen. Hier hoef je als coeliakie-ouder helemaal geen eten mee te geven!