Ooit ging ik met een jongen naar de film, Sneak Preview. We wisten dus niet van te voren welke film we te zien zouden krijgen. Het werd de film Big Night, een film over een restaurant, over eten en koken. Veel mensen liepen weg. Die jongen die mij meegenomen had, wilde eigenlijk ook weg. Maar ik vond het fantastisch, wat een sfeer, de manier waarop al dat lekkere eten in beeld wordt gebracht deed mij watertanden.
– Jammergenoeg voor die jongen is het met mij niets geworden. Hij heeft de hele film voor niets uitgezeten. Het enige wat hij kreeg was 1 kusje. –
Ik hou van kook-films. Maar ook van kook-series en kook-romans. Een roman waar veel in gekookt wordt, en ook recepten staan. Of een kookboek met verhalen.
Het boek Rode Rozen en Tortilla’s van Laura Esquivel (en de film hiervan Como Aqua para Chocolate), het boek Aphrodite van Isabel Allende, de film Julie & Julia, Heel Holland Bakt, Masterchef, 24kitchen.
– Onze dochters zijn ook met het virus besmet. Zij kijken soms liever een kookprogramma dan een tekenfilm. –
Het boek Rode Rozen en Tortillas staat in mijn boekenkast. Eens in de zoveel jaar lees ik het weer. Naast het prachtige, romantische en sprookjesachtige verhaal staan er veel recepten in het boek. Veel hele bewerkelijke recepten, waar ik nooit aan toe zou komen. Maar dit recept is (in verhouding) redelijk eenvoudig.
Ingredienten:
- 5 groene paprika’s
- 1 granaatappel
- 20 walnoten
- 40 ml zure room
- 20 gram pittige verse kaas
- 200 gram rundergehakt
- 20 gram rozijnen
- 50 gram amandelen
- 50 gram pecannoten
- 100 gram tomaten
- 1/2 ui
- 1/2 appel
- 1/2 perzik
- sukade
- komijn
- witte peper
- zout, suiker
Bereiding
Bak de ui in een beetje olie glazig. Voeg er dan het gehakt, de komijn en een beetje suiker aan toe. Doe er wanneer het vlees bruin is de stukjes perzik en appel, de pacannoten, rozijnen, amandelen, sukade en de in stokjes gesneden tomaat bij en laat het geheel gaar worden. Voeg pas dan zout naar smaak toe en laat het mengsel inkoken alvorens het van het vuur te halen.
Rooster intussen de paprika’s en ontvel ze. Zijd ze aan een kant open en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten.
Hier houdt het recept helaas op… Er gebeurd op dit punt zo veel in het boek, dat de schrijfster vergeet om het recept af te maken. Ik maakte het als volgt af:
Oven voorverwarmen op 200 °C. Paprika’s vullen met gehaktmengsel en op bakplaat in midden van oven schuiven. Paprika’s in ca. 20 min. gaar laten worden.
In keukenmachine walnoten met kaas, room en witte peper tot dikke saus pureren. Eventueel verdunnen met melk.
Gevulde paprika’s op bord leggen en walnotensaus erover scheppen. Granaatappel halveren, pitjes eruit scheppen en pitjes over borden verdelen. Lauwwarm serveren.
“De driekleurige hapjes stonden niet lang: In een ommezien waren de paprika’s van de dienbladen verdwenen… Wat was het lang geleden dat Tita zich had gevoeld als een gevulde paprika die men uit beleefdheid laat liggen, om niet gulzig te lijken. (…)
Iedereen kreeg na het eten van de gevulde paprika’s een gevoel dat leek op dat van Gertrudis toen ze de kwartels met rozenblaadjes had gegeten. (…) Gertrudis gaf de aanzet tot een chaotische vlucht. Alle andere gasten excuseerden zich vervolgens ook met een of ander smoesje en een wellustige blik in de ogen, en vertrokken. Het bruidspaar was hen inwendig dankbaar; zij waren toen immers vrij hun koffers te pakken en zo snel mogelijk te vertrekken. Ze hadden grote haast om hun hotel te bereiken.”