Als je net op dieet bent, kan het zijn dat je gevoeliger wordt voor gluten.
Als je nu een keer gluten binnen krijgt, kan het zijn dat je heftiger reageert.
Het kan ook andersom, dat je juist minder reageert dan voordat je glutenvrij moest gaan eten. In dit artikel leg ik uit hoe dat komt.
Heftiger reactie?
Vaak wordt je reactie op gluten heftiger als je glutenvrij gaat eten.
Prof. dr. Koning legde heel goed uit waar die heftiger reacties vandaan komen:
“Als je nog niet weet dat je coeliakie hebt, vallen de anticellen (T-cellen) je darmen aan. Die hebben het druk, dus zijn ook wat moegestreden. Ga je glutenvrij eten, dan kan dat hele leger rust nemen en dat doen ze dus ook. Krijg je echter weer gluten binnen (kruisbesmetting of anders) dan staan ze klaar in de startblokken om een groot offensief uit te voeren, ze zijn fris en nog niet moegestreden, dus ze gaan ervoor! Helaas met alle gevolgen van dien.”
Minder reageren?
Soms wordt je reactie op gluten minder als je glutenvrij gaat eten.
Prof. dr. Koning legde ook dit heel goed uit:
Als je goed glutenvrij eet, neemt in de loop van de tijd het afweersysteem af. Het kan echter nooit helemaal verdwijnen, omdat het onmogelijk is om nooit gluten binnen te krijgen.
Als je gluten binnen krijgt, kan het zijn dat je hier weinig van merkt, omdat het afweersysteem minder is. Maar ook als je niet direct klachten ervaart, krijg je wel ontstekingen in je darm. Als je glutenvrij blijft eten, dan komen de klachten in verloop van tijd in alle hevigheid weer terug.
Reactie veranderen
In de loop van je leven kan jouw reactie op gluten veranderen.
Bijvoorbeeld omdat je goed in je vel zit, of omdat je kort geleden een andere glutenfout heb gemaakt of onder invloed van hormonen.
Over het algemeen reageren pubers minder heftig op een glutenfout. Ik vind dit een mooi gegeven: Juist in de tijd dat je wilt ontdekken, er bij wilt horen, word je minder ziek als je een keertje gluten binnen krijgt.
Vaak wil de kinderarts alleen met de tiener spreken, om dit te bespreken, de risico’s te benoemen van (bewust) gluten eten en te overleggen hoe de tiener wel goed om kan gaan met het dieet. Sommige pubers eten (in overleg met hun arts!) bewust 1 keer per maand of 1 dag per vakantie wel gluten.
Daarnaast zijn veel mensen boven de 60 minder gevoelig zijn voor gluten. Dat bied weer wat perspectief!
Ik val dus in de categorie boven de zestig, haha, een van de weinige keren dat dat een voordeel is 🙂
En, heb je minder reactie op gluten dan voor die tijd?