Bezoek orthopeed

osteoporose

Een maand geleden schreef ik al dat ik langs de Ortopeed moest (klik hier voor het artikel).
Het was een fijn gesprek, waarin hij de basisbeginselen van osteoporose uitlegde.

Je botdichtheid wordt vergeleken met iemand tussen de 20 en de 25.
De mate van afwijking wordt opgedeeld in vakjes:

  • Van -1 tot +1 is normaal
  • Van +1 tot +2 en alles daarboven is beter dan normaal
  • van -1 tot -2,5 is lager dan normaal, maar nog geen osteoporose. Er is sprake van verminderde botmassa (dit noemen we ook wel osteopenie)
  • lager dan – 2,5 is osteoporose.

Maar naast de botdichtheid, is ook de bot-elastischiteit belangrijk.
En dat is bij jonge mensen en/of bij mensen die regelmatig buiten komen en regelmatig sporten een stuk beter dan bij oudere mensen.

Ik zit (vergeleken bij iemand van 20) in het vakje -1 tot – 2,5. Maar vergeleken bij iemand van mijn eigen leeftijd zit ik in het vakje normaal.
Een behandeling wordt pas begonnen als je echt osteoporose hebt. En dan is het ook afhankelijk van vele factoren in hoeverre je echt risico loopt op bv botbreuken en kromlopen.

Maar ik wil natuurlijk voorkomen dat er behandeld moet worden.
Hoe doe je dat? Ten eerste moet je voldoende bewegen. En dan liefs sporten waarbij je botten een ‘opdonder’ krijgen, zodat ze leren om sterk te zijn. Wandelen is een ideale sport om osteoporose te voorkomen.
– Sinds wij kinderen hebben, wandelen we minder. Of in ieder geval veel minder ver. Maar gelukkig roei ik wel, en dat is ook een goede sport! En ik denk dat ik het pauze-wandelingetje op mijn werk maar eens vaker ga maken. –

Ten tweede moet je voldoende calcium binnen krijgen.
De meeste nederlanders krijgen ruim voldoende calcium binnen, via melkproducten. Gelukkig mag ik ook melkproducten. Maar als je naast coeliakie ook een lactose-intolerantie hebt, moet je het op een andere manier verzorgen. Bijvoorbeeld via spinazie of chiazaad.

Tenslotte vitamine D. Vitamine D is nodig om de calcium uit de voeding te halen.
Je lichaam kan vitamine D uit zonlicht halen.
– Nog een reden voor een middagwandelingetje 😉 –

Maar helaas zit er in het zonlicht in nederland alleen voldoende vitamine D in de zomermaanden.
Vitamine D zit o.a. ook in vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines.
Toch is dit in de winter is dit niet voldoende.

Mijn arts raadde mij aan om in de wintermaanden (de maanden met de R in de naam) vitamine D bij te slikken. 20 mg, 2 pilletjes van bijvoorbeeld de Hema.

Maar bewegen blijft het belangrijkste!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *