Courgette recepten

Op verzoek: Wat is courgette pickels?
En andere courgette recepten.

Courgette pickels

Dit courgette in het zuur. Als augurken zeg maar.

Ik maakte het volgens het recept van Marja’s Moestuin:

Nodig: 3kg courgettes, 3 rode paprikas, 3 grote uien, ¼ kopje zout, 3 kopjes witte wijnazijn, 2 kopjes suiker, 3 EL honing,
1 EL mosterdzaadjes, 1/2 tl gemalen kurkuma,½ tl gemalen kruidnagel

Snijd de courgette, uien en paprika in kleine blokjes en doe deze samen in een grote schaal. Strooi hier het zout overheen en laat één nacht trekken. Neem een pan die groot genoeg is voor alle groenten en doe daar de azijn, de suiker, de honing en de kruiden in. Breng langzaam aan de kook en roer tot de suikerkristallen helemaal zijn opgelost. Doe nu de groenteblokjes erbij en laat het geheel 10 min sudderen. Vul het mengsel warm in gesteriliseerde (weck)potten, zet deze op hun kop en laat ze afkoelen.

Courgette chutney

Daarnaast maakte ik courgette chutney volgens het recept van Madelen.
Maar of die lekker is weet ik nog niet want de chutney moet 6 weken trekken.

Benodigd en bereiden: Zet een roestvrijstalen pan op met:

  • 0,5 liter azijn en
  • 400 gram suiker, roer totdat de suiker opgelost is Voeg toe:
  • 1 kg in kleine stukjes gesneden courgette
  • 400 gram gesnipperde uien
  • 100 gram rozijnen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel geplet korianderzaad
  • 1 theelepel gehakte gember (merk Go-Tan)
    In een thee ei of een stukje gaas:
  • 4 kruidnagelen
  • 8 zwarte peperkorrels gekneusd

Breng aan de kook, laat drie kwartier pruttelen.
Verwijder de ingepakte kruiden en het kaneelstokje.
Doe de chutney in schone potten en zet ze ca. 10 minuten op z’n kop.

En dan komt het moeilijkste:
zes weken laten staan, want dan is deze houdbare chutney pas goed op smaak.

Mousaka

Daarnaast heb ik nog een paar keer mousaka gemaakt. Dit moet eigenlijk met aubergine, maar met courgette is het ook lekker! Ik gebruik een recept van Smulweb. Maar dan met de helft van de ingredienten en zonder wasmachine 😉

Courgette prut

Tenslotte maak ik ‘soep’ van courgette die ik in kleine hoeveelheden invries.
Het is soep zonder toevoeging, dus eigenlijk courgette prut.
Dit bewaren we in de vriezer, bijvoorbeeld voor de pasta-saus of om af te maken als soep.

En verder…

En kennen jullie al het recept voor chocoladebrownie met courget (van VoedZo)?
Of het recept voor courgette pannekoekjes (via Creeer met je hart)?
Ook bij sommige (glutenvrije) brood-recepten wordt courgette toegevoegd. Dit om het brood een betere bite te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *