Hier zijn ze weer: De beste glutenvrije blogs van afgelopen maand. Met deze maand o.a. hoe accepteer je coeliakie, hoe blijf ik op gewicht, genetisch onderzoek en minidarmpjes en glutenvrij op Sicilië.
Lezingen op Ik ben glutenvrij
De Nederlandse coeliakiedag kon dit jaar helaas niet door gaan. Daarom organiseerde de NCV een online lezingenprogramma. Heel interessant en makkelijk om op deze manier toch op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom coeliakie en het glutenvrije leven. Ik nam deel aan 4 lezingen:
- Lezing: Coeliakie accepteren, de weg naar een waardevol glutenvrij leven.
Mijn blog hierover knipte ik in 2 delen: In het eerste deel beschrijf ik een mailwisseling met Walter, die regelmatig ziek werd na restaurantbezoek. Wij deelden onze ervaringen met restaurantbezoek, de keuze om wel/niet hier mee door te gaan, en waarom onze ervaringen zo verschillend zijn.
In het tweede deel geef ik de 5 acceptatietips en de oefeningen uit de lezing van Bianca Hermans. - Workshop: Hoe blijf ik op gewicht?
Hierop baseerde ik een drieluik:
– Hoe zit het met coeliakiepatiënten en hun gewicht?
– Wat is een gezond gewicht en een een gezonde energie-inname?
– Afvallen/aankomen bij het glutenvrije dieet
Al eerder maakte ik een drieluik over 3 mensen met coeliakie en over/ondergewicht:
– Gerry kampt met overgewicht, ook nu na de diagnose heeft hij moeite met het verliezen van de kilo’s.
– Chantal kampt met ondergewicht, ook nu na de diagnose heeft ze moeite met het aankomen van de kilo’s.
– En voor de volledigheid schreef ik ook mijn eigen verhaal. - Lezing: Met genetisch onderzoek en minidarmpjes de oorzaak van coeliakie begrijpen
- Medisch Forum 2020
- Als je lid bent van de Nederlandse Coeliakie Vereniging kan je deze en de andere lezingen terugkijken bij NCV Documenten.
Waarom alles glutenvrij kan zijn (maar niks echt 100% glutenvrij is) van Glutenvrije diëtist
“HIJ KWAM MIJ NAMELIJK UITLEGGEN DAT HIJ NOOIT 100% KAN GARANDEREN DAT DE MAALTIJD GLUTENVRIJ IS. HIJ VERTELDE DAT HIJ NOOIT KAN WETEN OF IETS 0,0 GLUTEN BEVAT, OMDAT GLUTENVRIJE PRODUCTEN ONDER DE 20PPM GLUTEN BEVATTEN. HIJ GEEFT AAN DAT HIJ WEL ALLES VAN GLUTENVRIJE VOEDINGSMIDDELEN MAAKT EN OP ALLE MOGELIJKE MANIEREN KRUISBESMETTING UITSLUIT IN DE KEUKEN, MAAR NOOIT KAN GARANDEREN DAT ALLES 0,0000 GLUTEN BEVAT.”
Frustratie-snoeper? Dé tip om dit te tackelen van Compleat Coaching
Een inspirerend betoog om niet meer te gaan frustratie-snoepen, maar te gaan wandelen.
Een paar granen krijgen mij niet klein van Maak het glutenvrij
Waarom Marit geen producten met tarwe koopt. Ook niet als het gewoon als decoratie is bedoeld.
Glutenvrij in …
- Sicilie van Benine’s Kitchen
- Harderwijk van Ik ben glutenvrij
Deze komen natuurlijk op mijn lijstjes Glutenvrije tips voor Europese steden en Glutenvrij op vakantie.
Glutenvrije recepten
- Glutenvrije broodjes met verstopte groenten van Oh my Pie
- Appelkruimeltaartjes van Oh my Pie