De voor- en nadelen van de glutenvrije hype

HypeIn 2011 was glutenvrij eten vooral een hype onder Amerikaanse celebs. Ondertussen is de hype ook doorgedrongen tot de normale Amerikaan. In de VS eet ca. 30% geen gluten meer, of denkt er ernstig over om dit niet meer te doen. Niet omdat ze coeliakie hebben, of omdat ze altijd al klachten hadden. Maar omdat ze denken dat ze er van afvallen en omdat ze denken dat gluten sowieso ongezond zijn.

Ook in Nederland begint deze hype door te dringen. Mede dankzij het succes van boeken als Broodbuik en de Voedselzandloper.

Ik geloof niet dat je afvalt van het glutenvrije dieet. Ik geloof ook niet dat gluten voor iedereen ongezond zijn. Maar wie ben ik om voor iemand anders te beslissen wat hij of zij eet?
Maar bedenk wel dat er risico’s zijn om ‘zomaar’ glutenvrij te gaan eten. Je zou toch coeliakie kunnen hebben (lees mijn blog Glutenvrij gaan eten?) en bij glutenvrij eten heb je kans op tekorten aan een aantal essentiele voedingsstoffen (lees mijn blog Gezond glutenvrij eten).

Ten eerste

Ik heb het hier echt over de glutenvrije hype. Niet over mensen die zich al jarenlang ziek voelden, die bij de (reguliere) geneeskunde geen uitsluitsel krijgen, die alles proberen om zich beter te voelen.
Middels een eliminatie-dieet (of op een andere manier) komen zij er achter dat ze zich zonder gluten veel beter voelen.

De voordelen

De media

Afgelopen jaar was glutenvrij regelmatig in de media. Natuurlijk zo af en toe met een foutje, maar over het algemeen zijn het hele duidelijke, fijne artikelen. Het helpt mee aan de bekendwording van glutenvrij eten. Het helpt (meestal) ook mee aan de bekendwording van coeliakie.

Kijk bij de categorie Coeliakie in de media.

Meer producten

Het afgelopen jaar is het aantal glutenvrije producten enorm gestegen. Er is een grotere afzetmarkt, dus ook meer mogelijkheden voor producenten. Toen ik meer dan 6 jaar geleden opeens glutenvrij moest gaan eten, was het zoeken naar (lekkere) glutenvrije producten. Nu heeft vrijwel elke supermarkt een glutenvrij schap. Kan je bij de speciaalzaken kiezen uit diverse merken. En vliegen de glutenvrije initiatieven als paddestoelen uit de grond!

Boeken en websites

Wie had er (6 jaar geleden) ooit gedacht dat er een boekje met glutenvrije recepten bij de Action zou liggen? Dat in de betere boekhandel verschillende glutenvrije kookboeken zijn te vinden?

Er zijn steeds meer websites die over glutenvrij/glutenarm leven gaan. Ik volg er een paar, vind het leuk om recept-ideeen op te doen. Ik blog ook regelmatig over dit soort websites. Ik denk dat we van elkaar kunnen leren.

De nadelen

Al eerder schreef ik wat ‘ons’ probleem is, waarom de veel coeliaken argwanend tegenover deze hype staan: “Wij coeliaken zijn bang dat ‘glutenvrij’ niet meer volledig serieus genomen wordt. Door mensen die niet op de hoogte zijn van de ziekte. Maar zeker als ik ergens ga eten. Als ik in een restaurant meld dat ik glutenvrij moet eten, wil ik ook dat er totaal geen kruisbesmetting mogelijk is. Doordat het aantal mensen dat glutenarm eet zonder coeliakie ondertussen haast groter is dan het aantal mensen met coeliakie, is er een grote kans dat restaurants het dieet minder serieus nemen.

Lees de hele blog hier: Glutenvrij of glutenarm?

Afgelopen 6 jaar was ik bijna nooit ziek van gluten. Ja, ik had wel eens een klein beetje diarree, of een opgeblazen gevoel. Sporen van gluten, bij het eten in een restaurant of bij vrienden/familie. Maar dit jaar ben ik 4 keer flink ziek geweest. 1 keer omdat ik de ingredienten niet goed had gelezen. En 3 keer omdat iemand dacht dat hij/zij verstand had van glutenvrij:

In mei was ik een paar dagen kotsmisselijk van een ‘glutenvrije’ workshop.
In juli was ik hondsberoerd van een ‘glutenvrij’ cadeautje van een vriendin.
In september was ik doodziek van een ‘glutenvrije’ koek.

Dus die glutenvrije hype? Ik zou blij zijn als die afgelopen is!

Eén antwoord op “De voor- en nadelen van de glutenvrije hype”

  1. Pingback: Wel glutenvrij, geen coeliakie (deel 1) - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*