Ik realiseerde me dat ik erg weinig recepten plaats op mijn website.
En dat terwijl er wel zo af en toe naar gevraagd wordt…
Daarom heb ik een week lang bijgehouden wat wij eten. Ik begin bij onze avondmaaltijd van maandag.
Op maandag aten we de Polenta met pikante Tomatensaus uit het magazine 96 Glutenvrije Recepten (lees mijn review van het magazine hier)
Polenta met pikante tomatensaus
Bereidingstijd volgens het recept: ca. 1 uur.
Maar ik gebruikte snelkook polenta en geen harde groentes. En ik zette de polenta niet onder de grill. Ik was in een half uurtje klaar.
Ingredienten
- 2 liter glutenvrije groentebouillon
- 350 gram maismeel voor polenta
- 225 gram maiskorrels (vers of uit blik)
- 30 gram boter, plus wat extra om in te vetten
- 1 el tijmblaadjes
- 1 rode ui, gepeld en geraspt (ik gebruikte bosuitjes, want die liggen bij bosjes in de koelkast. Niet dezelfde smaak, wel lekker)
- 55 gram versgeraspte Parmezaanse kaas en 30 gram versgeraspte chaddar (ik gebruikte geraspte kaas van onze kaasboer, gewone hollandse kaas)
- zeezout
- versgemalen peper
Ingredienten voor de tomatensaus
- 3 el olie (olijf, zonnebloem of kokos)
- 2 wortels, geschild en fijngesneden
- 2 stengels bleekserderij, fijngesneden
- 2 uien, gepeld en gesnipperd
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 knoflooktenen, gekneusd
- 1 tl cayennepeper
- 500 gram gezeefde tomaten
- 150 ml droge rode wijn
- 2 el tomatenpuree
- 1,5 tl zeezout
- 1 tl suiker
- 2 el tamari (japanse sojasaus)
- 1 el balsamicoazijn
- 2 tl groentebouillonpoeder
– Omdat wij een groentepakket hebben, gebruikte ik andere groentes dan hierboven beschreven. Ik gebruikte peultjes, venkel, chinese kool en bosuitjes.
Bereiding
- Verhit voor de asus 2 el olie in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de wortels, de bleekserderij, de uien, de tijm en de laurier toe en fruit het geheel tot de uien glazig zijn. Voeg de knoflook en de cayennepeper toe en fruit nog ca. 1 minuut verder.
- Voeg de overige ingredienten toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en breng de saus aan de kook. Doe de deksel half op de pan en laat de saus ca. 40 minuten pruttelen onder af en toe roeren tot hij dikker is. Breng op smaak met zout en peper.
- Breng de groentebouillon met 1 tl zout aan de kook in een grote pan. Voeg roerend geleidelijk het maismeel toe. Toer door het mengsel opnieuw kookt en indikt. Zet het vuur heel laag. Doe een deksel op de pan en kook de polenta 30-40 minuten. Haal daarbij ongeveer om de 6 minuten de deksel van de pan en roer de polenta goed door tot een gladde, stevige massa.
- Maal ondertussen de maiskorrels fijn in een keukenmachine en meng ze aan het eind door de polenta met de boter en de tijm. Breng op smaak met zout.
- Verwarm de grill voor en vet een ondiepe ovenschaal in met boter. Dor de polenta in de schaal en strijk hem met een natte spatel plat. Bestrooi met de geraspte uit en de geraspte kazen. Zet de polenta ca. 6 minuten onder de hete grill tot de bovenkant goudbruin is. Serveel met de warme saus.
Dit recepte komt uit “96 Glutenvrije Recepten“.
Zij hebben het van Belinda Connoly.