Glutenvrij en school

Mirthe is 2 en gaat 3 dagen naar de creche.
Glutenvrij blijven gaat hier super! Ze heeft een eigen bak met beleg, crackers, een trommeltje voor het koekmoment en een trommeltje voor tractaties. En elke dag geven we haar een trommeltje mee met krentebollen (want dat is momenteel het enige wat ze eet).
De leisters weten heel goed wat Mirthe wel en niet mag en houden hier goed rekening mee. Op leisters-verjaardagen tracteren ze dingen die Mirthe ook mag hebben.
Op kinder-verjaardagen krijgt Mirthe iets lekkers uit haar trommeltje of een cakeje uit de vriezer. Op de groep hangt een informatieblad met foto, voor als er vragen zijn.

Mirthe vindt het prima dat zij een andere tractatie krijgt dan de andere kinderen.
Maar straks op school wil ze er misschien bij horen…

Op het coeliakieforum lees ik verschillende manieren om dit aan te pakken.

Bewustwording bij kinderen en ouders:

  • Aan het begin van het jaar en bij elk nieuw kindje delen we een zelfgemaakte flyer uit. Wat coeliakie is, wat mag ze wel en wat mag ze niet, onze telefoonnummers, emailadres etc. Er staat ook op die brief hoe belangrijk het voor kinderen is, dat ze erbij horen. En dat ze liever een keer te veel bellen dan te weinig.
  • Wij hebben er voor gekozen om onze dochter in de kring dmv een klein verhaaltje en het laten zien van haar trommeltje zelf te laten vertellen dat ze geen gluten mag eten en dat ze daarom ook heel veel snoepjes en koekjes niet mag, MAAR dat er ook heel veel is dat ze wel mag eten.
  • Als volwassene is het ook niet altijd leuk als er geen rekening gehouden wordt. Dus voor een kind is het nog erger. Je kunt mee huilen met je kind, en je kunt ook een oplossing zoeken.
  • Ik vind persoonlijk dat ik niet van andere ouders kan verwachten om hun traktaties aan te passen aan mijn kind dat coeliakie heeft.
  • Vorig jaar heeft de juf mij in de klas (groep 2) uitgenodigd om wat te vertellen over coeliakie. De kinderen hadden heel veel vragen over wat hij dan eigenlijk wel mag eten. Voor alle kinderen gv pepernoten gebakken zodat ze die lekker konden proeven.
    Ons zoontje vertelde zelf dat hij het leuk zou vinden als hij een traktatie mag, net als de rest. Vanaf die tijd komen ouders regelmatig naar me toe wat hij wel en niet mag hebben. Kinderen vertellen nu namelijk thuis dat er toch echt een gv traktatie bij moet. En dan ontkomen de ouders er niet meer aan hahaha.
  • Wij hebben toen N. een half jaar in groep 1 zat in samenspraak met de dietist (maar dat kan je ook zelf doen ) een leerzame les over gezond eten gehad…
    Er was HEEL VEEL speelgoed eten, van vis en vlese, fruit, groente, patat, blikjes soep enzzzz en er was een grote GROENE bak en een grote RODE bak….
    Eerst verdeelden we gezond (fruit groente vlees) en ongezond (ijsjes, patat, snoep)
    En daarna mocht naëll bij elke bak eruit leggen wat zij niet mocht hebben…. en wat bleek….
    Bij de GEZOND bak mocht ze 99% van de spulletjes wel eten…. en bij de ONGEZOND bak, moest heel veel in de bak blijven…..
    Dus eigenlijk is “glutenvrij” niet alleen “lastig” of “zielig” want als er “gezond” gegeten word kan ze heel vaak gewoon meedoen!
  • Organiseer een ‘Sofie aan tafel‘ voor de vriendjes met hun ouders. Een borrel of thee met glutenvrij lekkers. Laat zien wat er wel allemaal mogelijk is!

Tractatie:

  • Alle verjaardagen van kinderen uit de klas bij ons op de kalender gezet. Dan vroeg ik een week van tevoren wat die ouder wilde tracteren, later is T dat zelf gaan vragen. Dan kon ik zelf iets meegeven of konden ze voor T naturel chips oid meegeven.
  • In ieder geval dat trommeltje met lekkers. Voor als er toch niet aan het dieet gedacht is of als je kind het niet vertrouwd.
  • In “ons” trommeltje dingen zitten die lekker afsteken bij de “normale” tractatie… zakjes chips, grote lolly, zakjes snoepjes, gevulde koek, chocoreepjes…… zo van PPUUUHHH ik mag het jouwe niet, maar het mijne is toch lekkerder.
  • Stiekem (en dat probeer ik echt voor hem te verbergen) vind ik het eigenlijk veel prettiger als hij iets uit zijn eigen trommeltje eet. Dan weet ik in elk geval zeker dat er geen kruisbesmetting heeft plaatsgevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *