Glutenvrij in B&B La Hortensia

Wat hadden we heerlijke, onbezorgde, relaxte dagen.
Even niet de onmogelijke combinatie thuiswerk/thuisschool, niet ‘mama, mama, mama‘, even helemaal niets. Alleen wij tweeën, de prachtige duinen om de hoek en de lieve zorg van Irma.

Ik volg B&B La Hortensia sinds Irma in september 2018 op de Facebook-groep Coeliakie/glutenvrij een berichtje plaatste:

ERGENS VOORJAAR 2019 WIL IK EEN BED EN BREAKFAST BEGINNEN VOOR MENSEN MET COELIAKIE/GLUTENINTOLERANTIE. WAT MISSEN JULLIE NOU VOORAL ALS JE ERGENS VERBLIJFT?

Ik antwoordde: “Op zo’n mooie locatie: Een fiets inbegrepen in de prijs. Om de omgeving te verkennen: crossen door de duinen, lunchen bij Sea You, dineren in Haarlem en uitwaaien aan zee.
Daarnaast zou ik een ontbijtbuffet erg fijn vinden. Zelf kiezen wat ik wil eten (zonder kans op kruisbesmetting).

B&B La Hortensia Santpoort-noord

En afgelopen week was het dus eindelijk zo ver: 2 nachten bij B&B La Hortensia. Door de corona-maatregelen en het slechte weer was het anders dan ik me 2,5 jaar geleden voorstelde. Maar zeker niet minder fijn!

Irma en haar man hebben een tuinhuis aan hun ‘pianokamer’ gebouwd. En hierin is de B&B gelegen, van alle gemakken voorzien. Toen we aankwamen in de B&B stond daar een (glutenvrij) welkompakket voor ons klaar. We bespraken (op gepaste afstand) met Irma hoe fijn en onbezorgd het is om bij iemand te komen die ook coeliakie heeft. Daar zit alles ‘in de vingers’. Hoe anderen ook hun best doen, een foutje is snel gemaakt.

Dit tuinhuis ligt op een paar minuten lopen van station Santpoort-Noord. Vanaf daar ben je in 10 minuten in Haarlem, in 30 minuten in Amsterdam, of in 34 minuten in Alkmaar.
Ik bladerde de map met tips en dacht: ‘Wat heerlijk dat nu alles dicht is, dat we niets kunnen doen‘.

Het tuinhuis ligt ook op 15 minuten lopen van de Kennemerduinen.
Of op 4 minuten fietsen, want die zijn inbegrepen bij de overnachtingsprijs!

Heerlijke courgettesoep

De eerste dag gingen wij met de auto naar het strand van IJmuiden. We wandelden over het strand naar de pier. Een lekkere wandeling, lekker alle beslommeringen van thuis uit mijn hoofd waaien.

Warme chocolademelk bij strandpaviljoen Beach Inn

Terwijl we terug naar de auto liepen, kreeg ik een whats-appje van Irma: “Ik heb courgettesoep met gebakken spekjes gemaakt. Hebben jullie daar zin in dan breng ik een kommetje.
Het was de lekkerste courgettesoep die ik ooit heb gegeten!
(Irma, mag ik het recept?)

De rest van ons diner hadden we meegenomen van thuis en warmden we op in de magnetron. Maar als je wilt, kan je ook ter plekke een (simpele) maaltijd maken.

Glutenvrij ontbijt

De volgende ochtend werden we verrast door een fantastisch, uitgebreid ontbijt!
Warme broodjes (voor ieder een apart mandje), fruit, eitje, sapje en nog veel meer!

Wat we niet op aten, mochten we mee nemen voor de lunch en aten we op tijdens onze heerlijke lange wandeling in de duinen.

Restaurant Sea You in Velsen-Noord

Aan het einde van de middag reden we met de auto naar restaurant Sea You.
Voor het eerst deze dagen vond ik het jammer dat we in een lockdown zitten. Want wat had ik graag daar in het restaurant gegeten, wat een fantastisch uitzicht! En: Ze zijn gespecialiseerd in glutenvrij!

Wij haalden spareribs en sliptong en namen het mee naar ons huisje om daar op te eten. Als toetje namen we nog een brownie mee. Tjonge, wat was die lekker!!!

En nog zo’n heerlijk ontbijt

En toen was ons verblijf al weer bijna afgelopen. Dochterlief appte al: “Hoe laat zijn jullie thuis? Ik mis jullie.
Gelukkig mochten wij nog een keer genieten van het heerlijke, onbezorgde ontbijt.

Irma, dank je wel voor het heerlijke, onbezorgde verblijf!

Overige glutenvrije tips voor de omgeving

Klein geluk, ontbijt & lunch, volledig glutenvrij. Wij waren van plan hier langs te gaan, maar omdat het ontbijt van La Hortensia zo overvloedig was, zijn we daar niet aan toe gekomen.

Vlak voor mijn vertrek had ik contact met Visspecialist De Dolfijn: “Wanneer je de kibbeling besteld wordt het gebakken in nieuwe olie zonder dat er iets in gebakken is met glutenvrije bloem u kunt dat dan ophalen wanneer het u uit komt. Op deze manier doen we dit voor meerdere klanten . Dit is voor als u een heftige allergie heeft is de allergie wat minder kunt u kibbeling halen in glutenvrij beslag gebakken maar dan in olie waar ook de gewone in gebakken is. Dit kan in Haarlem en in IJmuiden.”
Telefoon 0622486641 voor  IJmuiden
Telefoon 0651534428 voor Haarlem

Een aantal ijssalons in de buurt verkopen IJs met Glutenvrij Hoorntje.

Wil jij wel naar Haarlem? Kijk eens bij Glutenvrije mama voor tips.

Wil jij wel naar Amsterdam? Kijk eens bij Glutenfree Amsterdam voor tips.


Deze blog is niet gesponsord. B&B La Hortensia en Sea You hebben mij op geen enkele manier een vergoeding gegeven voor deze blog. Ik ben uit mijzelf zo enthousiast!

Wil je nog meer van dit soort blogs lezen? Lees dan vooral ook eens over ons verblijf bij B&B Dalauro in Zuid-Limburg (hun zoon heeft coeliakie) en mijn lijst met accommodaties waar je als coeliaak extra verwend wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *