Glutenvrij tarwezetmeel

Als je tarwebloem wast met water, krijg je gluten en tarwezetmeel.
In (normaal) tarwezetmeel zit nog zo veel gluten dat de meeste coeliaken er niet tegen kunnen.
Ik gebruik glutenvrij gemaakt tarwezetmeel. Dit is nog vaker gewassen, maar is in de letterlijke zin van het woord nog steeds niet helemaal glutenvrij (maar wel minder dan 20 ppm, zie mijn blog glutenarm).

– Zie plaatje bij Feiten en Cijfers

Vandaag las ik op het Coeliakieforum weer een zeer interessant stuk van Tine:

Aan glutenvrij tarwezetmeel kleven voor- en nadelen. Het brood/ de koek wordt er lekker en luchtig van, de bakeigenschappen zijn goed. Maar als je glutenvrij tarwezetmeel in contact brengt met darmcellen van mensen met coeliakie, zie je dat die darmcellen daarop reageren. Het probleem is, dat de hoeveelheid gluten in dat tarwezetmeel wordt gemeten met een verouderde test. En die test is verbonden aan de Codex (Europese regels). De oude test meet of de hoeveelheid gluten onder de 20 ppm blijft. Maar die oude test kan alleen hele gluteneiwitten meten. Nieuwe testen kunnen ook glutendeeltjes meten. En die glutendeeltjes zitten in zgn. “geschoond” tarwezetmeel. In het verleden dacht men, we zien ze niet, dus ze zijn er niet. Nu weet men, ze zijn er wel, en wat erger is, ze beschadigen de darmcellen van mensen met coeliakie. Althans, in het lab. Onderzoekers kunnen dat aantonen, omdat het sinds kort mogelijk is darmcellen van mensen te kweken en te vermenigvuldigen. Dan kun je er testen mee doen. Vroeger kon dat niet. Die reactie van darmcellen op glutenvrij tarwezetmeel was niet bekend toen de Codexregels in 2008 opnieuw werden vastgesteld. En het is niet duidelijk hoe erg dat is in de praktijk. Want verspreid over de dag zul je ws. wel meer dingen met sporen van gluten eten. In Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Australie is het gebruik van glutenvrij tarwezetmeel al lange tijd verboden. In Europa niet, vooral omdat glutenvrij tarwezetmeel door Scandinavische landen wordt gebruikt. In de Codex-afspraken hebben landen hun eigen markt beschermd. Door zuidelijke landen (Spanje, Italie) wordt geen glutenvrij tarwezetmeel gebruikt. Het kan ook zijn dat de Scandinavische landen een andere soort tarwe gebruiken, dat weet ik niet. Er zijn nl. meer en minder toxische soorten tarwe. Men is op zoek naar soorten die niet toxisch zijn voor mensen met coeliakie (of bijna niet). Er worden ook technieken ontwikkeld om de toxische stukjes eruit te zeven. Ook wordt onderzocht of je met zuurdesem de toxische deeltjes kunt “ontmantelen”. Tot het zover is, zou ik geen producten met glutenvrij tarwezetmeel eten.”
 
Bron: //www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=18754.0
 

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *