glutenvrije kruidnootjes

Vorig jaar heb ik een aantal recepten geprobeerd voor kruidnootjes.
Toen kwam dit recept als beste uit de bus. Dus dit jaar heb ik alleen maar kruidnootjes gedraaid met dit deeg. En met de extra tips die ik hier en daar heb opgeduikelt, gaat het nog makkelijk en snel ook!

Ingrediënten:
100 gr glutenvrije boekweitmeel
100 gr rijstmeel (van de toko)
100 gr koude boter
125 gr bruine basterdsuiker
1 ei
1 thl. bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden (ik gebruik die van Dille & Kamille)
1 zakje vanillesuiker

Bereidingswijze:

  1. Doe de ingrediënten in een kom. Snij de boter in kleine stukjes, zodat je makkelijker kan kneden. Kneed de ingrediënten door elkaar tot een bal. Maak van deze bal lange ‘slierten’ van ongeveer 1 centimeter dik. Leg deze worsten minimaal een uurtje in de koelkast. Maar hoe langer ze er in liggen, hoe meer smaak de pepernoten krijgen. Ik laat ze meestal 2 of 3 dagen liggen.
  2. Bekleed het bakblik met bakpapier.
    Snij de slierten in stukjes van ongeveer 1 cm. Rol hier balletjes van en leg deze met enige afstand op de bakplaat. Zorg dat de deegballetjes nog koel zijn, dan lopen ze niet uit.
    Als er veel warme (kinder) handjes aan hebben gezeten, kan je het bakblik voor de zekerheid nog even in de koelkast schuiven.
  3. Bak ze in ongeveer 15 min op 175 graden gaar.

Tip 1: Je kan het deeg ook kneden met deeghaken of in de broodbakmachine. Ik ben heel blij met mijn Kitchenaid, eindelijk geen pijnlijke pols meer dan het vele deeg maken.
Tip 2: Ik kneed 2 keer zo veel en doe de helft in de vriezer tot gebruik

PS: De schuimpjes heb ik natuurlijk gewoon kant-en-klaar gekocht. Soms is het even zoeken, maar er zijn veel glutenvrij sintschuimpjes te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *