Glutenvrije haver

Haver

Haver

Haver is glutenvrij. Tenminste, haver is van nature glutenvrij. In de praktijk wordt het haast altijd vervuild met glutenhoudende graansoorten.
Bij Lang zullen we leven (zie mijn vorige blogpost) hoor ik hoe glutenvrije haver gemaakt wordt. Dit begint al bij het zaaigoed. Vervolgens moet dit zuivere zaaigoed worden gezaaid op een veld waar de afgelopen jaren geen glutenhoudende granen zijn verbouwd, ook moet er in de omgeving geen tarwe e.d. verbouwd worden (hierbij wordt een straal van ca. 250m aangehouden). De rijpe haver moet geoogst worden met een schone combine. Het transport naar de boerderij en de fabriek moet natuurlijk ook met schone machines gebeuren. En tenslotte moet de fabriek ook en glutenvrije productielijn hebben. Hier wordt de haver verwerkt tot vlokken, mout of meel. Tijdens deze contaminatievrije haverketen wordt de haver regelmatig getest op gluten.
Voor het uitgebreide protocol, klik hier.

Kijk, dan is het ook niet zo gek dat glutenvrije haver duurder is dan gewone haver.
Quaker HO havermout (niet glutenvrij) € 0,96 / 500 gr
Provena havervlokken € 2,99 / 500 gr
Semper havervlokken € 2,75 / 500 gr
De Halm havervlokken € 2,05 / 500 gr

Deze vind je misschien ook interessant