Ik zeg het regelmatig: Lezen, lezen, lezen.
Etiketten moet je blijven lezen. Waar je het niet verwacht, kunnen gluten in zitten. Wat voorheen glutenvrij was, hoeft dat nu niet meer te zijn.
Natuurlijk zijn er hulpjes om glutenvrije artikelen te vinden, zoals diverse apps en de artikelenlijst die je bij veel winkels kan vinden. Maar lezen blijft belangrijk.
Hoe lees je eigenlijk zo’n etiket, waar moet je op letten?
De ingrediëntendeclaratie op etiketten van verpakte producten geeft belangrijke informatie. Alle ingrediënten die zijn gebruikt bij de productie worden vermeld. Kent u een product al, let dan vooral goed op als op de verpakking van een product de aanduiding ‘vernieuwd’ staat. Dit kan erop wijzen dat de samenstelling van het product is veranderd.
Niet glutenvrij
- Tarwe, rogge, gerst
- Haver (tenzij afkomstig uit een glutenvrije haverketen)
- Spelt, kamut, triticale
- Tarwemeel, griesmeel
- Tarwebloem, tarwemout
- Zemelen, grutten
- Couscous, bulgur, seitan
- Roggemeel, roggebloem
- Havermout, havervlokken, havermeel (tenzij afkomstig uit een glutenvrije haverketen)
- Gort, gerstemoutbloem, parelgort
- Muesli, cruesli
- Deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, mie
- Paneermeel
- ‘bevat gluten’
- ‘bevat sporen van gluten’
Wel glutenvrij
Zetmeel en gemodificeerd zetmeel
Sinds 2000 moeten fabrikanten op het etiket vermelden of het gebruikte zetmeel afkomstig is van een glutenbevattend graan, zoals tarwe. Heeft de fabrikant maïs- of rijstzetmeel gebruikt, dan is de aanduiding zetmeel of gemodificeerd zetmeel voldoende. Dit zetmeel bevat van nature geen gluten.
Glutenvrije (dieet)producten bevatten soms tarwezetmeel. Dit tarwezetmeel is bewerkt. De gluten zijn er zoveel mogelijk uitgehaald. Als een product dit type tarwezetmeel bevat en het glutengehalte onder de norm (Codex Alimentarius, Europese Verordening EG 41/2009) ligt, dan mag het product glutenvrij worden genoemd. Omdat het product niet 100% glutenvrij is, is dit misschien verwarrend. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen met coeliakie dit zonder problemen kunnen eten. Het kan voorkomen dat het gehalte aan gluten voor iemand toch te veel is, ook al is het wettelijk toegestaan. In dat geval bieden alleen producten die van nature glutenvrij zijn uitkomst.
Wordt geproduceerd in een fabriek waar ook gluten worden verwerkt
Kan sporen van gluten bevatten
Sommige mensen met coeliakie kiezen er voor om dit wel te eten.
Sommige mensen met coeliakie kiezen er voor om dit niet te eten.
Lees het artikel Kan sporen van gluten bevatten om hier zelf een keuze in te maken.
Wij eten het wel, maar niet te vaak en niet te veel.
Wat betekent glutenvrij?
Glutenvrij betekent letterlijk ‘geen gluten’. Voor veel glutenvrije dieetproducten is dit in de praktijk niet haalbaar. De norm voor ‘glutenvrij’ is vastgesteld in de Europese Verordening (EG) nr. 41/2009 en is kleiner dan 20 mg gluten per kg product. Hierin is de Codex Alimentarius voor glutenvrije dieetproducten overgenomen.
(Bron: //www.glutenvrij.nl/page/Glutenvrij-leven/Het-glutenvrije-dieet/Hoe-lees-ik-een-etiket maar aangepast aan onze situatie)