huisarts: vitamine D en pijnlijke knieen

met folders naar huisarts

Door mijn MDL-arts werd ik doorverwezen naar mijn huisarts.
– Ja, meestal is het andersom, dit keer niet – zie mijn blog bezoek MDL-arts 2016
Mijn vitamine D-gehalte is te laag en mijn knieën doen zeer tijdens het fietsen. Lees hier meer over mijn bezoek aan de huisarts.

Vitamine D

Ik kreeg eerst een lesje vitamine D. Natuurlijk wist ik het al, maar het kan nooit kwaad om weer te herhalen.

Je huid kan vitamine D zelf aanmaken onder invloed van zonlicht. Het is dus belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan en zonlicht te vangen. Maar niet te veel, want dat kan huidkanker veroorzaken. (Ik ben vergeten te vragen of je ook vitamine D aan maakt als je zonnebrandcrème op hebt. Ik dacht van niet, maar op de nederlandse coeliakie dag vertelde een arts dat je wel vitamine D aan maakt als je zonnebrandcrème op hebt). Maar vitamine D zit ook in vette vis en wordt toegevoegd aan margarine.
Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam te kunnen opnemen. Maar een tekort kan mogelijk ook allerlei klachten veroorzaken zoals spierpijn, depressies en een verminderde weerstand. *
Sommige groepen, zoals kinderen, ouderen en mensen die weinig buiten komen, wordt geadviseerd om vitamine D bij te slikken. De orthopeed constateerde dat ik osteopenie heb en raadde ook mij aan om in de wintermaanden (de maanden met de R in de maand) vitamine D bij te slikken. Osteopenie is verminderde botdichtheid, maar nog geen osteoporose, zie mijn verslag bezoek ortopeed. Helaas heb ik dat die pilletjes niet heel regelmatig geslikt. Vandaar het tekort aan vitamine D?

Mijn huisarts vertelde dat vitamine D soms ongrijpbaar is. Hij vertelde over een vuilnisman, die het grootste deel van de dag buiten is, maar wel een ernstig vitamine D tekort heeft… Het liefs zou hij zien dat vitamine D wordt toegevoegd aan brood, net als jodium. Wij glutenvrijers hebben daar weinig aan: ons brood bevat meestal ook geen jodium…

We spraken af dat ik het komende half jaar dagelijks 800 eenheden vitamine D ga slikken.

Pijnlijke knieën

Mijn knieën doen pijn tijdens het fietsen. Ik realiseerde me dat pas, toen ik op Terschelling een stukje op een elektrische fiets reed en mijn knieën niet voelde… Maar het rare is, ze doen alleen tijdens het fietsen zeer. En niet bij bijvoorbeeld lopen en roeien. Zelfs toen de huisarts de pijn op probeerde te wekken door mijn knie in allerlei bochten te wringen, deed hij niet zeer.

Waarschijnlijk wordt de pijn veroorzaakt door spieren die net onder de knie samen komen en met de fietsbeweging geprikkeld worden.

Advies: blijven fietsen, maar liever in een lagere versnelling.

Coeliakiemaand

Tenslotte liet ik nog een stapeltje flyers van de coeliakiemaand achter.
In oktober moet ik terug komen om mijn vitamine D gehalte te controleren.

5 antwoorden naar “huisarts: vitamine D en pijnlijke knieen”

  1. Hoi Mirjam, ik had een heel pijnlijk duimgewricht van mijn linkerhand (ik en rechts) volgens mijn huisarts slijtage (46 jaar) maar dat vond ik erg ongeloofwaardig. Toevallig moest ik bloedprikken voor andere klachten en bleek mijn vitaminen D te laag na een aantal weken slikken, verdween de pijn! Hoop dat dat bij jou ook zo gaat. Sterkte!

    Groet Kitty

  2. Om vitamine D aan te maken in je huid moet je voldoende van een bepaald soort vet (bepaald type cholesterol geloof ik) opnemen dat de ‘grondstof’ is voor de vorming van vitamine D. Iemand die buiten werkt en toch een vitamine D gebrek heeft valt dus in dezelfde categorie als iemand die normaal eet of zelfs mutivitamine slikt en toch ijzergebrek heeft….De dokter zou die vuilnisman eens moeten testen op coeliakie.

  3. Pingback: Het 2016 van Ik ben Glutenvrij - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*