Tijdens de afterparty van de coeliakiemaand ontmoette ik Pauline.
Zij maakte een heerlijke soep voor ons. Met daarbij quinoa-koekjes. Destijds vertelde ze al over haar boek De Gluut, dat in de maak was. Leuke vrouw, lekker eten, dat boek moest ook wel fantastisch worden.
Vorige maand kreeg ik het boek van Pauline: De Gluut, bourgondisch eten zonder gluten, lactose en suiker.
En inderdaad, het is een fantastisch kookboek. Mooi boek, mooie foto’s.
Extra mooi omdat alle gerechten gefotografeerd zijn zonder rare trucjes. Soms kan ik me nauwelijks voorstellen, zulke mooie en rake foto’s!
Voor een eerste indruk kun je kijken op: http://issuu.com/degluut/docs/issuu
Het boek is heerlijk lezen. Vlot geschreven. Het leest voor mij haast als een roman. En, er zit zo’n boekenleggertouwtje in. Waardoor je weet waar je gebleven bent, of welk recept je wilt maken. Pure luxe. Hieruit blijkt voor mij dat er veel aandacht is besteed aan het kookboek.
Likkebaardend blader ik door het boek. Maar het boek heeft niet alleen recepten, ook heel veel informatie. Sterker nog: bijna 1/3 van het boek bestaat uit informatie. Over gluten, coeliakie en lactose-intolerantie, over de verschillende ingrediënten (wat is het en waar kan je het krijgen), over wat er in je keukenkastje zou moeten staan en natuurlijk ook veel tips over glutenvrij bakken.
Jammer dat er wel veel ingrediënten gebruikt worden die ik niet standaard in huis heb. Terwijl ik dacht dat ik zo’n uitgebreide voorraad heb… Helaas, gierstmeel en quinoavlokken staan niet in mijn voorraadkast. Dat wordt eerst bestellen, voordat ik dit lekker ga maken…
Ik heb plakkertjes geplaatst bij de recepten die ik binnenkort wil maken: scones, geitenkaasmuffins, country cookies, appeltaartjes, polenta-oreganokoekjes. Helaas ben ik daar nog niet aan toe gekomen. Maar de Indiase Curriesoep maakte ik al meteen de avond dat ik het boek ontving. Hieronder vind je het recept.
Oke, ik heb nog 1 negatief puntje: Ik mis een indicatie van de bereidingstijd. Heb ik nog tijd om dit recept te maken, voordat de kinderen te vervelend worden van de honger (en dus niets meer eten)?
Indiase Curry-soep
Nodig:
- 2 uien
- 2 el kokosolie (of andere plantaardige olie)
- 1,5 tl zwart mosterdzaad
- 4 tenen knoflook
- Stuk verse gember
- 1 rode peper
- 1 tl kurkuma
- 1 tl korianderpoeder
- 200 g tomatenblokjes (blik)
- 250 g wortels
- ½ flespompoen
- 4 aardappels
- 1,5 liter kippenbouillon (vers of van blokjes)
- 250 ml kokoscreme
- 100 gr doperwten
- ½ limoen (sap)
- Zout en peper
- 2 el fijngehakte koriander
Zo maak je het
- Snipper de uien, verhit de olie in een pan en voeg de mosterdzaadjes toe. Als ze beginnen te knappen, dan snel de ui toevoegen en op laag vuur aanfruiten.
- Voeg na een minuut of tien de geperste knoflook, geraspte gember en kleingesneden rode peper toe en bak vijf minuten mee.
- Voeg vervolgens de tomaten, de in blokjes gesneden wortels, pompoen, aardappels en bouillon toe. Zorg dat alles onder water staat en breng aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen.
- Voeg de laatste vijf minuten van de kooktijd de kokoscreme toe (laat de soep nu niet meer koken) en de erwtjes. Laat nog vijf minuten zachtjes trekken.
- Proef en breng de soep op smaak met limoensap en eventueel wat zout en peper. Serveer met de verse koriander.
In dit artikel staan affiliate links. Als je via die link het boek koopt, krijg ik een klein percentage van de aankoopprijs.
Het boek heb ik gekregen van Pauline. Ondanks dat ik dus ‘gesponsord ben’, is dit artikel wel geheel mijn eigen mening. Ik ben gewoon erg enthousiast over dit kookboek!