Het boek 'Heerlijk glutenvrij bakken' kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn broer. Het is een prachtig 'salon-tafel-boek' met mooie foto's. Maar vooral ook een duidelijke uitleg over glutenvrij bakken, tips en trucs en recepten waar geen meelmixen in worden gebruikt. Ik maakte al eerder een aantal recepten uit dit boek. Maar voor mijn kookboekenchallange maakte ik afgelopen maand nog 2 recepten: Yorkshire puddings en Zoete vlindercakejes met courgette & saffraan.
Ik ben fan van Phil Vickery. Er was een tijd dat ik dagelijks keek naar 'Ready, steady, cook.' (een BBC kookwedstrijd waarbij de chefs een tas met ingredienten binnen 20 minuten moeten verwerken). En dat was niet in de laatste plaats om de vindingsrijkheid, de grapjes, en het voorkomen van Phil Vickery.
Toen ik later glutenvrij moest gaan eten, en merkte dat Phil zich verdiept had in glutenvrij bakken, was ik helemaal fan!
Zijn kookboek komt veel te weinig uit mijn kast (net zoals mijn andere kookboeken). Maar soms maak ik er wel eens een recept uit: De Ontbijtmuffins met karnemelk vind ik een heerlijk alternatief voor mijn havermoutpap of havermuesli. En zo'n muffin is natuurlijk makkelijk mee te nemen! Ik maak ze met enige regelmaat. (zie het recept hier op glutenfreeandgorgeous.com).
En de focaccia was ook voor herhaling vatbaar! (het recpet kan je vinden op lovefood.com).
Yorkshire puddings
Afgelopen weekend maakte ik yorkshire puddings.
Ik wist niet zo goed wat ik me er bij voor moest stellen. Zoals broodpudding, die ik wel eens maak met oud brood? Of zoals een puddingbroodje?
Het werken gewone broodjes. Niet erg smaakvol, ik vond ze naar ei smaken. Dochterlief vond ze wel erg lekker, zei ze. Ondanks dat at ze maar een half broodje op. Niet voor herhaling vatbaar dus.
Zoete vlindercakejes met courgette & saffraan
Ik had nog een grote, halve courgette over. (De andere helft ging in de rattatoulle). Eigenlijk wilde ik er pickels van maken, maar ik had helaas geen (jam)potten meer om het in te doen. Jammer. Tot ik dit recept tegen kwam!
De naam 'vlindercakejes slaat op het 'vlindertje' op het cakeje. Dit kan je maken door een klein maar doep rondje gebak uit de bovenkant van elke cakeje te snijden. Snijd dit doormidden. en zet de twee halve bolletjes gabak er schuin op zoddat ze eruitzien als de vleugels van een vlinder. Mij lukte het niet. De cake was te zacht om er goed in te kunnen snijden. En dat was meteen ook het pluspunt van dit recept: Een cakeje dat smelt op je tong! Van de courgettes proefde ik helemaal niets meer terug, maar het maakte het recept wel sneuiger en minder kruimelig. Mmmm!
Overigens, mijn zoektocht naar glycerine is nog steeds niet voltooid. Ik heb het nu besteld bij Theefeestje. Hopelijk kan ik de volgende keer als ik iets uit dit bakboek maak, ook de glycerine toevoegen.
– Deze blog is onderdeel van mijn kookboekuitdaging: Een tijdje terug daagde ik mezelf uit om elke maand minstens 1 recept uit 1 van mijn kookboeken te maken (klik hier voor deze blog). –
Ha Mirjam, ready… steady… cook! Daar ken ik Phil Vickery ook van. Ik gebruik het boek van hem te weinig, maar er staan zeker te weten lekkere recepten in. Glycerine is te verkrijgen bij deleukstetaartenshop.nl Succes met je uitdaging!
Weet ik ;-).
Maar de verzendkosten zijn duurder dan het potje…
Hoe hebben jullie het probleem van "aardappelmeel" opgelost. Ik krijg van veel kanten te horen dat aardappelzetmeel en aardappelmeel hetzelfde is, maar Phil beweert het tegenovergestelde.
Wat hebben jullie gebruikt en waar heb je het gekocht?
Gr.
René
Aardappelmeel en aardappelzetmeel is niet hetzelfde.
De naam zetmeel komt voort uit het winningsproces van het zetmeel uit de plant. Na het verpulpen van de plantencellen met water komt het zetmeel vrij uit de cel en zet het zetmeel zich, bezinkt, als een wit poeder op de bodem van bereidingsvat, dit in tegenstelling tot meel dat droog gemalen wordt. Aardappelmeel kan je kopen bij bv de Glutenvrijemarkt http://www.glutenvrijemarkt.com/aardappelmeel.html of bij de Glutenvrijewebshop http://www.glutenvrijewebshop.nl/aardappelmeel.html.
Maar ik denk dat er niet veel verschil zit tussen aardappelmeel en aardappelzetmeel. Ik zou een volgende keer gewoon gebruiken wat er in mijn kast staat.
Beide links zijn naar aardappelzetmeel en niet naar aardappelmeel. Heb je nog andere tips?
He wat jammer, dan hebben ze het veranderd!
Ik vond hier wel de aardappelmeel: http://www.drogisterij.nl/bioculinair-aardappelmeel.html
Pingback: Kookboekenweek | Ik ben glutenvrij
Pingback: 25 foodvragen tag | Ik ben glutenvrij
Yorkshire pudding eten ze in Engeland bij gebakken vlees met jus. Het hoort bij de traditionel Sunday Roast lunch die je in de pubs kunt eten.
Ah, vandaar dat ze niet veel smaak hebben!
Pingback: Glutenvrije kookboeken | Ik ben glutenvrij