Magazine: Gezond eten

GeNL1311_001000_cover_ok.inddTijdens mijn zomervakantie kreeg ik een berichtje van het Gezond eten Magazine: “Ik ben bezig met een artikel over een glutenvrij voedingspatroon voor het magazine Gezond eten. Ik hoor graag of je hieraan zou willen meewerken!”

Leuk, daar doe ik aan mee! Tenminste, als de inhoud van het artikel (grotendeels) overeen komt met mijn eigen overtuiging: gluten zijn niet ongezond en ‘zomaar’ glutenvrij gaan eten kan (grote) gevaren met zich meebrengen.
(Lees hierover meer in mijn blogs Glutenvrij gaan eten? en Gluten beperken, de basis)

Gelukkig, ook Hoogleraar Maag- Lever- Darmziekten Chris Mulder en Esther Meelenberg, diëtiste van de Nederlandse Coeliakie Vereniging werkten mee aan het artikel. Een zij onderstrepen deze feiten.
 

Het is een mooi, duidelijk artikel geworden. Er wordt uitgelegd wat coeliakie is en waar de glutenvrije hype vandaan komt.
Daarnaast zijn er 3 ervaringen opgenomen van mensen die glutenvrij eten. Omdat ze coeliakie hebben, of om andere redenen. Waaronder die van mij 😉
 

Gezond eten: het novembernummer

Gezond eten magazine - MirjamGlutenvrij

Het glutenvrije dieet is de nieuwste hype in dieetland. Mensen laten alles waar gluten inzit links liggen en zeggen daar kilo’s mee af te vallen. Gluten is op zich niet ongezond en bovendien zitten ze in veel producten die een lichaam nu eenmaal nodig heeft. Maar is het dieet wel zo gezond? En werkt het echt? Gezond eten zoekt het voor je uit.

Het Gezond eten magazine is te koop bij de boekhandel en bij de meeste supermarkten.
 

3 antwoorden naar “Magazine: Gezond eten”

 1. Lees net dat heel veel mensen gluten laten staan en dat ze er mee afvallen .

  nu ik heb coeliakie vanaf 1994 en mn zus van 1990 we zijn beiden te dik en houden ons keurig aan het dieet anders gaat het echt mis en dat heb ik er niet voor over .mn zus heeft daarnaast ook nog prikkelbare darm ,ze heeft sinds 2 jr medicijnen maar dat helpt echt weinig wat we ons afvragen of andere mensen met coeliakie ook altijd honger hebben we zijn nooit verzadigd 

  • Mensen vallen niet af omdat ze geen gluten meer eten.
   Mensen vallen af omdat ze beter op hun voeding gaan letten. En meer groentes en fruit gaan eten.

   De glutenvrije artikelen die je in de winkel koopt, zijn meestal vet en zoet. Om ze minder droog te laten smaken, lekkerder te maken.
   Een glutenvrij broodje of koekje bevat zo veel meer calorieen dan een normaal broodje of koekje. Daarnaast zitten er met name witte melen in. Die vullen niet. Daardoor houd je honger.

   Je zou dit kunnen voorkomen door meer voedzame melen te gebruiken: haver, boekweit, teff.
   En wellicht door meer eiwitten te eten: kaas, nootjes, vlees.

   Tenslotte (of eigenlijk als eerste) adviseer ik je om eens naar een goede dietiste te gaan. Eentje die aangesloten is bij het dietistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Zij kan je vast helpen met je vraag!

   Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*